The Intercept: Google har brugt kinesisk underselskab til at udvikle censur-lister

Illustration: tanaonte/Bigstock
Google har analyseret søgninger fra Beijing-baseret hjemmeside for at udvikle censurlister til den censurerede søgemaskine, som virksomheden planlægger at lancere i Kina.

Google har analyseret søgninger fra siden 265.com, som drives af et Google-ejet underselskab, for at udvikle censur-lister til en ny censureret version af Google til det kinesiske marked.

Det skriver The Intercept på baggrund af fortrolige dokumenter.

265.com blev i 2008 købt af Google, som siden har drevet den gennem et underselskab, der hedder Beijing Guxiang Information and Technology Co. og er baseret i Beijing.

Modsat Google.com og andre Google-ejede tjenester er 265.com ikke blokeret i Kina og har en søgefunktion, hvor søgninger bliver omdirigeret til Googles kinesiske rival, landets største søgemaskine, Baidu.

Læs også: Google arbejder på censureret søgemaskine til Kina

Ifølge The Intercepts oplysninger har Google brugt hjemmesiden som en »de facto honeypot« til markedsundersøgelser og gemt oplysninger om kinesernes søgninger, før de bliver sendt videre til Baidu.

For at finde ud af, hvilke hjemmesider der bliver blokeret af »the Great Firewall« har udviklerne på det såkaldte Dragonfly-projekt - den censurerede udgave af Google - benyttet et værktøj kaldet 'BeaconTower' på søgningerne.

Det har ført til en liste med tusinder af forbudte sider, som herefter er blevet integreret i den censurerede version af Googles søgemaskine, så den automatisk fjerner de sortlistede sider fra den første side, som brugere ser.

Læs også: BBC går over til HTTPS - bliver nu bannet af Kina

På baggrund af fortrolige dokumenter og interviews med anonyme kilder med kendskab til projektet skriver The Intercept, at Google-udviklerne allerede har bygget en fungerende version af den censurerede søgemaskine, og at den skal udgives som android-app.

Appen er ifølge The Intercept designet til at filtrere indhold, som Kinas Kommunistiske Parti vurderer som følsomt, heriblandt oplysninger om politiske modstandere, ytringsfrihed, menneskerettigheder og fredelige protester.

Læs også: Kina: Gurli Gris blokeres for at være revolutionær

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Thomas Ehler

MAX indtjening og intet andet. Om det er deres nylige, ret amatøragtige, forsøg på at kvæle søge maskinen DuckDuckGo (prøv den, den er god) Eller det her tiltag med en regerings styret søgemaskine i Kina, så cementerer det vist at Google har droppet alle tidligere idealer.

Det har nu været klart for mig i mange år, efter at vi afslørede at Google har indført en hemmelig threshold (profit enhancer kunne man vel kalde det) i adwords. Annoncer, prissat under ca 3 kr for DK kunder bliver simpelthen ikke vist, også selv om der ikke er en eneste konkurrerende annoncører. For 6 år siden var 20-50 øre nok, selv for produkter med meget konkurrence.

Med andre ord: Er du rigtig dygtig, som Zalando fx, kan du holde omkostningen "nede på" 100-150 kr. Pr. salg!!

Tænk på det, næste gang din finger svæver over et annonce finansieret link. Chancen for, at det leder til det søgte produkt er lille og det er med garanti dyrere end du ellers kan finde det (annoncen SKAL financieres).

Det øverste organisk fremkomne link, under den nederste annonce, leder oftest til det søgte produkt og den bedste pris.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere