Tidligere Nokia-chef vil lave Android-telefoner med Nokia-teknologi

Microsofts køb af Nokias mobildivisioner åbner mulighed for at købe Nokia-teknologi og producere nye, Nokia-lignende telefoner med Android, mener tidligere Nokia-profil. Det skal ske under navnet Newkia.

Nokias dygtige telefonskabere skal ikke bruge kræfter på Windows Phone, men på at lave Android-telefoner.

Den holdning har den tidligere leder af Nokia i Sydøstasien Thomas Zilliacus argumenteret kraftigt for, siden Nokia med Stephen Elop i spidsen i 2011 valgte at fokusere alle smartphone-kræfter på Microsofts ikke særligt udbredte styresystem.

Efter et fejlslagent forsøg på at rejse penge nok til at købe Nokia for et år siden forsøger Thomas Zilliacus nu igen at koble Nokia og Android - denne gang på en ny måde. Det skriver ZDnet.com.

Da Microsoft købte Nokias mobildivisioner, så han nemlig muligheden for at kunne købe Nokia-teknologi ud af firmaet og stiftede samme dag firmaet Newkia.

Planen med Newkia er at samle tidligere Nokia-ansatte og producere Android-telefoner i høj kvalitet. Forskning og udvikling skal foregå i Finland, måske med afdelinger i andre lande også. At det kan lade sig gøre at få succes som ny smartphone-producent på et meget hårdt marked, er han ikke i tvivl om.

På bare tre år er kinesiske Xiaomi for eksempel blevet en stor producent i Kina og er 56 milliarder kroner værd i dag, pointerer han.

Problemet med Nokia har været arrogance, fordi firmaet i så mange år var totalt dominerende på markedet. Mange gode ideer blev skudt ned på vej op gennem de mange ledelseslag, blandt andet en smartphone med en stor touchskærm, som Nokia udviklede i 2003, fire år før Apple lancerede iPhone.

Siden han stoppede som Asien-chef for Nokia i 1993 og i 1996 holdt op med at rådgive Nokia, har Thomas Zilliacus været iværksætter og driver nu en investeringsfond.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 John Strand

Det er sjovt som om det var Apple der opfandt telefonen med den store touch skærm og at Nokia skrinlagde et sådan projekt i 2003.

Rent faktisk så lancerede Microsoft og en række producenter telefoner med store trykfølsomme skærme helt tilbage i 2001 og en af dem havde rent faktisk en fingeraftryks læser på forsiden på samme måde som man taler om det i dag.

Der er mange årsager til at Nokias touch platform blev dræbt i fødslen og mange af de historier der florere i medierne er myter som bliver gentaget igen og igen og hvor journalisterne skriver af efter hinanden.

Måske skulle dem der skriver om dette sætte sig ind i fakta :-)

 • 6
 • 16
#4 Jan Lunddal Larsen

Det er sjovt som om det var Apple der opfandt telefonen med den store touch skærm og at Nokia skrinlagde et sådan projekt i 2003.

Måske skulle dem der skriver om dette sætte sig ind i fakta :-)

Hvem siger det, og hvilke fakta mangler i artiklen? Der var mange touchscreen-telefoner ude inden iPhonen, men de var primært resistive.

Derudover er det rigtigt, at der har været fingertryksaflæsere på andre telefoner, men de blev aldrig den store succes, hvilket nok primært var pga. implementeringen af dem.

Du burde i øvrigt snart have fundet ud af, at Apple meget sjældent er først med noget som helst. Hele dres filosofi er at tage noget eksisterende og gøre det let tilgængeligt.

 • 15
 • 3
#5 Martin Bøgelund

Rent faktisk så lancerede Microsoft og en række producenter telefoner med store trykfølsomme skærme helt tilbage i 2001 og en af dem havde rent faktisk en fingeraftryks læser på forsiden på samme måde som man taler om det i dag.

Kan du supplere med flere fakta?

Jeg kan ikke finde nogen ældre telefoner end DoCoMos 505i fra 2003 med fingerprint scanner.

HP iPaq h5500 fra 2003 med Microsoft Pocket PC havde også fingerprint scanner, men det var ikke nogen egentlig telefon.

 • 2
 • 2
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg kan ikke finde nogen ældre telefoner end DoCoMos 505i fra 2003 med fingerprint scanner.

Ud over en prototype fra Siemens, synes en af de tidligste at være Sagem MC 959 ID fra januar 2000. HP havde forresten fingerprint sensor allerede i iPAQ 5450 fra slutningen af 2002.

Mere generelt vil jeg mene at det er meningsløst at tale op at "opfinde" noget som bare er at klaske kendte teknologier som touch skærme og fingerprint sensor på samme æske. Reel innovation handler ikke om "sjove" concept prototyper, men om produkter der er meningsfulde nok til at give nye features en vis markedsmæssig succes.

Apple har vel en chance for at det bliver mere end en gimmick.

 • 5
 • 0
#7 Nicholas Colding

@ John

Jeg vil påstå, at den succes der har været med iPhone & Android mobilerne, ikke direkte bunder i deres berøringsfølsomme skærme, men i software der har fungeret fundamentalt anderledes, end de tidligere systemer.

Den gode smag i suppen, ligger altså ikke i om suppen er klar eller uklar, men i de ingredienser, der er puttet i. Mit argument er, at der har været andre touch-mobiler, med andre operativsystemer, som blev pist borte og udgik, selv kort tid efter de kom på markedet.

 • 12
 • 0
#8 Johnnie Hougaard Nielsen

Jeg vil påstå, at den succes der har været med iPhone & Android mobilerne, ikke direkte bunder i deres berøringsfølsomme skærme, men i software der har fungeret fundamentalt anderledes, end de tidligere systemer.

Enig, men der kræves dog også killer apps for at flytte markedet. Noget som virkelig gav iPhone et stort løft i starten var da Steve Jobs fik den lyse ide at lave en aftale om at få Google Maps med på iPhone, men det havde ikke fungeret så godt uden en touch skærm der kunne replikere træk-og-slip scrolling fra desktop udgaven, og være stor nok til et brugeligt kortudsnit. At have dette som en standard app (uden ekstra abonnement) solgte masser af iPhones.

Nye producenter (som Newkia) skal altså finde på noget som ikke bare er god hardware (med et par små krøller), men noget som giver brugeren nye muligheder, for at have en sikker vej til succes. Det er jo ikke helt nemt.... Samsung leger med masser af gimmicks, men langt de fleste af disse er jo ikke noget der tænder køberne.

 • 4
 • 1
#10 Thorvald Johannes Pedersen

Jeg synes det er synd hvis Windows Phone forsvinder helt. Bruger det ikke selv, da jeg erstattede min Nokia Lumia 900 med en Nokia X3-02.5 som er den bedste og lækreste mobiltelefon jeg nogensinde har haft og set. Men jeg synes at Windows Phone er ret lækkert og ville foretrække dette frem for iPhone og Android, så det ville være synd hvis det forsvinder.

 • 1
 • 0
#12 s_ mejlhede

"Rent faktisk så lancerede Microsoft og en række producenter telefoner med store trykfølsomme skærme helt tilbage i 2001 og en af dem havde rent faktisk en fingeraftryks læser på forsiden på samme måde som man taler om det i dag.

Der er mange årsager til at Nokias touch platform blev dræbt i fødslen og mange af de historier der florere i medierne er myter som bliver gentaget igen og igen og hvor journalisterne skriver af efter hinanden.

Måske skulle dem der skriver om dette sætte sig ind i fakta :-)"

Så venter vi på dem John Strand, men enten svare du næste gang i øst, eller også slet ikke fordi du ikke har fakta på plads, du glemmer at du er i et forum, hvor mange har haft Hands on på det meste, og du ikke bare kan brale ud med dine påstande uden at komme til at stå på mål for dem.

De eneste windows enheder fra 2000, som jeg husker hvor der var mulighed for et CE kort med mobil kort var LOOX fra siemens, men det fungeret ikke særligt godt. Hvis softwaren have været i orden, gammel windows CE :-(, og de have mobil samt GPS integreret og bedre virkene så kunne MS og Siemens have haft nogen ligende de første Iphone, 5-10 år før Appel.

Skrive genkendelsen fungeret faktisk godt, hvis man ikke have fået smidt sin pen væk. Det var det bedste ved de enheder.

 • 3
 • 2
#14 Christoffer Kjeldgaard

Nu har Xiaomi også den store fordel, at deres MIUI brugergrænseflade er ret lækker og har været på forkant med en del features. Derudover et hjemmemarked, hvor Apple aldrig har vundet stort indpas.

Derudover, er MIUI en platform i konstant udvikling, der faktisk arbejder på at understøtte nye android versioner. Enhederne er derudover billige.

 • Hvad har Newkia? Noget legacy Nokia teknologi, der koster dyrt, og som mest af alt indeholder hardware design. De kan ikke trække på det gamle Nokia-brand, det ejer Microsoft, og selv hvis de kunne, har brandet slet ikke den styrke som engang.

Som det er nævnt før er det helhedsoplevelsen af en enhed, som gør den succesfuld. Med mindre Newkia kan revolutionere på software-fronten, ser jeg ikke de store muligheder. Nokia's fadæse er et klart bevis på at det ikke er nok at have en "nice package", indholdet af pakken tæller mere.

 • 0
 • 0
#15 David Rechnagel Udsen
 • 0
 • 0
#16 Ove Andersen

Det ville da være skønt, hvis der kom noget godt mobilhardware til Android også. Som det er nu, er det jo IT firmaer der sætter en processor sammen med noget ram og en skærm, laver noget plastik omkring (af og til alu), vælger nogle tilfældige mobilantenner og chips og så er det bare ud af døren med det produkt.. Og så er det i gang med at lave næste udgave.

Savner stadigt en Android telefon som har en ordentlig antenneteknologi, som ikke mister forbindelsen så snart man går i en kælder eller kommer lidt ud på landet. Det oplever jeg i hvert fald med både Samsung og HTC, mens en ældre Nokia altid har signal.

Men hvem forventer også at en telefon skal have en god antenne - det er vel vigtigere med mange megapixels, HD skærm, 4G pow-wow, dual-core, uendelige GB plads, GB-vis af ram, 64 bit, fingeraftrykslæser, osv. features.

 • 3
 • 0
#17 Thomas Andersen

Det er da meget hyggeligt nogle syns det er sjovt at prøve at genoplive gamle faldne produkter. Jeg kan dog ikke lige komme på tanke om nogle der er lykkedes med det. Undre mig dog i øvrigt lidt at han kan have købt noget ud af Nokia, før Micrsofts tilbud overhovedet er blevet godkendt.

 • 0
 • 0
#18 Martin Bøgelund

Men det var ikke hvad jeg spurgte ind til; jeg spurgte om hvorfor Nokia valgte at droppe deres smartphone in 2003.

Så har jeg misforstået dit spørgsmål.

Jeg opfattede det som om du spurgte ind til den viden John Strand selv sad inde med.

Han siger jo rent faktisk ikke noget om at han har viden om hvorfor Nokia droppede produktet, kun at det ikke var nævneværdigt, da touch og fingerprint var ældre end det i artiklen nævnte Nokia-projekt fra 2003.

Men han nævner ikke specifikke produkter fra 2001 med touchskærm og fingerprint scanner - så jeg regnede med det var den viden du spurgte ind til.

 • 0
 • 0
#19 Christian P. Broe Petersen

De første windows phones med stor touch screen kom i 2003. Den første var HTC falcon, som herhjemme (og resten af EU) blev markedsført af Dangaard Telecom under brandet Qtek 1010. Microsoft var meget med i udviklingen, men ville ikke selv producere, og fik derfor HTC til det. Næste version kaldet Qtek 2020 var faktisk en ganske gedin smartphone med stor skærm, som minder utrolig meget om nutidens telefoner her 10 år senere. Det største minus var selve softwaren, altså Windows, da MS ikke havde tænkt tanken med at man skulle kunne betjene den med fingrene, men troede at man ville bruge pen. Folk brugte selvfølgelig alligevel fingrene, men fik ofte en dårlig oplevelse, da tingene skulle dobbeltklikkes og var alt for små og svære at ramme. Det var helt klart det største problem. Den resistive skærm gav heller ikke helt det moderne lækkerhedsindtryk, men var dog ok brugbar. Apple forstod bare at gøre det hele lækkert, og der er ikke nogen der har kunnet kopiere det rigtigt. Samsung/android er det der kommer tættest på.

Men android har i mine øjne stadig nogle lækkerhedproblemer. F.eks. det store lag der er, fra man trykker på skærmen, til der sker noget. Det gør f.eks., at det er umuligt at bruge musik apps på Android, uanset hvor hurtig og fed en telefon man har. Det virker simpelthen ikke.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere