Tidligere ansat: »Apple intimiderer alle, der overhovedet tør overveje at forlade dem«

En tidligere ansat hos Apple har anklaget virksomheden for at have tilgået hans beskeder ulovligt. Anklagerne kommer kort tid efter, at Apple har udtalt, at deres telefoner sikrer privatlivet.

Apple har ifølge en tidligere ansat samlet private beskeder fra hans iPhone, inden de kort efter fyrede ham for at bryde sin kontrakt.

Anklagen kommer fra Gerard Williams, der er tidligere chefdesigner af chips til Apples mobilenheder.

Det sker ifølge CNBC efter, at Apple har lagt sag an mod Gerard Williams for at have begået kontraktbrud, da han skal have taget viden med sig videre til virksomheden Nuvia, der fremstiller integrerede kredsløb, nærmere bestemt siliciumchips, til datacentre.

Han har ifølge Apples anklage fået »talrige Apple-ingeniører« til at skifte til Nuvia, og så har han brugt sin erfaring fra virksomheden til at »starte en konkurrerende virksomhed, der bygger på netop den teknologi han arbejdede med«.

Apple overvåger ansatte i en »foruroligende« invasion af privatlivet

I Gerard Williams’ svar til Apple stævning anklager han Apple for på ulovlig vis at have skaffet sig adgang til sms'er mellem ham og andre ansatte for at bygge deres sag mod ham op – herunder også beskeder med medarbejdere, der senere blev medstiftere af Nuvia.

Læs også: Apple undskylder for at underleverandører lyttede til Siri-samtaler

Han mener, at Apple længe har draget stor nytte af de kreative kræfter, der former og driver Silicon Valley, og siger, at han »desperat« kæmper for, at tidligere ansatte ikke bliver lukket ude af branchen på grund af klausuler i Apples kontrakter.

I anklageskriftet skrives der også, at denne sag er til for »at intimidere alle Apple-ansatte, der overhovedet tør overveje at forlade dem«. Og at Apples anklager viser, at de overvåger og undersøger ansattes opkald og beskeder, i det, han kalder en »foruroligende invasion af privatlivet«.

Anklagerne kommer i kølvandet på, at Apples ledelse i den seneste tid har gentaget, hvor meget privatlivet betyder for selskabet, og man har prøvet at skille sig ud fra andre virksomheder med et reklamefremstød, der lyder: ’Hvad der sker på din iPhone, bliver på din iPhone’.

Læs også: Ny opdatering til iOS: Nu kan du snakke med Siri, uden Apple lytter med

Apple har på givne tidspunkt ikke svaret på anklagerne fra Gerard Williams.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#6 Lasse Mølgaard

"Jeg bliver altid mistænksom, når en arbejdsplads langer ud efter en tidligere ansat, som har sagt op."

Alle kilder jeg kan finde siger han smuttede.

Jeg bliver nu ikke helt forbavset, når jeg hører om Apple medarbejdere som smækker med døren.

Der var rigeligt af famøse historier fra Steve Jobs tid og det kunne godt lyde som om noget af arbejdsmiljøet fra dengang har overlevet manden.

Steve Jobs var eksempelvis kendt for at fyre folk, hvis de kunne ikke forklare deres jobfunktion på den tid det tager at bruge elevatoren.

  • 3
  • 0
#7 Søren Skaarup

Der er en retssag igang, så man må regne med at parterne maler sig selv i et så kønt lys som muligt. Man skal altså tage hvad de siger med mere en et gran salt.

Og til substansen i artiklen: det er helt normalt i USA at arbejdsgiver må overvåge hvad man bruger sin arbejdstelefon (og andet IT-udsyryr udleveret af arbejdspladsen) til. Den vil formodentlig derfor også ved udleveringen være sat op så dette er muligt og det vil være en del af vilkårene for at anvende den. Dette er ikke ulovligt. Dermed ikke sagt at Apple ikke kan have gjort noget ulovligt, men det er så næppe overvågningen som sådan der er ulovlig.

Det er Apple der har anlagt sagen fordi de mener at nogle nu tidligere (ledende) medarbejdere har været iloyale over for firmaet, idet de har startet en ny virksomhed op mens de stadig var hos Apple (sagen er meget mere kompleks en det, men det er kernen). Og her er man ude i noget af en juridisk gråzone, det kan nemlig være fuldt ud lovligt det de tidligere medarbejdere har gjort - men det kan også være ulovligt... Så det kan blive en ret interessant sag at følge.

Der er hele tiden folk der forlader store firmaer som Apple og jeg har da set adskillige eksempler på at de har startet for sig selv - uden at de fik en sag på halsen. Så der må være særlige omstændigheder her der har ført til en retssag. Det har intet at gøre med ufine metoder (som nogen synes at mene), men om at virksomhederne på den ene side har en berettiget forventning om loyalitet og at deres IP beskyttes, mens medarbejderne på den anden side har en fundamental ret til at tage den viden de har i hovederne (men også kun i hovederne) og (i det omfang den ikke er beskyttet fx af patenter) bruge den til at bygge noget op selv. Spørgsmålet her synes at være hvor langt man må gå i starte noget nyt op mens man stadig er ansat (herunder fx om man må bruge arbejdets tid og ressourcer på det)

(jeg skal skynde migt at gøre opmærksom på at jeg ikke på nogen måde er ekspert, men har bekendte der arbejder i high-tech i USA og derfra stammer min "viden").

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere