Tidligere generationer begyndte langt oftere at programmere før de fyldte 16

Der er sket et skred imod, at dagens udviklere er lidt ældre inden de gik i gang med kodningen.

Dårlig nyt for dem, som drømmer om at unge mennesker går tidligere i gang i livet med at programmere. For tendensen går den modsatte vej:

En ny undersøgelse, kaldet 2018 Developer Skills Report, fra HackerRank, viser, at kun 20 procent af de udviklere, der i dag er 18 og 24 år, gik i gang med at programmere, da de var under 16 år gamle. Det skriver TheNextWeb.. Det helt store flertal her (68,2 procent) startede med programmering, mens de var mellem 16 og 20 år.

Illustration: HackerRank screenshot

Ser man på de udviklere, der i dag er mellem 45 og 54 år, begyndte 47 procent at programmere, inden de fyldte 16.

Forklaringen skulle være, at netop denne generation sammen med dem som er mellem 35 og 44 var børn og unge midt i hjemmepc-revolutionen, da maskiner som Commodore 64 og Acorn kom frem. Andre ville nok nævne Amiga-modellerne.

Dengang var det mere almindeligt at bygge sine egne programmer eller spil, hvilket ifølge artiklen stimulerede selv at gå i gang med kodningen.

Sidenhen er både computerne og software blevet mere avanceret, hvilket har gjort det vanskeligere at programmere. Lige som programmeringssprogene som Basic, som mange lærte i 80erne, er blevet drevet tilbage af Python, JavaScript og Java.

Læs hele rapporten fra HackerRank her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Gronemann

Her i Danmark ligger landet nok lidt anderledes efter Coding Pirates poppede op for et par år siden. Der går lige et par år før det begynder at ramme 18-24-segmentet i stor stil, men der er MANGE børn der kommer den vej ind.

Hvis du har tid et par timer en gang om ugen kan du også selv overveje at være frivillig - der er afdelinger i hele landet og ventelister til (næsten) dem alle :-)

 • 7
 • 0
#2 Ditlev Petersen

Det lyder som et smukt initiativ, men (ikke overraskende) er piraternes afdelinger placeret i eller tæt omkring de store byer. Ikke engang Frederikshavn er "stor nok". Det kan man selvsagt ikke bebrejde piraterne, men jeg har (stadig) på fornemmelsen, at stat eller kommuner burde sparke noget i gang i de tomme områder. Uden at jeg rigtigt ved hvordan det kunne gøres. Der skal jo være nogle fornuftige undervisere i forvejen.

 • 2
 • 0
#5 Per Kofod Hansen

Det lyder som et smukt initiativ, men (ikke overraskende) er piraternes afdelinger placeret i eller tæt omkring de store byer. Ikke engang Frederikshavn er "stor nok".

Der er en afdeling i Hjørring.

Man kan evt. se hvor alle nuværende aktive afdelinger ligger her : https://members.codingpirates.dk/departments

Men ja, det er nemmere at finde de frivillige der er nødvendige for at holde klubaftener kørende og spændende for børnene i større byer.

 • 0
 • 0
#6 Søren Koch

Forskellen mellem dengang og nu er at stort set ingen coputere som teenagere dengang kunne have adgang til havde grafiske brugerflader.

De var alle sammen i stil med C64 som startede op med en

READY.[]

promt.

Skulle du noget som helet ud over det skulle du skrive komandoer om det så vare var en LOAD for at loade det spil du nu havde sat i båndoptageren.

Det gjorde at man blev fristet til at prøve at skrive andre ting også (og at man kunne skrive programmer ind fra diverse computer-blade der var dengang)

Nutildags er alle programmerne der allerede og man skal kun klicke på den, og man behvøre ikke skrive noget. Derved bliver man ikke nysgerig for hvad computeren i virkeligeheden gør.

Det var i hvert fald det der gjorde at jeg blev interesseret i computere dengang (på en IBM-AT).

 • 4
 • 0
#7 Thomas Toft

Sidenhen er både computerne og software blevet mere avanceret, hvilket har gjort det vanskeligere at programmere. Lige som programmeringssprogene som Basic, som mange lærte i 80erne, er blevet drevet tilbage af Python, JavaScript og Java.

Jeg gad godt vide om journalisten selv kan programmere for overstående er noget værre vrøvl. Hvis noget så er det blevet langt nemmere at programmere i dag - blandt andet pga. sprog som Python, men også i ældre sprog som C. Det står endda på forsiden lige nu hvor nemt det er. Vi lever ligefrem i en guldalder:

https://www.version2.dk/artikel/har-aldrig-vaeret-nemmere-at-udvikle-spi...

Grunden til færre unge programmere i dag ligger lige til højbenet: Xbox, Playstaion, Wii o.a.

 • 0
 • 2
#8 Baldur Norddahl

Der er blevet større afstand mellem det du selv kan kode og de spil du køber. Jeg lavede et pacman spil der ikke var meget dårligere end det kommercielle spil.

Nu forstår børnene ikke pointen med så primitive spil.

Det er også blevet meget større afstand til hardwaren. Mit pacman spil var med peek og poke direkte i display hukommelsen. I dag koder du i bedste fald noget i et framework som totalt abstraherer fra hardwaren. Hvis børnene skal lave noget, som de finder interessant, så bliver det som scripts i et spil. De kan få fantastiske effekter ved at aktivere de korrekte funktioner men ingen forståelse af hvordan disse effekter bliver til.

 • 3
 • 0
#9 Poul-Henning Kamp Blogger

Hvis noget så er det blevet langt nemmere at programmere i dag - blandt andet pga. sprog som Python, men også i ældre sprog som C.

Det er måske sandt i en eller anden snæver forstand, men det er bestemt ikke blevet nemmere at forstå programmering idag, for der er millioner af kodelinier imellem dit program og det resultat du kan observere når du kører dit program.

Jeg vil påstå at hvis man skal lære børn og unge at programmere og at få smag for programmering, så er Arduino og lysdioder langt mere brugbare pædagogiske værktøjer end virtuelle maskiner og OO sprog.

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere