Tidligere departementschef: Det var en fejl at droppe EFI

6. september 2018 kl. 10:383
Tidligere departementschef: Det var en fejl at droppe EFI
Illustration: SKAT.
Ifølge tidligere departementschef Peter Loft var det en forkert beslutning at tage den automatiserede del af EFI ud af drift. Man havde ikke noget at sætte i stedet for, og det betaler vi prisen for, siger han.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) begik en brøler, da han i 2015 besluttede at trække stikket på den automatiserede del af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI.

Det siger Peter Loft, der er tidligere departementschef i Skatteministeriet og en af ophavsmændene til EFI, til Information.

»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klart. Og da man besluttede at lukke det, havde man ingenting at sætte i stedet, da systemet, som EFI erstattede, var lukket i mellemtiden. Det er en væsentlig medvirkende årsag til, at skattegælden i dag vokser og vokser, uden at vi er i stand til at inddrive den,« siger han.

For få uger siden kunne man læse i en rapport fra Rigsrevisionen, at det nye inddrivelsessystem med den mundrette titel Public Sector Revenue Management (PSRM), der skal afløse EFI, er forsinket indtil 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritikken minder om den, som professor på IT-Universitetet Søren Lauesen rejste på Version2 for godt et år siden. Her mente professoren, at der »umiddelbart ikke [er] nogen forskel på, hvad der står i det udbud, og hvad EFI kan i forvejen«.

»Så der er andre årsager til, at man vælger at bygge et helt nyt system,« sagde han og understregede, at han udtalte sig på egne vegne.

Rigsrevisionen kritiserede desuden systemet for i pilottest at have demonstreret bekymrende mangler.

»Pilotprojektet har vist, at det nye system foreløbig ikke lever op til en række krav, der kan stilles til en betryggende debitor- og regnskabsforvaltning. Det gælder bl.a. krav om et fuldstændigt kontrol- og transaktionsspor og en afstemt aldersfordelt debitorliste,« lød det fra Rigsrevisionen, der også er bekymret over, at man har fravalgt standardløsninger på en række områder i PSRM.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er Rigsrevisionens vurdering, at der er risici forbundet med de mange manuelle tilpasninger i rapporteringsløsningen, bl.a. fordi Skat historisk set har haft store udfordringer med manuelle tilpasninger.«

Med den seneste forsinkelse af PSRM kommer det til at tage minimum seks år, fra man besluttede at 'lukke' EFI, til systemet ikke længere er en del af dansk skatteinddrivelse.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
6. september 2018 kl. 19:01

Det egentlige problem var vel, at man omstrukturerede Skat, så kompetencer gik tabt

Ingen tvivl om, at reduktionen i antallet af medarbejdere (og særligt fogederne) var en brøler af rang.

I kontekst af EFI var det dog et ufuldstændigt retsgrundlag, der lagde systemet i graven. Jeg har fortsat svært ved at se, hvorfor EFI fik skylden for at fordringshaverne ikke sendte de rigtige data til systemet.

Det er muligt, at EFI ikke var et super system, det kan jeg ikke kloge mig på, men selv det bedste system hverken kan eller bør selv opfinde et retsgrundlag ... det skal ligge i de data der puttes ind i systemet ...

2
6. september 2018 kl. 11:42

Det egentlige problem var vel, at man omstrukturerede Skat, så kompetencer gik tabt - og kombinerede det med at medarbejderstaben blev skåret ned med forventning om, at EFI var det nye sort og kunne alt?

1
6. september 2018 kl. 11:17

"»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klart. Og da man besluttede at lukke det, havde man ingenting at sætte i stedet, da systemet, som EFI erstattede, var lukket i mellemtiden. "

Der kunne lige så godt have stået:"»Det var en fejl at sætte systemet i drift, før det var klart. Og da man besluttede at lukke det, havde man ingenting at sætte i stedet, da systemet, som SP erstattede, var lukket i mellemtiden. "

Også i SP-sagen har man brændt alle broer og bundet sig til masten. Ganske vist sker det endelige forlis måske først i 2021 (det satser man i hvert fald på) - men man forsømmer også i den sag at have en Plan B. Den slags betragter man nemlig som benspænd...

Rigtige mænd tager ikke back up.....