Tillykke! ’Danske’ Skype fylder rundt

For 10 år siden lancerede Janus Friis og svenske Niklas Zennström programmet Skype, som blev en bombe under teleselskabernes monopol. Siden er der blevet talt i 2,6 millioner år via Skype.

Engang blev man nødt til at tage sin telefon og ringe op til udlandet - til utroligt mange kroner i minuttet - hviis man skulle tale med folk i andre lande. Men for ti år siden blev Skype lanceret og gjorde det til hvermandseje at tale sammen via IP-telefoni.

Et soleklart eksempel på potentialet i det internet, som tilbage i august 2003 for mange danskere stadig blev tilgået med et modem og et opkald til teleselskabet.

Skype opstod på resterne af fildelingstjenesten Kazaa, som i 2001 tog over hvor Napster slap, men på samme vis blev dynget til med sagsanlæg fra musikbranchen. Danske Janus Friis, svenske Niklas Zennström og tre estiske it-talenter fortsatte samarbejdet fra Kazaa og fandt en ny måde at bruge peer-to-peer-teknologien - nu uden at blive beskyldt for ulovligheder. Det skete fra Estlands hovedstad Tallinn, hvor Skype hurtigt voksede.

Læs også: Estiske Skype suger europæisk it-arbejdskraft til sig

Det tog heller ikke lang tid for Skype at blive et kendt produkt, på grund af de indlysende fordele ved at skifte dyr telefoni ud med gratis Skype-opkald. Og allerede to år efter var der ’gevinst’. Den amerikanske gigant eBay købte i efteråret 2005 Skype for mindst 14,6 milliarder kroner - måske i praksis snarere 17,4 milliarder kroner - og grundlæggerne af Skype blev dermed forgyldt. Samme år blev videotelefoni bygget ind i Skype-klienten.

EBay viste sig dog at være et dårligt match for Skype. Selvom Skype voksede, måtte eBay nedskrive værdien af Skype med knap otte milliarder kroner. Imens lå eBay og de tidligere ejere af Skype i juridisk krig om rettighederne til teknologien bag Skype - det var nemlig åbenbart ikke en klar del af milliardaftalen.

Janus Friis og Niklas Zennström fandt nye jagtmarker, og eBay endte med at sælge hovedparten af Skype til en kapitalfond i efteråret 2009 for hvad der svarer til 15,4 milliarder kroner for hele selskabet - inklusive rettighederne til teknologien. Men under to år senere var værdien af Skype steget til hele 48 milliarder kroner.

Læs også: Aftalen er i hus: Microsoft køber Skype for 44 milliarder kroner

Det var i hvert fald, hvad Microsoft valgte at betale for firmaet, i det største opkøb i Microsofts historie. Siden har Microsoft haft travlt med at integrere Skype med Lync, der er et virksomhedsrettet kommunikationsværktøj, og med de forskellige udgaver af Windows. Det har i øvrigt ikke bidraget til Windows Phone-platformens popularitet hos teleselskaberne, at Skype nu er en integreret del af styresystemet.

I et blogindlæg i anledning af Skype-jubilæet skriver Microsoft, at der siden begyndelsen i hovedkvarteret i Estland i 2003 er blevet talt i ’telefon’ via Skype i 2,6 millioner år tilsammen.

Og teleselskabernes lukrative udenlandstelefoni har på de ti år fået et ordentligt gok i nødden. Mens de traditionelle teleselskaber i 2012 havde 490 milliarder minutters telefoni på tværs af grænser, blev der talt i 167 milliarder minutter over grænser via Skype, ifølge analysefirmaet Telegeography. Det svarer til en markedsandel på over en fjerdedel.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere