Tilliden til det offentliges databeskyttelse er lav: »Vi har aldrig været længere fra målet«

7. februar kl. 09:484
Tilliden til det offentliges databeskyttelse er lav: »Vi har aldrig været længere fra målet«
Illustration: Elena Nichizhenova/Bigstock.
En analyse fra Digitaliseringsstyrelsen undersøger tilliden til den digitale offentlige sektor – lidt under halvdelen af de adspurgte svarer, at de er enige eller meget enige i, at »det offentlige passer godt på mine personlige oplysninger«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Digitaliseringsstyrelsens analyse 'Tilliden til den digitale offentlige sektor' gemmer ifølge IT-Branchen på »en grim overraskelse«, trods meldinger om det modsatte.

Det skriver IT-Branchen i en pressemeddelelse, der fokuserer på danskernes tillid til, at myndighederne passer godt på deres oplysninger.

Læs også: Erhvervsledere vil have energi-krav i it-udbud: »Jeg vil opfordre det offentlige Danmark til at gå forrest«

3667 repræsentativt udvalgte personer i den danske befolkning mellem 15 og 89 år har forholdt sig til udsagnet »Det offentlige passer godt på mine personlige oplysninger«, og af dem har 40 procent svaret 'enig', mens 8 pct. har svaret 'meget enig'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed har vi »aldrig været længere fra målet«, skriver IT-Branchen med henvisning til den daværende VLAK-regerings målsætning fra 2018 om, at 90 pct. af borgerne inden 2024 skal have tillid til det offentliges behandling af data.

Læs også: AI-system kritiseres for at diskriminere mod handicappede forældre i amerikanske børnesager

For at komme tættere på målet og højne tilliden kræver det ifølge chefkonsulent i IT-Branchen Martin Jensen Buch, at borgerne kan se og forstå, hvad det offentlige bruger borgernes data til.

»Derfor er det afgørende, at regeringen opprioriterer arbejdet med at give borgerne større gennemsigtighed i og kontrol med brugen af deres data,« siger han.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
7. februar kl. 22:42

Før folket forstår skal vi have tal på, hvor meget vi anvender på digitalisering i hele den offentlige sektor. Fra køb af Chromebooks, software, it systemer, forskning, licenser, kurser, robotter, chat bots, retssager, udsættelser, fejlslagene projekter. Alle styrelser, råd der er tilknyttet processen, strategien... hele tjavsen. Den årlige udgift.

2
7. februar kl. 13:36

Jeg synes ikke det offentlige har vist at de er opgaven voksen. Vi hører regelmæssigt om GDPR brud i kommuner til CD'er sendt til den kinesiske ambassade. Når det går galt, halter procedurerne også. Da politiets mainframe blev hacket, endte CSC (eller hvad de nu hedder for tiden) med at konkludere, at der sandsynligvis ikke var ændret i data.

Samtidig vokser de databaser, det offentlige administrerer, og indeholder data, med stigende følsomhed og større værdi for eventuelle hackere. I den sammenhæng synes jeg det er groft uansvarligt at oprette fx et centralt DNA register.

Jeg synes ikke borgernes tillid til er for lav, tvært i mod. Jeg synes det offentlige mangler at vise, at de er i stand til faktisk at sikre borgernes data. Det er ikke et image problem, der kan klares med en oplysningskampagne, men reelle problemer, der skal løses ved ændret praksis.

For øvrigt synes jeg at politikerne fokuserer alt for meget på følelser som tryghed og tillid, og alt for lidt på grundlaget for disse, som sikkerhed og ansvarlighed.

1
7. februar kl. 12:22

Kan nogen gennemskue, hvordan svarene er indsamlet? Af Danmarks Statistik - men digitalt? For i så fald må det vist siges at være en væsentlig fejlkilde.