Tiden er inde til, at internettets aktører begynder at tænke i nye baner, når det kommer til sanktioner. Det skriver blandt andre den tidligere adm. direktør i Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) Mike Roberts, to europaparlamenterikere og flere eksperter i åbent brev rettet mod beslutningstagerne i internetmiljøet.
Det skriver The Register, der er i bisiddelse af et udkast til brevet.
Brevet kommer efter, at den ukrainske første vicepremierminister og minister for digital omstilling, Mykhailo Fedorov, anmodede ICANN om, at domænerne “.ru”, “.рф”, “.su” bliver slettet, og at DNS root-servere, der servicerer Rusland og deres tilhørende TLS/SSL-certifikater, bliver lukket.
Den anmodning ville ICANN ikke efterkomme.
»Vores mission strækker sig ikke til at give straffe, udstede sanktioner eller begrænse adgangen til dele af internettet - uanset provokationerne,« skrev adm. direktør i ICANN Göran Marby i et brev til Mykhailo Fedorov.
»At foretage ensidige ændringer ville udhule tilliden til multi-stakeholder-modellen og de politikker, der er designet til at opretholde global udveksling og anvendelse af informationer på internettet.«
Læs også: Ekspert frygter russiske cyberangreb på den finansielle sektor
Underskriverne af det nye brev foreslår en etablering af en multi-stakeholder-mekanisme svarende til NSP-SEC eller Outages, som efter rådslagning skal offentliggøre sanktionerede IP-adresser og domænenavne i offentlige feeds. Enheder, der abonnerer på disse feeds, kan derefter vælge at efterleve sanktionerne og derved begrænse adgangen til de sanktionerede IP-adresser og domænenavne.
»Vi opfordrer vores kolleger til at deltage i en drøftelse af flere interessenter ved at bruge den mekanisme, der er skitseret ovenfor, og beslutte, om IP-adresser og domænenavne for det russiske militær og dets propagandaorganer skal sanktioneres, og til at lægge grundlaget for rettidige beslutninger af lignende tyngde og hastende karakter i fremtiden,« slutter brevet med henvisning til den akutelle krig i Ukraine.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.