Outsourcing til fjerne lande er blevet mainstream, men det er alligevel ikke altid, at resultatet falder godt ud. Omvendt kan det blive en helt uundværlig del af it-organisationen, når nødden er knækket og samarbejdet kommer op i højeste gear.
På en konference om offshore-outsourcing, som IT-Branchen holdt onsdag eftermiddag, delte Erik Dibbern, teknisk direktør i webmusik-firmaet 24-7 Entertainment sine erfaringer med at ansætte udviklere i Ukraine. Det skete med ti gode råd – hans lile ’cheat sheet’, som han kaldte det.
24-7 Entertainment sælger musik fra 80.000 pladeselskaber gennem 30 forskellige portaler på nettet, blandt andet TDC og Yousees Play-tjenester. Halvdelen af de 80 ansatte er it-folk, og 12 af dem er i Ukraine.
Første råd var at glemme de økonomiske overvejelser og ikke begynde at sende opgaver til udlandet for pengenes skyld.
»Vores vigtigste incitament var at få en rekrutteringsbase mere, så vi kunne kaste fiskekrogen ud i en ny pulje af talent. Det skulle være en udvidelse af vores eksisterende team,« forklarede Erik Dibbern.
I samme åndedrag understregede han, at man ikke skulle være nærig og prøve at skære forholdene for de ukrainske udviklere ind til benet, set i forhold til hvad danskerne har af værktøjer og forhold.
»Man skal opføre sig fornuftigt, og så skal besparelserne nok komme. Det skal bare ikke være det øverste på listen,« sagde han.
Råd nummer to var nok det vigtigste, nemlig at organisationen i Danmark skal være klar til en udvidelse ud over landets grænser.
»Har man ikke styr på hjemmebanen, kommer det ikke til at hænge sammen. Det er alt fra det helt lavpraktiske, om organisationen kan kommunikere på engelsk om kode, og hvordan dokumentationen er, til at håndtere den usikkerhed, det kan give. Hvad betyder det for mit job, vil nogen tænke,« forklarede han.
Tredje punkt på listen var at gøre sig umage for at få de rigtige folk ansat som de første.
»Det skal være nogle, du kan kommunikere med, og som du stoler på. Det kan være fristende at ansætte en masse juniorer, men du skal sætte et team fra starten – og det gælder jo uanset hvor, det er henne,« sagde Erik Dibbern.
Og ligesom danske udviklere arbejder bedst, når der er et klart mål, vil en gruppe ukrainske ansatte også meget gerne kunne se en mening med det, de laver, lød fjerde råd.
»Definer et klart mål for teamet. Jeg har set eksempler på, at ’nu kan de lige teste lidt på det og fedte lidt med det’. Det dur ikke. De skal være en del af gamet, ikke et akvarium med fisk, man kigger til en gang imellem,« forklarede han.
På samme måde må man ikke gøre udviklerne fra udlandet til andenrangsdeltagere i et projekt. De skal indgå på lige fod, og har man den rette mand til jobbet, kan scrummasteren lige så vel være en fra Ukraine som en i hovedkvarteret i Danmark.
»Undgå ’dem og os’. Alle mand skal have hånd på bolden. De teams, der fungerer bedst, har en 50/50-fordeling mellem danske og ukrainske udviklere,« forklarede han om råd nummer fem.
Sjette punkt var at lade medarbejderne mødes fysisk, især i starten. Det gør al kommunikation siden hen meget lettere.
»Når man sidder over for hinanden og spiser frokost eller drikker en øl, åbner det en båndbredde, så man sagtens kan være på Skype eller e-mail siden hen. Ellers kan få en e-mail, som man ikke ved, hvordan man skal tolke. Og lad dem ikke kun mødes i Danmark, men lad også danskerne rejse til Ukraine,« sagde han.
På samme måde bliver det meget vigtigere at sikre en god og tæt kommunikation mellem de teams, der er i gang, fordi alle nu ikke længere sidder samme sted, lød hans syvende råd.
Man må heller ikke glemme at følge op på projekterne, der foregår i Ukraine og vise interesse for dem som medarbejdere. Det gør man som en selvfølgelighed med de danske projekter og ansatte, var det ottende tip fra Erik Dibbern.
Skal man i gang med at ansætte udviklere i udlandet, kræver det hjælp fra andre, hvis det skal gå smertefrit, så niende råd var at udnytte sit netværk og spørge om hjælp – eller betale sig fra det.
Sidste råd på listen var at kigge op fra Excel-arket med forretningsplaner og omkostninger nogle gange og huske, at de nye ansatte også er mennesker af kød og blod.
»Husk at vi har med mennesker at gøre. Det er nemt at komme til at betragte det som en maskine, men det er altså mere organisk en det, og man må føle sig frem nogle gange,« sagde han.