Apple er røget ned på femtepladsen over mest sælgende laptops i verden, efter at 2016 bød på et fald i salget af Mac-computere på hele 10 pct. i forhold til 2015.
Det skriver nichemediet 9to5mac.com.
Selve faldet er ikke overraskende, men størrelsen kommer alligevel bag på mediet, der følger udviklingen i Mac-land tæt.
I de første tre kvartaler af 2016 oplevede Apple et fald i forhold til samme periode i 2015, mens fjerde kvartal bød på en lille stigning.
Tilbagegangen er nok til, at ASUS overhaler æblecomputerne på fjerdepladsen over markedsandelen af hjemmecomputere. ASUS sidder på 7,4 pct. af markedet, mens Apple sidder på 7,1 pct. Størst er Lenovo med 21,3 pct. af markedet, mens HP (20,9 pct.) og Dell (15,7) følger på de næste pladser. De viser en opgørelse fra Bloomberg Intelligence.
Alle top fire-producenterne oplevede stigninger i salget af hjemmecomputere i 2016, hvor Dell havde den største stigning på i samlet 10 pct. i forhold til tallene for 2015.
Det er ingen hemmelighed, at prisen for en Mac ligger markant højere end konkurrenternes tilsvarende produkter. Derfor har Apple hidtil har haft deres største marked i USA og i de vesteuropæiske lande, men Anand Srinivasan og Wei Mok fra Bloomberg Intelligence foreslår, at Apple må søge mod andre markeder for at vende udviklingen. Her nævnes Kina især som en oplagt mulighed.
»En voksende middelklasse i Kina kan hjælpe til at anspore vækst for Apples Mac-computere. Apples iMacs og MacBooks er i den høje prisklasse i forhold til andre pc'er. Selskabet har historisk nydt godt af forbrugerne i USA og i de udviklede lande i Europa, som repræsenterer 63 pct. af deres marked. Som pc-markedet modnes, er Apple nødt til at udforske nye markeder, og Kina udgør en potentiel vækstmulighed. Forsendelsen af Mac-computere i Kina steg med 35 pct. i 2014 og 22 pct. i 2015,« lyder analysen fra Arnand Srinivasan og Wei Mok ifølge 9to5mac.com.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.