Bør PET droppe hemmelighedskræmmeriet og oplyse, hvor mange gange efterretningstjenesten har benyttet sig af 'sniffer-programmer' mod mistænktes pc'er siden 2002?
Ja, mener blandt andet Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, og direktøren i DIT, Dansk IT, Tony Franke.
Nej, mener tidligere operativ chef for PET fra 1997-2006, Hans Jørgen Bonnichsen.
Efterretningstjenestens arbejde ligger nemlig i en helt anden sfære end der, hvor sigtelser rejses, og straffe udmåles, siger han.
PET's opgave er i stedet at bruge efterretninger til at gribe ind så tidligt som muligt, før eksempelvis en terrorsag når at folde sig helt ud.
Det er et ofte overset faktum, siger Hans Jørgen Bonnichsen.
»PET's primære opgave er det proaktive og præventive arbejde. Det glemmer man meget ofte, fordi man traditionelt tænker strafferetsmæssigt. I det perspektiv, der hedder at modvirke og forhindre kriminalitet, får du en anden tilgang til det,« siger Hans Jørgen Bonnichsen til Version2.
Version2 har tidligere forsøgt at få PET til at oplyse, i hvor mange tilfælde spionsoftwaren har været brugt siden 2002.
Det har man afvist. Og PET har heller ikke pligt til at oplyse det, ligesom tjenesten også er undtaget diverse former for aktsindsigt fra offentligheden.
Den forhenværende PET-chef har ved flere lejligheder udtalt sig kritisk om efterretningstjenesternes rolle siden terrorangrebene mod USA 11. september 2001. De har i nogle tilfælde fået for vidtgående beføjelser fra politisk side på grund af terrorfrygten, har kritikken for eksempel lydt.
Men ifølge Hans Jørgen Bonnichsen er der nødt til at gælde særlige regler omkring åbenheden hos PET for at beskytte det forebyggende arbejde, tjenesten udfører.
Men set ud fra borgernes synspunkt er det vel meget rimeligt at få oplyst, om der er en overenstemmelse mellem målet og midlet? For eksempel ved at få at vide, hvor ofte sniffer-programmerne bliver anvendt?
»I Tyskland har man en anden holdning til det, men herhjemme kommer du ikke igennem med det rent efterretningtsmæssigt. Det er vilkårene, når det er PET, vi snakker om. Og de har jo hjemmel til det (at bruge 'sniffer-programmerne', red.) i lovgivningen. Det kan man se ved at slå op i Retsplejeloven,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.
Så spørger man dig, er det rimeligt, at PET ikke vil oplyse, hvor mange gange man har brugt 'sniffer-programmer' siden 2002?
»Ja, det mener jeg faktisk set i forhold til, at PET udfører præventivt og proaktivt arbejde. Så skal der være visse regler,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.
PET har de seneste knap ti år brugt trojanere i mange tilfælde til at spionere på mistænktes pc'er. PET må bruge metoden under sager, hvor strafferammen er seks års fængsel eller mere.