Thor Möger forsvarer Skats ret til udlevering af teleoplysninger

Forhenværende skatteminister Thor Möger Pedersen forsvarer Skats indkrævning af telefonoplysninger til at tjekke, om du betaler nok i skat.

Den nu forhenværende skatteminister Thor Möger Pedersen mener, at Skat har loven på sin side, når myndigheden kræver logningsoplysninger udleveret af teleselskaberne for at tjekke, om borgerne betaler nok i skat. Det fremgår af et svar på et § 20-spørgsmål, som Dansk Folkepartis it-ordfører Dennis Flydtkjær har stillet.

»Det vil typisk ikke være nødvendigt at få oplysninger om, hvor i Danmark telefonen præcist er benyttet, eller hvem der er ringet til eller modtaget opkald fra, men hvis sådanne oplysninger i en given situation er væsentlige for skatteligningen, kan de også forlanges,« skriver Thor Möger i svaret, som formentlig har været en af hans allersidste handlinger som skatteminister.

Udlevér eller få bøder

Som Ekstra Bladet afslørede tidligere på måneden, er Telia blevet truet med dagbøder, så længe de ikke fremlægger detaljerede oplysninger om bestemte kunder, så Skat kan tjekke, om eksempelvis udlandsdanskere betaler nok i skat.

Læs også: Truer Telia med dagbøder: Skat kræver private oplysninger udleveret

»Jeg vil dog fremhæve, at SKAT har hjemmel til at indhente oplysninger, der er væsentlige for skatteligningen af en bestemt navngiven person, uden særlig tilladelse i hver enkelt sag efter skattekontrollovens § 8 D«.

Ministeren understreger dog, at Skat naturligvis skal kunne begunde begæringen, men hvis Skat mener, at de har belæg for at indkræve oplysningerne, så er de i deres fulde magt til det. Skatteministeren mener dog, at Skat er gode til at håndtere den balancegang.

Læs Ekstra Bladets gennemgang af sagen her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Mogens Ritsholm

Svaret på §20 spørgsmålet siger faktisk, at man alene som led i almen ligning vil rekvirere regningskopi, som opbevares efter bogføringsreglerne.

Det er altså et totalt tilbagetog fra tidligere krav om udlevering af logningsdata.

Den sag ville de også tabe med et brag i retten. Kombinationen af grundlovens §72, retsplejeloven og telelovens præmisser fra 2006 ville fuldstændigt sætte Skats tidligere krav til vægs.

Så sagen er nu løst. Men den viser faren ved, at en alt for ung og uprøvet minister ukritisk lader sig mislede af en administration på afveje.

Og så har Version2 totalt misforstået budskabet i den tidligere ministers svar.

nb. Hvis der er grundlag for konkret mistanke i en individuel sag, kan der selvfølgelig stadig indhentes specifikke teleoplysninger efter retsplejelovens regler.

 • 0
 • 0
Mogens Ritsholm

Flere teleselskaber - herunder Telia - opbevarer teleoplysninger og logningsdata i udlandet.

Derfor foreslog Justitsministeriet i sin tid, at logningsdata skulle overføres til Danmark inden for 24 timer. For man kan ikke med danske regler kræve sådanne oplysninger direkte udleveret fra et andet land.

Men kravet måtte opgives pga. EU-regler om udbud af tjenester på tværs af landegrænser og mulige tekniske handelshindringer.

I stedet har teleselskaberne frivilligt accepteret, at konkrete oplysninger overføres til Danmark, når de efterspørges. Så kan de efterfølgende udleveres uden konflikter med andre landes regler.

Derfor er det så utroligt dumt, at SKAT har krævet personlige oplysninger udleveret fra Telia. For oplysningerne er jo i Sverige. Og skats påståede hjemmel er derfor helt irrelevant, når Telia ikke frivilligt forudgående overfører data til Danmark.

Skat har tydeligvis slet ikke sat sig ind i de reelle forhold.

 • 0
 • 0
Knud Larsen

Endnu et forkølet eksempel på de utålelige ringe retstilstande i DK. Jeg har selv oplevet mange af disse, diskriminering af udlandsdanskere, Skat hæver på din bankkonto uden varsel. Skat respekterer ikke egne regler for udrejse, og fortsætter med at udskrive dansk skat imod alle Skats egne regler. Skat finder pludselig på at nægte godkendelse af 20 år gamle pensionsordninger og tilsvarende indbetalinger. Skat har fortsat ikke løst diskriminering ved udrejse vedr. skat af fiktiv fortjeneste / tab på aktier. Til trods for at EU har rejst agterskrivelse. Skat nægter tilmed aktindsigt.etc. www.skat-uret.dk

 • 0
 • 0
Mogens Ritsholm

Nogle har spurgt mig, om teleselskaber, der opererer fra udlandet, ikke blot kan nægte frivilligt at overføre data til Danmark og dermed blokere for udlevering af teleoplysninger til politiet efter retsplejeloven.

Jo. Det kan de.

Men der er internationale aftaler i politisamarbejdet, hvorefter dansk politi kan gå til et andet lands politi og derved alligevel få udleveret oplysningerne under det fremmede lands regler.

Det er ikke særlig hensigsmæssigt og ikke nogen nyttig hjælp til politiet. Derfor er "den lange vej" undgået gennem den frivillige overførsel til Danmark med efterfølgende udlevering efter danske regler.

Pointen er, at der ikke er tilsvarende aftaler med "en lang vej" mellem skattemyndigheder. Derfor vil nægtelse af frivillig overførsel være blokerende.

Blev det for indviklet?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere