Thorborg lokker erfarne programmører til startup med drømmen om ny kode

Livet som programmør i en startup ligger naturligt for unge programmører, så hvad gør man, hvis man har brug for at rekruttere de erfarne, der sidder i trygge job?

Programmører med faste job, gode lønninger og stabile arbejdstider er ikke de oplagte kandidater til tilværelsen som programmør i en startup-it-virksomhed, som nærmest tilbyder det stik modsatte. Så hvad gør, hvis man vil have fat i de erfarne programmører?

»I de andre startups, jeg har været med til, har vi ikke haft noget problem med at tage junior-udviklere ind, men her kan vi ikke tillade os at lære folk op,« forklarer serie-iværksætter Martin Thorborg, som netop nu arbejder med Dinero, til Version2.

Dinero er et regnskabssystem, og det stiller større krav til, hvordan softwaren bag bliver udviklet. Derfor har Martin Thorborg og Dinero forsøgt at rekruttere erfarne udviklere til holdet.

»En stor del af vores arbejde går med sikkerhed, og vi skal teste før hver release. Vi kan ikke lave fejl, når det er folks regnskaber,« siger Martin Thorborg.

Derfor ville Martin Thorborg gerne have udviklere med til Dinero, som har erfaring med at arbejde med finansielle systemer. Med andre ord havde Dinero brug for at ramme en anden målgruppe end de nyuddannede, som ofte er dem, der har mod på at kaste sig ud i den usikre tilværelse som iværksættere.

»Du kan typisk rekruttere de unge med pizza og massageordninger, men seniorudviklerne kan jo godt regne ud, at vi ikke kan give den samme løn, som de får nu, eller give dem fri klokken 15:30 hver dag,« siger Martin Thorborg.

Dineros forsøgte i første omgang med at rekruttere på vanlig startup-vis, men det resulterede kun i få ansøgninger. Faktisk gav opslaget på hjemmesiden blot bagslag, da det blev delt via sociale medier.

»Jeg lagde det på Facebook, men det fik vi ingenting ud af. Kommentarerne var 'flot, I giver gratis sodavand'. Der var mange, der gjorde grin med det. Det blev jeg arrig over, men selvfølgelig er det ikke gratis sodavand, der driver lysten for en 40-årig familiefar,« fortæller Martin Thorborg.

Inspireret af en direktør for et nystartet firma i Silicon Valley, skiftede Dinero taktik. I stedet for at lokke med de tilbud, som lokkede unge udviklere til dotcom-firmaerne i Googles ungdom, så kunne man tale til de frustrationer, som de erfarne programmører sad med i deres trygge jobs.

»Hans kunstgreb var: Hvorfor blev du udvikler? Var det for pensionsopsparingen og for at sidde og vedligeholde 20 år gammel kode, eller var det for at erobre verden med noget nyt?« forklarer Martin Thorborg.

Jobsiden blev derfor skrevet om, så den appellerede til udviklere, som savnede at arbejde med nye teknologier. Den nye udgave blev ikke delt nær så flittigt som den første, men til gengæld kom der flere kvalificerede ansøgninger ud af opslaget, som nu fører til samtaler med kandidater.

De ansøgere, som Dinero er interesserede, sidder typisk i vellønnede job med gode frynsegoder, og det kan Dinero ikke matche ifølge Martin Thorborg. Derimod mener han, at startup-tilværelsen kan give andre værdier som eksempelvis at holde sig opdateret ved at arbejde med de sidste nye teknologier.

Opstartsvirksomheder har en større jobusikkerhed, fordi man aldrig ved, om den næste milepæl nås, eller om firmaet lukker om et halvt år. Men ifølge Martin Thorborg kan det også være usikkert at sidde i et job, hvor man vedligeholder et gammelt system med gammel teknologi, hvis systemet bliver udskiftet, og man i arbejdsgiverens øjne er overflødig, fordi man er ekspert i en teknologi, som ikke længere bruges.

»Vi vil vække nogle følelser, som er stærkere end høj løn og syv ugers ferie. Hos os er det hele spritnyt. Den ældste kode er måske halvandet år gammel. Jeg kan høre udviklerne snakke om, at der er kommet noget nyt, og det må vi lige prøve af. I en stor virksomhed er det hele tiden 'kan ikke, må ikke', og alting skal være bagudkompatibelt,« siger Martin Thorborg.

Samtidig peger han på, at der er en særlig ånd i opstartsvirksomheder, og den særlige glød kan bruges til at sælge jobbet over for en erfaren udvikler, som skal hjem og fortælle familien, at det er slut med det trygge job i den store koncern.

»Folk bliver udviklere, fordi de elsker teknologi og alt det nye. Hvis du kan genskade den glæde ved at skabe nyt, så kan livsglæde være meget større, end det du får ud af 15.000 mere om måneden,« siger Martin Thorborg.

Det er da også den store udfordring for opstartsvirksomheder, at lønnen sjældent kan matche, hvad den samme udvikler kan få i mere etablerede virksomheder. Derfor er det oplagt at gå efter de kandidater, som er villige til at opgive luksuslivet for til gengæld at bytte møder og Powerpoint ud med mere arbejdsglæde.

»Vores CTO kom på arbejde i dag i shorts og badesandaler. Det havde han fået en reprimande for, der hvor han var før. Så han er gået ned i løn, men er ti gange gladere,« siger Martin Thorborg.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Johan Bruun

"Du kan typisk rekruttere de unge med pizza og massageordninger, men seniorudviklerne kan jo godt regne ud, at vi ikke kan give den samme løn, som de får nu, eller give dem fri klokken 15:30 hver dag,"

Der blev jeg så til gengæld små mopset - og på ingen måder i nærheden af tøsesur ! Det er tydeligt at Martin Thorborg sidder langt væk fra en organisation der har programmører ansat i en fast stilling.

Og hvad blev der egentligt af de billige programmører som man, ifølge amino's opstarter, nemt kunne skaffe i lavtlønslande ?

 • 26
 • 2
#3 Povl H. Pedersen

at man ikke vælger at bruge alle disse dygtige folk i billige lande i den 3die verden. Men det er vel ved at gå op for folk, at det kan man ikke. Ihvertfald ikke til billigere penge. Man får et dårligere produkt, ingen ansvar hos udviklerne som alligevel er på næste projekt om 3-6 måneder, og en masse overhead og misforståelser.

Outsourcing er ofte ikke løsningen, men bare endnu et problem. Hvis man vil bruge dem, så skal de herop at sidde, eller man skal have nogle af dem her, som kan lære kulturen, eller danskere hos dem. Har selv prøvet at sidde nogle måneder ude. Og det er meget bedre end ren fjernkommunikation. Man er nødt til at være kultur indoktrinator.

 • 10
 • 0
#5 Jesper Stein Sandal

Jeg syntes du mangler at fortælle dine læsere at den her artikel er skrevet på baggrund af Martin's senest blogindlæg: http://thorborg.tv/rekrutterer-udviklere-til-startup.html

Kære Mikkel

Artiklen er ganske rigtigt skrevet, efter Martin Thorborg havde lagt sin video på nettet, men jeg har skam interviewet manden. Ellers ville det have fremgået af artiklen, som vi plejer på Version2.

Du er velkommen til at komme forbi og se mine noter.

Og så er det også en fornem debatdisciplin at beskylde journalister for dårligt håndværk uden at have et solidt grundlag eller kendskab til arbejdsprocesser.

 • 23
 • 2
#7 Peter Stricker

Hej Mikkel

Der plejer ikke at gå lang tid, fra der findes en fejl i en artikel her på Version2, til der er kommet et debatindlæg, der gør opmørksom på fejlen.

Set i det lys, var dit første indlæg sådan set i orden, og Jesper fik jo også anledning til at besvare.

Dit andet indlæg, derimod... Nu skraber du godt nok bunden.

 • 15
 • 2
#14 Peter Johan Bruun

Martin Thorborg har fat i noget af det rigtige, hans Amino site er klart et skridt i den rigtige retning (selvom der dog er en del urealisme at spore blandt opgavestillerne...). Ideen om at gøre bogholderi langt simplere end det er i dag er også helt rigtig, og et nødvendigt næste step for udviklingen af IT understøttelse til finansiel rapportering.

Men problemet er den til grund liggende opfattelse af programmører som nogen der er dovne, spiser pizza&cola - og kan købes som billige udgaver af en netto-medarbejder der er jubelglad over at flytte nogle kodelinier i det helt rigtige system. Det er her projektet går helt galt.

Jeg håber at jeg en dag kan virkeliggøre drømmen om at lave foredraget "CEO, Kend din programmør", for det ville kunne flytte nogen opfattelser omkring programmører, både de gamle og de unge - til gavn for firmaerne der benytter sig af dem/os.

Men ellers findes der et væld af firmaer som har været i stand til at få programmører til deres firmaer uden at betale dem kæmpe summer, og hvor programmørerne rent faktisk bliver sålænge det er nødvendigt.

Et godt sted at få inspiration er firmaet FogCreek software. Efter sigende det firma hvor grundtankerne og grundskabelonen til stackoverflow.com blev skabt.

De har lavet en fantastisk video der beskriver tankesættet omkring deres firma: link til Version2

Om ikke andet kunne det bringe lidt inspiration til debatten her.

 • 3
 • 0
#16 Mogens Hansen

Men ellers findes der et væld af firmaer som har været i stand til at få programmører til deres firmaer uden at betale dem kæmpe summer, ... Et godt sted at få inspiration er firmaet FogCreek software.

Jeg er ikke sikker på. vi har læst Joels løbende blogindlæg over årene på samme måde. At læse ud fra det du skriver, står vi i hvert fald tilbage med meget forskellige opfattelser. Joel har jo netop haft den store pengepung fremme. Han skriver direkte flere steder, at han betaler nogle af branchens højeste lønninger. Men også at det ikke er nok til at tiltrække alle - og derfor har hans historier handlet lige så meget om hvad man er nødt til at gøre udover lønningerne for at tiltrække de absolut bedste.

 • 2
 • 0
#18 Martin Kofoed

Lyder som om, Thorborg her ønsker sig det bedste af to verdener:

1) Østasiatiske lønninger 2) Solid viden om finansielle systemer, dansk lovgivning i den forbindelse, sikkerhed, habil & stabil kode, testmetoder etc. etc.

Til det er der nok blot at ønske held og lykke. Personligt ville jeg nok betakke mig, men jeg vedligeholder heller ikke 20 år gammel kode på trods af mine 40 år ;)

Som andre er inde på, er en deling af virksomheden en mulighed via aktieoptioner og lignende. Udsigten til en stor gevinst ude i fremtiden kunne nok bringe nogen med de rette kompetencer til at overveje mulighederne.

 • 7
 • 0
#19 Michael Thomsen

Er jeg virkelig den eneste, som undrer mig over, at nogen virksomheder tør lægge deres regnskaber i skyen?

Det er jo en guldgrubbe for konkurrenter når det bliver hacket.

Ja: NÅR det bliver hacket. Selv store virksomheder som Sony, Target og Ebay er blevet hacket. Dinero har yderst interessant information liggende. Det bliver helt sikkert en interessant angrebsmulighed på et tidspunkt.

 • 2
 • 0
#20 Pelle Söderling

Det må man jo tage med i overvejelserne, men især for mindre virksomheder så er det heller ikke uden risiko at have det liggende lokalt - især fordi der ofte ikke er ordentlig styr på backup af dataene.

I andre tilfælde er det bare simplere at flere i virksomheden let kan tilgå dataene og at man uproblematisk kan give en revisor adgang eller hyre bogholderi-hjælp hvor man selv kan følge med fra sidelinjen.

Vi benytter os af e-conomic som også er dansk-udviklet, men henvender sig til lidt større virksomheder end mit indtryk er i tilfældet Dinero. Skulle vores bilag falde i hænderne på konkurrenter så er det ingen katastrofe, de ting vi primært konkurrerer på siger vores fakturaer ikke meget om - så held og lykke med at bruge det til noget fornuftigt.

 • 1
 • 0
#23 Claus Jacobsen

så man lidt på hans indlæg her på sitet, så var der en ret klar tråd i de fleste. - det omhandlede ualmindeligt lidt om selve teknologierne og emnerne og langt mere om hvad han synes journalistik er, og hans holdning til v2.dk. - Han er jo åbenbart markant bedre end alle andre til at lave journalistik.

 • 1
 • 0
#25 Peter Johan Bruun

Jeg er ikke sikker på. vi har læst Joels løbende blogindlæg over årene på samme måde. At læse ud fra det du skriver, står vi i hvert fald tilbage med meget forskellige opfattelser. Joel har jo netop haft den store pengepung fremme. Han skriver direkte flere steder, at han betaler nogle af branchens højeste lønninger. Men også at det ikke er nok til at tiltrække alle - og derfor har hans historier handlet lige så meget om hvad man er nødt til at gøre udover lønningerne for at tiltrække de absolut bedste.

Nu skrev jeg "kæmpe summer", ikke at man ønsker de bedste programmører og selv er klar over at de så skal have betaling derefter.

Du ved: udbud og efterspørgsel.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere