Tillykke ? Internet fylder 40

I dag er det 40 år siden, den første besked blev sendt mellem to computere på Arpanet, som var forløberen for det, vi i dag kender som internettet.

LO

Mere blev det ikke til, da den første besked blev sendt på det daværende Arpanet for i dag præcis 40 år siden den 29. oktober 1969. Efter at have modtaget O-tegnet, gik modtager-computeren nemlig ned. Det fortæller én af de dataloger fra University of California i Los Angeles, som var med til at afsende internettets første kommunikation.

»Det eneste, vi ville forsøge, var at logge ind på den anden værtscomputer hos Stanford 650 kilometer nordpå for at se, om maskinerne kunne tale sammen,« fortæller professor Leonard Kleinrock fra UCLA til avisen Modesto Bee.

Det var meningen, at holdet på UCLA skulle skrive L-O-G, hvorefter maskinen på Standford University skulle svare med den anden halvdel I-N af ordet 'login'.

Mens andre begivenheder, som Samuel Morses første besked over sin telegraf, Graham Bells første telefonopkald eller Thomas Edisons første lydoptagelse alle havde mere poetiske eller mindeværdige budskaber, så var Arpanets første besked kun et spørgsmål om at prøve systemet. Der var ikke tid til nogen stor ceremoni.

Arpanet blev undfanget med finansiering fra det amerikanske forsvarsministerium. Under den kolde krig var én af de store bekymringer, at kommunikationsnetværket via radio, telefon og telegraf ville blive afbrudt, hvis Sovjetunionen brugte atomvåben mod amerikanske militærbaser.

En af grundtankerne var derfor, at der skulle være et netværk med redundans og med tolerance over for, at dele af kommunikationen kunne blive afbrudt.

Arpanet fik imidlertid større udbredelse blandt de forskningsinstitutioner, som arbejdede på at udvikle det, og med tiden udviklede det sig til primært at være et netværk mellem universiteter.

Det, vi i dag kender som internettet, er baseret på Arpanet, som med tiden blev sluppet fri til kommercielle netværk og private brugere.

Den første e-mail blev sendt i 1971, og i dag er internettet den primære kommunikationskanal for millioner af mennesker over hele verden.

Udviklingen har overrasket Leonard Kleinrock, som i første omgang så internettet som en forbindelse mellem maskiner, ikke mennesker. Men med e-mail begyndte trafikken over internettet at blive domineret af beskeder mellem to mennesker, opdagede han efterhånden.

»Jeg forudså rigtig nok, at internettet altid ville være tændt, altid være tilgængeligt, at det ville lade alle og enhver kommunikere med hinanden, og at det ville være usynligt. Men jeg forudså ikke, at min mor på 99 ville være på internettet. Så på den sociale side tog jeg helt fejl. Jeg troede, det ville handle om kommunikation mellem computere eller mellem mennesker og computere, ikke en mekanisme som bruges til at forme fællesskaber,« fortæller Leonard Kleinrock til Modesto Bee.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Torben Frandsen

Det er en myte skabt af eftertiden, at bogstaverne LO, som blev sendt umiddelbart inden verdens første internetnedbrud, skulle have resulteret i ordet LOGIN.

Forskerne forsøgte naturligvis at skrive LOL

:-D

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize