Tidsplanen for digitaliseringen af EU-toldsystemer tager form

11. september 2019 kl. 16:20
Tidsplanen for digitaliseringen af EU-toldsystemer tager form
Illustration: Bigstock.
DigiTech forsøger at kaste lys over tidsplanen for den store digitalisering af alle toldsystemer i EU.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den store transformation af de europæiske toldsystemer er i fuld gang og DigiTech kan på baggrund af oplysninger fra kilder i EU, Storbritannien og Danmark løfte sløret for afgørende elementer i tidsplanen.

80 procent klar i december 2020

EU-tidsplanen for den store digitale transformation er tidligere blevet udskudt, og revideringen af en detaljeret tidsplan er stadig i gang. DigiTech har dog erfaret, at EU forventer, at 80 procent af både nationale og transeuropæiske it-systemer vil være klar til den originale deadline 31. december 2020.

De forskellige europæiske lande har planlagt deres omstilling til EU-toldkodekset med varierende påtrængende nødvendighed. Som det hedder i Official Journal of Europe om det store europæiske projekt:

»Etableringen af elektroniske systemer kræver, at Kommissionen og medlemsstaterne harmoniserer data-elementerne på basis af internationalt accepterede datamodeller som påkrævet af kodekset, at investere, både i finansielle og tidsmæssige termer og, i nogle tilfælde, omprogrammere eksisterende elektroniske systemer fuldstændigt. Medlemsstaterne har planlagt udviklingen af disse elektroniske systemer forskelligt, hvilket har ledt til tidsmæssige forskelle i implementeringen af systemerne i unionen.«

Deadlines i 2022 og 2025

Derfor opererer EU nu med senere deadlines for de resterende 20 procent af it-systemerne. De nationale it-systemer som ikke kan nå at blive klar til 31. december 2020, forventer EU nu er implementerede og klar 31. december 2022 i stedet for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For seks transeuropæiske systemer bliver deadline udskudt til 31. december 2025. Ud af de seks systemer er der tale om opgradering af tre eksisterende EU-systemer og udvikling af tre helt nye systemer.

Den officielle overordnede tidsplan for EU-projektet, som kan ses på EU-Kommissionens website, er endnu ikke blevet opdateret med de nye deadlines, men øverst på siden står med rød skrift:

»Er ved at blive opdateret efter tilføjelser til artikel 278 UCC«

Ifølge DigiTechs oplysninger forventes den opdaterede plan at blive offentliggjort sidst på året.

Storbritanniens Brexit-planlægning

Som DigiTech tidligere har beskrevet, så er Storbritannien i en særlig delikat position grundet Brexit.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden Brexit-afstemningen var det engelske skattevæsen, HMRC, i fuld gang med at udvikle et nyt system Customs Declaration Services (CDS), som skulle erstatte det gamle toldsystem ved navn CHIEF (Customs Handling of Import and Export Freight). 

Grundet Brexit er kravene til CDS blevet væsentligt ændrede, og CDS når ikke at blive helt klar til 31. oktober, når Storbritannien måske forlader EU. Derfor er det gamle CHIEF-system blevet opdateret, og briterne planlægger at køre de to systemer parallelt. 

Med til at komplicere det britiske billede er, at Storbritannien vil miste adgangen til 20 EU-systemer, når (hvis?) landet forlader EU.

Det er ikke klart, hvilken betydning det får, hvis Storbritannien mister adgangen til de 20 EU-systemer.

DigiTech har været i kontakt med den britiske parlamentskomité European Scrutiny, der gransker konsekvenserne af Brexit. Komiteen forventede, at en politisk rådgiver ville kunne svare på spørgsmål i starten af september, men desværre henviser European Scrutiny-komiteen nu til det britiske skattevæsen for yderligere information.

DigiTech har i stedet spurgt Jospeh Owen fra tænketanken Institute for Government, hvor stor tillid han har til, at Storbritannien bliver klar.

»Vi ved ikke meget om, hvor klar de forskellige it-systemer reelt er, og hvad konsekvenserne bliver, hvis de ikke er klar. Så det er svært at sige noget om, hvor stor tillid vi kan have, men det er påfaldende, hvor lidt information vi har om systemernes parathed. Normalt vil der være jævnlige rapporter om fremdriften for store it-projekter med operationelle og kritiske systemer.«

Dansk ufleksibel datamodel 

Som nævnt forventer EU, at »medlemsstaterne harmoniserer data-elementerne på basis af internationalt accepterede datamodeller«. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

EUTK baserer sig på Det er World Customs Organization (WCO)-datamodellen, hvilket bliver noget af en udfordring for de danske toldsystemer.

I et review af Skatteministeriets EUTK-løsningsmodel fra Boston Consulting Group hedder det blandt andet:

»På grund af teknologialder og lav fleksibilitet i datamodellen i flere af de danske toldsystemer, kræves der større systemerstatning end i medlemsstater med mere fleksible og moderne systemer.«

I en orientering til Folketingets skatteudvalg vurderes, at 19 systemer i Skat vil blive berørt af EUTK. Ni systemer skal tilrettes, otte systemer skal udskiftes med nye, og der er ikke taget stilling til, hvad der skal ske med de to sidste systemer.

To af de ni systemer, som skal udskiftes, er Importsystemet og Eksportsystemet.

En af de primære udfordringer for Importsystemet er ifølge Boston Consulting Group påkrævede ændringer i Importsystemets underliggende datamodel på grund af nye EU-datakrav.

»Der skal laves en gap-analyse for at finde ud af, hvad forskellene på eksisterende den datamodel og EUTK-datamodellen indebærer,« som det hedder i reviewet af Skatteministeriets EUTK-løsningsmodel.

I orienteringen til Folketingets skatteudvalg anbefales det, at de to systemer erstattes med et Declaration Managagement System (DMS):

»Reviewet konkluderer desuden, at det er hensigtsmæssigt at udskifte det nuværende import- og eksportsystem med et Declaration Managagement System (DMS). DMS er en angivelsesplatform, hvor man samler basisfunktionalitet for angivelsessystemerne i en samlet platformsløsning pga. ligheder mellem processerne og for at undgå, at den samme funktionalitet udbydes og udvikles flere gange.«

DigiTech har henvendt sig til Skatteministeriet for at høre mere om den overordnede tidsplan for de 19 berørte systemer, hvordan de udskudte EU-systemer kommer til at påvirke de danske planer, hvilke danske systemer der eventuelt først kommer på plads i 2022, samt hvor langt planlægningen af udskiftningen af Import- og Eksport-systemerne med DMS er kommet.

Da udbudsrunden endnu ikke er afsluttet, ønsker Skatteministeriet ikke at udtale sig endnu.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger