Det er ikke i orden at indsamle data om samtlige danskeres online adfærd i jagten på kriminelle. Det mener tidligere chef for politiets efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.
Det skriver Finans.
Justitsminister Søren Pind meddelte i sidste uge, at han vil genindføre sessionslogning. Overvågningsmodellen - der registrerer de hjemmesider danskere besøger - blev afskaffet i 2014 med henvisning til, at politiet ikke kunne bruge det til noget. Samtidig blev overvågningsformen erklæret ulovlig af EU-domstolen.
»Nu kaster man igen mistanken ud over hele den lovlydige danske befolkning i stedet for at koncentrere sig om de få, der virkelig har gjort sig fortjent til overvågning,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.
»Det er desværre et knæfald for frygten.«
Den forhenværende PET-chef understreger, at han ikke er modstander af overvågning - så længe det foretages med en dommerkendelse og på baggrund af konkret mistanke, forklarer han.
Hans Jørgen Bonnichsen står langtfra alene med sin kritik af justitsministerens overvågningsplaner. Som Version2 fredag kunne berette, er Jakob Willer fra brancheorganisationen Teleindustrien bekymret over forslaget, der skal behandles i marts.
Også hos Dansk Industri er der utilfredshed.
»Justitsministeriet er gået for langt. Det virker som et helt ekstremt skridt at overvåge alle danskeres internettrafik i forhold til kriminalitet. Man kunne også ansætte halvdelen af befolkningen som politibetjente - det ville også reducere kriminaliteten,« siger DI Digitals direktør, Adam Lebech, til Berlingske.
I det nye oplæg fra regeringen skal oplysningerne gemmes i seks måneder, mens de før blev gemt i et år. Dog skal abonnementsoplysninger gemmes i et år.