Tid til at skrotte Adobe Reader? Her får du 4 alternativer

Adobe Reader er lige nu hackernes foretrukne mål. Heldigvis findes der alternativer, som både kan være hurtigere og ikke bliver misbrugt af hackere. Version2 har kigget på fire PDF-læsere, der kan erstatte Adobe Reader.

Sikkerhedshuller i Adobe Reader bliver lige nu misbrugt i stor stil af it-kriminelle til at snige ondsindede programmer ind på især Windows-brugernes pc'er. Derfor er det vigtigt at holde programmet konstant opdateret.

Men man kan også vælge at se på alternativerne.

Adobe Reader bruges hovedsageligt til visning af PDF-dokumenter, men formatet er en åben standard, og der findes flere programmer, der fint kan erstatte Adobes software.

Version2 har udvalgt fire alternative PDF-læsere til Windows-platformen, hvoraf flere dog også findes til andre styresystemer. Klik på hvert programs navn for at komme til dets officielle hjemmeside.

Foxit Reader

Foxit er formentlig det mest populære alternativ til Adobe Reader.

Programmet hjælpes godt på vej af at have en brugerflade, der er næsten identisk med den, der findes i Adobes software. Det gør det forholdsvis let at skifte, uden at skulle lede for meget efter eksempelvis, hvordan man skifter mellem forskellige zoom-indstillinger.

I en hurtigt test med en rapport i PDF med flere illustrationer og grafer er Foxit dog ikke helt så hurtig til at bladre gnidningsfrit mellem siderne som Adobe Reader og flere af de øvrige alternativer.

Til gengæld har Foxit gode værktøjer til kopiering af tekst, og det er for eksempel muligt at markere en del af en side og kopiere som et skærmdump.

Sumatra PDF

Sumatra er en open source PDF-læser, der ligesom flere andre open source-applikationer benytter komponenter fra Ghostscript. Der er tale om en meget basal PDF-læser, som til gengæld er hurtig.

Visningen af tekst og illustrationer står fint, og det går hurtigt med at bladre mellem siderne. Sumatra er samtidig den PDF-læser, som fyldte mindst som download: Blot 1,2 megabyte.

Til gengæld får man ikke mange ekstra værktøjer, som man finder i blandt andet Foxit.

PDF-XChange

PDF-Xchange findes i både en betalingsversion og i en gratis udgave. Det er en avanceret PDF-læser med mange værktøjer til blandt andet at indsætte kommentarer i PDF-dokumenter.

Det gør PDF-Xchange til mere end blot et alternativ til Adobe Reader, fordi man får langt mere med end en PDF-læser. Til trods for de mange ekstra funktioner så er programmet stadig hurtigt til visning og bladring mellem sider i dokumenter.

Det væsentligste minus er nok, at de mange værktøjer gør det lidt mindre intuitivt at bruge PDF-Xchange som en direkte erstatning for Adobe Reader til brugere, der ikke har behov for al den ekstra funktionalitet.

Evince

Endnu et open source-alternativ, som oprindeligt var udviklet til Gnome-miljøet til Linux, men også er kommet i en Windows-udgave.

Det er en hurtig læser, som viser teksten godt og har en meget enkel brugergrænseflade.

Til gengæld er opsætningen i Windows en anelse tricky, fordi programmet ikke automatisk bliver sat op med andre genveje end et ikon på skrivebordet.

Den meget simple brugerflade er let at gå til, men man savner lidt genveje direkte i værktøjslinjen til forskellige sidevisninger, udskrift og tekstsøgning. I modsætning til Sumatra har Evince mulighed for navigation i et dokument via miniaturebilleder, sådan som både Adobe Reader, Foxit og PDF-Xchange også har det.

Kender du andre interessante alternativer til Adobe Reader? Skriv dit forslag i debatten under artiklen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Martin Hundebøll

Den meget simple brugerflade er let at gå til, men man savner lidt genveje direkte i værktøjslinjen til forskellige sidevisninger, udskrift og tekstsøgning. I modsætning til Sumatra har Evince mulighed for navigation i et dokument via miniaturebilleder

Og der er også mulighed for at bestemme hvilke genveje der skal være i toolbar'en. Fx har jeg udvidet den lidt: http://studentersamfundet.aau.dk/~mhu/evince.png

Udover miniaturebilleder, kan evince selvfølgelig også vise et index, hvis PDF'en er lavet ordentligt (fx med hyperref i LaTeX)

 • 0
 • 0
#7 Nikolaj Stenberg

Ser man bort fra såkaldte sikkerhedshuller er det største problem ved Adobe Reader vel (ja, det gælder faktisk alle deres programmer) den komplet mangelende indsats som selskabet gør for at skulle tilpasse deres programmer til x64.

Kører man f.eks. Adobe Reader på en 64-bits Windows 7-maskine, kan man som standard ikke bruge preview-panelet eller få thumbnails; så her må man selv ind i registreringsdatabasen og rette værdier... fordi Adobe ikke har tilpasset installeren... dejligt.

 • 0
 • 0
#9 Sven Waskönig

Jeg har lige afprøvet en håndfuld forskellige. STDU Viewer - http://www.stdutility.com/index.html - virker som et af de bedre alternativer. Et dokument ændret med PDF-Xchange blev vist rigtigt i STDU Viewer, men ikke i SumatraPDF og Cool PDF Reader.

Om det så skyldes svagheder i SumatraPDF og Cool PDF Reader eller i PDF-Xchange, kan jeg ikke rigtig afgøre. Men STDU Viewer viste i hvert fald dokumentet, som Adobe Reader gør det.

 • 0
 • 0
#10 Mikkel Thielemann

"Evince ...

Til gengæld er opsætningen i Windows en anelse tricky, fordi programmet ikke automatisk bliver sat op med andre genveje end et ikon på skrivebordet."

I hvilken situation har man brug for at åbne sin favorit-dokumentlæser med en genvej? Jeg har altid fjernet alle den slags overflødige genveje og bare associeret filtypen med programmet. Er der noget jeg har overset?

 • 0
 • 0
#11 Deleted User

På den konto røg Foxit ud hos mig. Mine krav til en pdf-reader er:

1) Den skal åbne pdf-dokumentet nettet, som en web-side i Firefox, Internet Explorer eller anden browsere. 2) Den skal åbne dokumentet, når jeg dobbelt klikke på pdf dokumentet i foldere eller på skrivebordet. 3) Når jeg vælge "åben med" i højrekliksmenuen på dokument, så skal programmet være første valg.

Foxit kunne ikke åbne pdf-dokumenter på nettet, da jeg testede den for nogen tid siden. Jeg skulle først downloade og så åbne. Det blev jeg meget træt af.

Integrationen i windows står der ikke noget om i artiklen og i de fleste anbefalinger af diverse open source alternativer.

Jeg foretrækker open source software, så giv mig et forslag hvor integrationskravene ovenfor er opfyldt, så er jeg skiftet.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Stein Sandal

Hej Mikkel

Det er let nok for dig og mig at klare den opsætning, men det kræver flere trin end Adobe Reader, og det gør det mere besværligt at anbefale det som et godt alternativ til mere almindelige brugere.

Man kan så undre sig over, at man fra projektets side ikke har brugt den ekstra tid på bedre Windows-integration i installeren.

 • 0
 • 0
#13 Mikkel Thielemann

@ Jesper

Nu troede jeg, at anbefalingen gik på de alternativer, som it-afdelinger kunne rulle ud til deres brugere og ikke på den "mere almindelige bruger", så jeg regnede med at der ville følge lidt support med.

Men ellers undrer jeg mig osse lidt, men måske er den henvendt til gnomer, der gerne vil have den på sin win-dåse, hm?

 • 0
 • 0
#14 Mark Ruvald Pedersen

Ja, evince er hurtig men har en irriterende bug: Monokrome rasters bliver ikke anti-aliased!

Det skyldes Cairo render-backend'en og er ikke fixed endnu. Så jeg må ty til xpdf eller Okular hvis jeg skal se på gamle diagrammer eller indscannede sider :/

Apropos PDF: HVORFOR HVORFOR HVORFOR hvorfor findes der ikke nogen ordenlig PDF-editor til Linux? (PDF-edit sux)

Jeg har brug for OCR genkendelse af PDF's, og kun Acrobat 9 har det.

 • 0
 • 0
#15 Johan Færch

Mark (og øvrige interesserede i OCR): gscan2pdf ligger som standard i bl.a. Ubuntu i version 0.9.29 uden OCR. Du kan dog hente en .deb fil for version 0.9.30 på http://sourceforge.net/projects/gscan2pdf/ som understøtter OCR.

Jan du mener at første prioritet for valg af PDF-læser er at sider åbnes som en flig i din browser. Personligt finder jeg dette er en af de mest irriterende standardindstillinger i Adobe Reader da efterfølgende åbninger "overskriver" tidligere hentede pdf'er (og der desuden mistes en hel del muligheder for håndtering af dokumentet som findes "udenfor" browseren).

Selv har jeg af dovenskab holdt mig til Adobe Reader (og "PDF Editor" til redigering), men har nu hentet Okular i håb om at kunne kassere endnu et proprietært program :) Noget af det Adobe Reader dog indtil videre har været overlegen i er styring og valgmuligheder for udskrifter (når man ikke benytter printerens muligheder istedet).

PS Amazons Kindle er glimrende at læse PDF på - Hvor som helst ;)

 • 0
 • 0
#16 Finn Aarup Nielsen

Jeg forsøger at konstruere et program der automatisk snupper data ud fra en PDF, men har nogle problemer. I øjeblikket anvender jeg pdftotext som findes på Debian og Ubuntu, og så vidt jeg forstår er baseret på poppler/xpdf. Dette program har tendens til at oversætte de forskellige udgaver af minustegnet forkert, - nogle gange til et to-tal! (kigger man i PostScripten står der virkeligt '2'). Jeg gad vide om der er andre kommandolinieprogrammer eller biblioteker til Linux man kan forsøge sig med?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere