Thorning: Ingen mistanke om USA-overvågning af Danmark

Trods mistanken om, at USA har overvåget Tysklands kansler, Angela Merkel, er der ingen grund til at tro, at USA overvåger Danmark, forsikrer statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Dokumenter lækket af den tidligere it-konsulent for den amerikanske efterretningstjeneste NSA, Edward Snowden, tyder ifølge tyske Der Spiegel på, at USA har overvåget Tysklands forbundskansler Angela Merkel og aflyttet hendes telefon. Men der er ikke noget, der tyder på, at noget lignende finder sted i Danmark, lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Læs også: Tysk mistanke: Merkels telefon aflyttet af NSA

»Vi har ikke nogen grund til at tro, at der foregår overvågning af Danmark eller danske interesser,« siger Helle Thorning-Schmidt til Politiken.

Helle Thorning-Schmidt siger også, at hun ikke har nogen grund til at tro, at hendes telefon skulle blive overvåget, sådan som det mistænkes, at Angela Merkels er blevet.

Udmeldingen fra Helle Thorning-Schmidt kommer umiddelbart før et topmøde i EU, hvor afsløringerne af overvågning fra blandt andet den amerikanske efterretningstjeneste ventes at blive drøftet.

Læs også: Helle Thorning forsvarer NSA’s digitale spionage

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Klaus Olesen

Helle Thorning forstår det nok aldrig, det er jo bare nogle tilfældige sager der har været i nærheden af os. Så lad hende tro at USA aldrig kunne finde på at kigge ned i Danmark, eller når nej Barak sagde jo til hende at de har reddet os fra Terror gennem denne overvågning. Men USA er jo så flinke at de kun vil hjælpe, de kan nok ikke finde på at udnytte situationen.(Selv om det er tilfældet i andre EU lande)

 • 11
 • 0
#6 Mogens Ritsholm

Nu har Helle Thorning også et særligt problem pga. vores naboskab til Sverige.

I Sverige aflytter institutionen FRA alle kabler ind i landet på samme måde som NSA. Og det er sagt, at Sverige samarbejder med USA.

Derfor mellemlandede Obama i Sverige på vej til G20 mødet i Rusland. Det er rart at være blandt venner, når Snowdon-affæren raser.

Og Helle skulle ikke forstyrre den idyl.

Faktum er, at rigtig meget dansk teletrafik - også den indenlandske danske - går via Sverige, og dermed omfattes af deres totale overvågning.

F.eks har Telia og 3 mange af deres centraler i Sverige. Så trafik til/fra deres danske kunder skal turen frem og tilbage til Sverige.

Hvis Helle tilslutter sig den skeptiske del, vil det straks rejse det meget vanskelige spørgsmål om Sverige, der faktisk i indsamlingen og screeningen er mere vidtgående end NSA. På et tidspunkt kom det frem, at trafikken vurderes ud fra op mod 100,000 kriterier. Mon ikke samtaler med Helle let vil blive omfattet af det interessante blandt disse kriterier. Hver gang hun ringer til danske kunder hos Telia og 3 går det jo gennem den svenske overvågning.

Sverige har dog i modsætning til USA klare politisk fastsatte begrænsninger for brugen af resultaterne.

Men hvad hjælper det, hvis de udveksler data med USA i vidt omfang.

 • 16
 • 0
#8 Jesper Lund

F.eks har Telia og 3 mange af deres centraler i Sverige. Så trafik til/fra deres danske kunder skal turen frem og tilbage til Sverige.

Giver det selskaberne nogle problemer i forhold til den danske telelov, når de router indenlandske samtaler (dansk nummer til dansk nummer) via et andet land, hvor de ikke kan sikre trafikken mod overvågning?

 • 0
 • 0
#9 Mogens Ritsholm

Giver det selskaberne nogle problemer i forhold til den danske telelov, når de router indenlandske samtaler (dansk nummer til dansk nummer) via et andet land, hvor de ikke kan sikre trafikken mod overvågning?

Nej Jeg rejste spørgsmålet over for ministeriet, da den svenske FRA lov blev vedtaget i 2008.

Problemet er, at den danske lov kræver, at teleudbyderne sikrer deres systemer mod aflytning, bortset fra aflytning efter retsplejeloven forstås.

Så den svenske lov medfører et brud på dansk lov. Samtidigt er telereglerne og indre marked ikke til hinder for, at man kan udbyde sine tjenester til danskere fra Sverige. Det kan altså ikke forbydes.

Spørgsmålet var så, om danske myndigheder skulle rejse spørgsmålet over for Sverige. Man kunne f.eks. foreslå en undtagelse for de bundter, der udelukkende bruges til dansk kundetrafik.

Og så ventede jeg i spænding på svaret.

Men som det ofte hænder ved spændende spørgsmål, var svaret meget simpelt.

Det var efter ministeriets opfattelse et internt svensk anliggende, som man ikke agtede at adressere fra dansk side.

Og det har man så aldirg gjort.

Jeg ved ikke hvad omfanget af den svenske aflytning nu er. Men den er formentlig altomfattende. Det er givet, at Sverige samarbejder med NSA. Og der er også rygter om, at NSA har adgang til snusning på trafik i Sverige - altså inden filtrering. Men jeg ved det ikke.

Spørgsmålet er selvfølgelig ultimativt hvor meget skade det gør for danskere, der ikke er terrorister. Men jeg bryder mig ikke om, at brugte fremgangsmåder skal være tys-tys. Det er måske et alvorligere anslag mod demokratiet end selve aflytningen.

 • 11
 • 0
#10 Mikkel Tobiasen

Det handler om politik og læg nu mærke til hendes ordvalg - spin om man vil. Det er smart sagt, men de fleste burde nu kunne gennemskue det! Hun har ikke sagt at NSA ikke overvåger Danmark eller at Danmark har et direkte samarbejder i denne henseende. Hun giver blot med det udsagn, en ladeport at slippe ud af, hvis det skulle komme frem at NSA har noget på Danmark ;)

 • 4
 • 0
#11 Svend Bjerrum Jensen

Hvis nu Helle i USA er blevet præsenteret for belastende afskrifter af hendes private telefonsamtaler, så har hun vel ingen grund til at "tro", at hun bliver overvåget. Og hvis nu hun samtidig har fået at vide, at de kunne havne i Løkkes inbox, hvis hun ikke tog hjem til Danmark, og fik lukket debatten om NSA overvågning. Hvis nu, det var sådan det hang sammen, så var hendes udtalelser lettere at forstå. Men det er selvfølgelig ikke det, som er tilfældet, og så må Helle "tro" vel bare bygge på, at hun ikke er lige så stor en terrorist som Merkel. Eller måske bare ikke lige så vigtig en person i USAs øjne som Merkel.

 • 3
 • 0
#12 Peter Favrholdt

Frygten for at nogen måske har kopi af ting man har skrevet/sagt i fortrolighed - og som måske kan misforstås/udnyttes af ens "fjender"... kan være nok til at man selv-censurerer... og når det sker så har vi allerede skadevirkningen af overvågningen.

Måske tror Thorning at hun er blevet aflyttet - og at noget af det kan skade karrieren... og derfor kommer denne "pro-overvågning udtalelse" - så hun holder sig gode venner med dem der måske kan skade...

Og det er ikke kun politikerne (selv om det er slemt nok). Hvem har ikke tænkt "vil jeg ønske at se det jeg har skrevet her om 10 år når jeg søger på mit navn på google" inden de trykker "gem" til en kommentar her på V2.dk? I takt med at mere og mere foregår på Internet - og at vi selvcensurerer - så går George Orwells 1984 i opfyldelse.

På nuværende tidspunkt forventer jeg ikke at få tilbudt jobbet hvis jeg en dag søger en stilling hos FE/PET - en simpel søgning vil vise alle de "mod overvågning" indlæg jeg har skrevet på bl.a. facebook :-)

 • 6
 • 0
#14 Bo Albrechtsen

JA - og så er vi endnu engang dér henne, at man som vælger står med sin stemmeseddel i hånden og med beklagelse, frustration og vrede må konstatere, at der ikke er nogen man kan få sig selv til at stemme på. Det er vist snart på tide, at jeg får taget mig sammen til at starte det politiske parti, som går ind for retten til at stemme IMOD ! (Sagt med et lidt skævt, sørgmodigt smil - og meget alvor ! )

 • 0
 • 0
#16 Mikael Ibsen

at det slet ikke er nødvendigt at overvåge os, så derfor er det selvfølgelig kun alle landende rundt om os, der bliver overvåget. Husk på, at Julemanden bor på Grønland, hvor Dronning Margrethe kigger forbi en gang i mellem, og Den lille Havfrue sidder på Langelinie og ser så pæn ud. Det må da være argumentation nok for ovenstående.

 • 4
 • 0
#17 Jørgen Elgaard Larsen

Hvis Helle ikke har grund til at tro, at vi bliver overvåget, sker der vel ikke noget ved, at hun officielt spørger USA om de overvåger os (eller evt. blot den danske regering).

Så får de lejligheden til officielt at love os, at de ikke overvåger os.

(Ironi og bevidst naivitet kan forekomme i ovenstående)

 • 2
 • 0
#18 Martin Kofoed

Måske tror Thorning at hun er blevet aflyttet - og at noget af det kan skade karrieren...

Jeg gætter på, at hvis amerikanerne sidder med "spændende" samtaler omhandlende en vis skattesag, så spørger Helle udelukkende hvor højt, hun skal hoppe. Men det er lidt konspiratorisk, at de ligefrem på den måde sørger for at sikre sig noget "snavs" på statsledere.

Det er mere realistisk, at hun ikke er blevet overvåget, fordi hun er uinteressant og irrelevant for amerikansk efterretning. Men det er stadig helt sikkert, at HVIS hun var det mindste interessant, så var hun blevet overvåget.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere