Tidligere ansat: Nedlægning af Skat blandt de største problemer for EFI-afløseren

23. juni 2022 kl. 04:005
Røg i it-system
Danske borgere og virksomheders gæld til det offentlige stiger hurtigere, end den bliver inddrevet. Albert Dieckmann, der tidligere har arbejdet som release train engineer i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, mener, at opdelingen af SKAT har været en af de bagvedliggende årsager. Illustration: Nanna Skytte.
Tidligere ansat ved Udviklings- og Forenklingsstyrelsen udpeger omstruktureringen af Skattestyrelsen i 2018 som et af de største problemer for arbejdet med inddrivelsessystemet PSRM.
Artiklen er ældre end 30 dage

Opdelingen af skatteforvaltningen fra én til syv styrelser i midten af 2018 kastede grus i arbejdet med at udvikle og implementere inddrivelsessystemet PSRM. 

Det fortæller Albert Dieckmann, der tidligere har arbejdet som release train engineer og scrum master i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen (UFST), til Version2: 

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
24. juni 2022 kl. 08:55

Det er vist mest i sport, det hedder "nedlægning". I overført forstand siger vi "nedlæggelse" på dansk.

2
23. juni 2022 kl. 13:01

Ak ja. Løkkeregeringen, 28.11.2016 - 27.06.2019, med Venstre (V), Liberal Alliance (I) og Det Konservative Folkeparti (C) fik ødelagt mange funktioner, hvad mon de tænkte på?

1
23. juni 2022 kl. 12:29

Offentlig IT fejler. Beslutningstagere: "Vi må købe standardprogrammer!"

Det introducerer:

  • Epics Sundhedsplatform
  • PSRM

Men, som mange allerede kunne sige, fungerer standardprogrammer sjældent super godt med tilpasninger.

Dieckmann siger det jo meget godt. Jeg har tilladt mig at skrive et citat lidt om:

Vi var nødt til at videreudvikle på [standardsystem] i større stil, og det tror jeg, er noget bøvl. Hvis man går ned og køber en Margretheskål, er det fordi, man skal bruge en Margretheskål. Man skal ikke forsøge at lave den om til en foodprocessor, for det bliver aldrig helt godt.

Lad os bruge standardsystemer hvor det giver mening. Lad os acceptere, at hvor Danmark gør sig særlig (dvs. lovgivningsnær IT), der bliver vi nødt til at gå væk fra at skulle standardprodukter som basis - hvis det overhovedet giver mening at automatisere gennem programmer (her skal man også kigge på demografisk udvikling; i dag kan det være nemt at finde de personlige ressourcer, som i morgen er knappe). Og lad os gøre alle projekter mindre, men med en standardiseret arkitektur som man undgår decideret knopskydning - f.eks. inspireret af Hovedstadens Beredskab.

3
23. juni 2022 kl. 13:42

Lad os acceptere, at hvor Danmark gør sig særlig (dvs. lovgivningsnær IT), der bliver vi nødt til at gå væk fra at skulle standardprodukter som basis

Jamen, hvis vi ikke bruger standardprodukter, hvordan skal vi så sætte det i udbud hvert n. år og starte forfra med et ny standardsystem med utallige tilrettelser?

Med egenudviklet software (som vi selv har kildekoden til), får vi jo mulighed for bare at lave løbende udvikling i stedet for at udskifte hele systemer. Det går virkelig ikke. Tænk på børnene (og de stakkels uformuehavende konsulenthusdirektører).

5
24. juni 2022 kl. 12:23

Med egenudviklet software (som vi selv har kildekoden til), får vi jo mulighed for bare at lave løbende udvikling i stedet for at udskifte hele systemer.

Egenudviklet software kan også sande til, eller man ender som bankerne med enkelte personer der har kompetencerne til vedligehold. Heldigvis har Digitaliseringsstyrelsen set skriften på væggen og bestilt f.eks. MitID og ny Digital Post som produkter som de har ejerskab over - ligesom Kombit har bestilt produkter med ejerskab i stedet for produkter de kan licensere.