Tilbagegang i Mac-salget for første gang siden 2001

25. januar 2017 kl. 08:3918
Tilbagegang i Mac-salget for første gang siden 2001
Illustration: Apple.
For første gang i 15 år oplevede Apple i 2016 et fald i salget af Mac-computere. Hele 10 pct. faldt salget med i forhold til året før. Analytikere foreslår at opsøge nye markeder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Apple er røget ned på femtepladsen over mest sælgende laptops i verden, efter at 2016 bød på et fald i salget af Mac-computere på hele 10 pct. i forhold til 2015.

Det skriver nichemediet 9to5mac.com.

Selve faldet er ikke overraskende, men størrelsen kommer alligevel bag på mediet, der følger udviklingen i Mac-land tæt.

I de første tre kvartaler af 2016 oplevede Apple et fald i forhold til samme periode i 2015, mens fjerde kvartal bød på en lille stigning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbagegangen er nok til, at ASUS overhaler æblecomputerne på fjerdepladsen over markedsandelen af hjemmecomputere. ASUS sidder på 7,4 pct. af markedet, mens Apple sidder på 7,1 pct. Størst er Lenovo med 21,3 pct. af markedet, mens HP (20,9 pct.) og Dell (15,7) følger på de næste pladser. De viser en opgørelse fra Bloomberg Intelligence.

Alle top fire-producenterne oplevede stigninger i salget af hjemmecomputere i 2016, hvor Dell havde den største stigning på i samlet 10 pct. i forhold til tallene for 2015.

Det er ingen hemmelighed, at prisen for en Mac ligger markant højere end konkurrenternes tilsvarende produkter. Derfor har Apple hidtil har haft deres største marked i USA og i de vesteuropæiske lande, men Anand Srinivasan og Wei Mok fra Bloomberg Intelligence foreslår, at Apple må søge mod andre markeder for at vende udviklingen. Her nævnes Kina især som en oplagt mulighed.

»En voksende middelklasse i Kina kan hjælpe til at anspore vækst for Apples Mac-computere. Apples iMacs og MacBooks er i den høje prisklasse i forhold til andre pc'er. Selskabet har historisk nydt godt af forbrugerne i USA og i de udviklede lande i Europa, som repræsenterer 63 pct. af deres marked. Som pc-markedet modnes, er Apple nødt til at udforske nye markeder, og Kina udgør en potentiel vækstmulighed. Forsendelsen af Mac-computere i Kina steg med 35 pct. i 2014 og 22 pct. i 2015,« lyder analysen fra Arnand Srinivasan og Wei Mok ifølge 9to5mac.com.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
24. marts 2017 kl. 10:53

Så køb dog i stedet en billig bærbar fra Aldi

Uden ellers på nogen måde at være Mac aficionado, så kan man altså slet ikke sammenligne de to produkter.

Fuldstændig som man ikke kan sammenligne en Tesla med en Tata, selv om de begge (teoretisk) er i stand til at bringe en fra punkt A til punkt B.

17
24. marts 2017 kl. 10:33

det undrer jo ingen at Apples salg går tilbage? DET ER SÅ sindssygt dyrt at anskaffe sig apple produkter. Så køb dog i stedet en billig bærbar fra Aldi, den holder alligevel lige så lang tid. https://www.samlino.dk/blog/iphone-7-billigst har kan man se hvor man får den billigst. BILLIGST? Det koster 6.800 KRONER som det billigste. Køb dog den nye Nokia i stedet, lortet holder og koster ikke din højre arm og halvdelen af din lever.

16
5. februar 2017 kl. 15:25

Aaaah... Lad os lige slå en ting fast, Apple har aldrig produceret den højeste ydende bærbare, siden bærbare begyndte at blive hvermandseje omkring 2005. Ikke i 2005, ikke i 2010, ikke i 2015 og ikke nu.

Og det er selvfølgelig noget du kan dokumentere? Jeg følger selv Apple tæt og har set masser af benchmarktest, hvor Apples computere ligger helt i top. Mit gæt er, at du ikke engang har undersøgt det, men bare slynger et eller andet ud, som du selv synes lyder fornuftigt.

15
5. februar 2017 kl. 13:19

Hvad tror du Apple går mest op i: salget i Danmark eller salget globalt? Ingen grund til bekymring for vigende salg på verdensplan for i Danmark går salget frem. Godt nok sjov logik :-)

13
25. januar 2017 kl. 15:41

Jo der er sammenhæng. Jo flere solgte maskiner, des større "markedsandel" på internettet. Tallene siger så noget om DK, artiklen omhandler world wide, så derfor siger de ikke det samme.

12
25. januar 2017 kl. 15:37

Vedrørende salgstal, så forstår jeg at salgstallet primo 2016 faldt. Jeg har en Ultimo 2012 og 2016 model. Der er ikke meget forskel i performance på de 2 modeller ved daglig brug, så jeg forstår helt klart at en Retina 2012 ikke udskiftes med en 2016 (på det tidspunkt 2015) model. OSx har det ikke med at blive langsommere med tiden, så alt fungerer perfekt på en 4 år gammel maskine. Derfor sælges ikke så mange i primo 2016. Jeg har 2 fordi der var et behov for 2 maskiner ikke for at opgradere.

Ultimo 2016 er så noget andet. Om den har gammel proessor? Tja.. det er 6. gen i7, så det er ikke så gammel endda. Mangler performance? Det kommer nok også an på hvad man bruger maskinen til. Er man hardcore gamer, så findes der hurtigere, men daglig total oplevelse findes næppe mærkbar hurtigere. Der sidder bl.a. nok det hurtigste disksystem man kan få, op til 3GByte/s read, 2GByte/s write. Den hurtigste standard i WiFi antenne arkitektur, så påstå at den ikke er med i performance vil jeg mene er meget overdrevet. Tag batteritiden, her slår den stort set alt. Så kan jeg godt give afkald på 300MHz i processor hastighed. Som notorisk "ikke gamer" er grafikken også rigelig.

Manglende nytænkning? Jeg ved det ikke. Lad os se om ikke der følge mange andre leverandører, som følger Macbook Pro'en med hensyn til design. Udelukkende Thunderbold 3 stik? Det kan man mene om hvad man vil, men det er i høj grad at drive udviklingen over på ny og hurtigere standard. Det er selvfølgelig "irriterende" at skulle have en adapter, f.eks. Thunderbold - USB3, men det er kun en overgangsface. USB-C og Thunderbold 3 vi om meget få år være mainstream og alle andre implementerer det også, så adapterne er kun en overgangsface. Ved at undlade "de gamle stik" er man i høj grad med til at fremme udviklingen. Innovativ? Måske ikke, men det fremmer ny teknologi hurtigst muligt. Touchbar. Jeg synes den er genial. Det er måske lidt i stil med iPad da den blev introduceret. Jeg kender mange, også analytikere, som mente at det ville blive et flop, der var ikke et marked. Jeg holdt på fra dag 1 at den var genial. Jeg tror at Touchbar har et stort potentiale når det først bliver udbredt. Men "PC brugerne" vil nok aldrig forstå det, med mindre det også kommer på bærbare PC'er.

Alt i alt mener jeg at den nye Macbook Pro faktisk indeholder en del nytænkning. Måske ikke revolutionerende men alligevel nye ting.

Er en PC med "bedre spec." et alternativ? Det kommer an på flere ting. Efter som jeg har et omfattende Apple økosystem, så vil selv den bedste PC aldrig passe ind og derfor er det på ingen måder et alternativ. Hvad gavner de bedste og flotteste hjul til bilen hvis de ikke passer til min bil? Skifte bilen? Næppe, så finder jeg noget som passer til resten (bilen).

11
25. januar 2017 kl. 15:10

Hvorfor bruge kabel? Man kan da sætte iTunes til at synkronisere via WiFi. Og hvorfor ikke lave backup i iClude?

10
25. januar 2017 kl. 13:34

Denne artikel handler om salgstal for nye PCer. Ikke hvilke der aktuelt bliver benyttet på internettet.

8
25. januar 2017 kl. 13:16

Det er nu ikke korrekt det med iPhone 7 kræver dongle. Jeg er ret sikker på at der findes kabler med USB C i den ene ende og lightning i den anden. At det så skulle have fulgt med i æsken er en anden ting ...

5
25. januar 2017 kl. 12:28

Så der er penge i at lave artikler med vildledende indhold.

Win10 ser ud til gå tilbage (uge3) i DK, panik panik snart er OSX større i DK.

Men Apple kan glæde over at dårlig omtale er langt bedre end ingen omtale.

Apple kan læne sig tilbage og se på, medens Microsoft selv afliver Win10.

IOS/Android kører osse ok i DK.

4
25. januar 2017 kl. 12:04

Apple virker forvirrede over hvad de selv vil, og deres projekter peger i mange forskellige retninger. De nye MacBook Pro er det bedste eksempel so far. Mens andre producenter opruster i virtuelle assistenter, så udstyrer Apple deres bærbare med et stykke ligegyldigt hardware i form af en touchbar. Udover dette er både RAM og SSD loddet på bundkortet, så hvis nogle af delene dør skal hele bundkortet skiftes.

3
25. januar 2017 kl. 12:04

Jeg har købt Apples nyeste versioner af macbook pro i temmelig mange år. Det gjorde jeg fordi de var bedre. De var bedre bygget, tingene hang sammen og generelt kunne man mærke at der var tænkt over tingene. Det var ikke kun en checkliste der skulle mødes

Det var lige indtil sidst model. Jeg kan ikke connecte iphone 7 uden en dongle (!), CPUen er en generation gammel, ”touch bar” er en joke, OSX står stille og så er prisen skruet op til det latterlige.

Jeg købte i stedet en XPS 13. Kaby lake, 16gb ram, 512 gb storage, touchskærm og et væsentligt flottere design (i min smag) for knap 12.000 kr. – lignede specs hos Apple ville ligge i på den forkerte side 18.000 kr.

Apple stod engang for velstøbte, innovative produkter som var bedre end konkurrenterne. I dag er de håbløst dyre, usselt udstyret og sjældent på niveau. Det eneste jeg savner er touch pad’en – der er pc’en stadig langt bagefter.

Jeg tror ikke Apple gider eller evner at bygge andet end iphones og ipads længere. Det er synd, for de var for få år siden fantastiske.

2
25. januar 2017 kl. 10:39

Aaaah... Lad os lige slå en ting fast, Apple har aldrig produceret den højeste ydende bærbare, siden bærbare begyndte at blive hvermandseje omkring 2005. Ikke i 2005, ikke i 2010, ikke i 2015 og ikke nu. Så hvis dine kollegaer skiftede til Mac, så var det ikke pga. manglende ydeevne, men fordi de synes de kunne få nok ydeevne i en pænere indpakning. Men du har ret i, at den relative grænse har rykket sig, så ydeevne er blevet mere sekundært.

1
25. januar 2017 kl. 10:25

Ud over at satse på nye markeder, kunne Apple jo passe på de markeder, de allerede er stærke i.

Jeg har mange kolleger der skiftede til Mac omkring 2010 fordi Macbook Pro på det tidspunkt var den højest ydene bærbare. Derudover var det med en GUI, der kunne konkurrere med Windows, samtidigt med at maskinen kørte *nix.

De nye Macbook Proer har helt klart et andet fokus; Moderat strømforbrug og papirtynde dimensioner.

Samme historie med de gamle Mac Proer (dem med kabinettet fra PPC dagene). Pærelette at opgradere alt muligt hardware, i stærk modsætning til den nuværende papirspand, der ikke er opdateret i tre år (og som koster det blå på himlen).