Thailandsk kvinde mistede dansk opholdstilladelse ved Nemid-misbrug

14 kommentarer.  Hop til debatten
Thailandsk kvinde mistede dansk opholdstilladelse ved Nemid-misbrug
Illustration: CSIS.
Kvindens eksmand er sigtet for groft bedrageri og dokumentfalsk. Han misbrugte hendes Nemid til elektronisk at fjerne alle hendes rettigheder.
28. juli 2015 kl. 14:08
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Nemid kan bruges til meget mere end at stå i kø til selvbetjeningen på Skat.dk, når årsopgørelsen bliver offentliggjort.

Det fandt en 50-årig mand ud af, da han ifølge BT.dk misbrugte sin ekskones Nemid til at fjerne alle hendes rettigheder. Sagen illustrerer det dilemma, der kan opstå, når det meste af vores kontakt med det offentlige og underskrift af dokumenter efterhånden kan klares elektronisk.

Parret blev i maj skilt fra hinanden, hvorefter manden, der før skilsmissen havde taget sig af de økonomiske sager og derfor haft adgang til ekskonens Nemid, brugte det til at dokumentere og indsende oplysninger til det offentlige.

Ved hjælp af Nemid fjernede han hendes opholdstilladelse og hustrubidrag, og samtidig sørgede han også for, at kvinden frasagde sig ejerskabet til parrets andelsbolig i Humlebæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedrageriet blev opdaget, da kvindens svoger læste om hendes vilkår i skilsmissepapirerne fra Statsforvaltningen ifølge BT.

Manden er nu sigtet groft bedrageri og dokumentfalsk af Nordsjællands Politi ifølge Helsingør Dagblad.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
29. juli 2015 kl. 15:01

Denne type misbrug kan let ske - myndighederne bør reagere ekspedit. Det er dette spørgsmål der er vigtigt og som vi venter på. Om manden bliver dømt for dokumentfalsk er i denne sammenhæng ligegyldigt. Domme bliver i almindelighed ikke retshåndhævet med mindre det er staten der er den ene part.

9
28. juli 2015 kl. 17:54

Utroligt kedelig sag, men som det er blevet påpeget, så er det i bund og grund en sag, som også kunne være sket med papirteknologi og blæk-underskrifter.

Jeg kunne godt ønske mig, at man benyttede dette til at gennemgå hele setuppet, så man sikrede sig, at der ikke er blevet introduceret flere smuthuller og genveje end i papirudgave, og at man ikke har gjort det vanskeligere at efterforske hhv. ikke har stillet den forurettede i en situation, hvor det er vanskeligere at løfte byrden for at sandsynliggøre at der er tale om bedrageri.

Og så håber jeg, at det kan ramme en stor pæl igennem pseudo-argumenter om 'at det er umuligt, fordi computer ... øh ... teknik'

10
29. juli 2015 kl. 09:56

Man kan godt argumentere for at det 'bare' er en sag om dokumentfalsk og det er også muligt at manden ved en domstol bliver dømt for netop det.

Men, og det er et stort men, der er forskel på at manden findes skyldig i dokumentfalsk i en retssal og på hvordan myndighederne reagerer i forhold til de ændringer, der foretaget.

Så spørgsmålet er om en dom for dokumentfalsk automatisk ruller alle ændringerne foretaget med NemID tilbage. Eller om de relevante myndigheder vil fastholde ændringerne med henvisning til, at de er foretaget med NemID og dermed bindende, uanset hvem der måtte have siddet ved tastaturet.

11
29. juli 2015 kl. 10:02

Et er hvad myndighederne fastholder, et andet hvad domstolene bestemmer.

12
29. juli 2015 kl. 10:16

Det bliver interessant at følge denne sag. Ifølge svar på nemid.nu gælder følgende: (se sidste afsnit) "Hvis nogen misbruger dit NemID til at påføre en falsk "underskrift" på et elektronisk dokument, er du ikke ansvarlig for transaktionen; der gælder samme regler som hvis nogen forfalsker din underskrift på et dokument af papir. Hvis du derimod har overdraget dit NemID til en anden (overdraget brugernavn, adgangskode og dit nøglekort), hæfter du selv for de transaktioner der godkendes med løsningen. Derfor skal du aldrig give andre adgang til dit NemID."

13
29. juli 2015 kl. 12:49

@johnny R.L. jamen så er den sag jo ude: ....hæfter du selv for de transaktioner.... Jeg går ud fra NemID har en accepteret slutbrugererklæring, som er personhenførbar til kvinden. Det er en bedragerisag uanset hvad, men det kan være svært at påvise med mindre man analyserer på tempo for indtastninger og en masse andet. Hvis hun stadig har ret til at opholde sig her i landet, så må det være surt hvis ikke ændringerne kan omstødes. Der er en temmelig lang sagsbehandlingstid på sager som burde være lige ud ad landevejen.

5
28. juli 2015 kl. 15:27

Manden har jo ikke gjort anden end man i gamle dag kunne ved at forfalske hendes underskrift.

Jeg kan ikke se hvordan dette er anderledes? Manden har begået dokumentfalsk og bedrageri.

Ved Nemid skulle han da i det mindste have en kode og nøgle. En underskrift kan alle lave.

7
28. juli 2015 kl. 16:32

Underskrifter kan man efterfølgende analysere, så det kan påvises, at de ikke er ægte. Det er da interessant, om man på samme måde efterfølgende kan påvise, at det ikke er personen selv, der har anvendt sit NemID-nøglekort?

Med mindre det kan påvises, at personen ikke har været i nærheden af den anvendte computer, så kan det vel være svært at bevise, at man ikke selv har brugt nøglekortet i den pågældende sammenhæng?

8
28. juli 2015 kl. 16:52

Nu kan man jo kikke på brugstidspunktet og sammenligne med alibi mv. Med alle de spor elektronisk adfærd efterlader ville man i mange tilfælde kunne sandsynliggøre at det ikke er ejeren som har anvendt pågældende nemid. Men grundlæggende har du da ret i at man bør passe godt på sin NemID og bestemt ikke gøre som kvinden her. Systemerne hos fx. SKAT, eboks og netbankerne understøtter jo netop at man kan give fuldmagt til andre brugere således at de kan fortage nødvendige handlinger uden at skulle have adgang til ens nemid nøglekort. Den slags er lidt smartere at bruge...

6
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den tir, 07/28/2015 - 15:44

Og det er jo det jeg tænker på. Det er helt sikkert det han har begået, men det er noget nemmere at drage tvivl om det er dig der har sat underskriftet, end ved nemid hvor man kan sige "Det er kun dig der kender dit password og papkortet er personlig, så det må andre ikke se"

4
28. juli 2015 kl. 15:03

Det foto der er med til artiklen.. Hvis NemID-kort er det?

3
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den tir, 07/28/2015 - 15:01

Hvis manden havde nægtet det var ham der havde gjort det, ville det så kunne være muligt at bevise at det netop ikke er kvinden der havde gjort det?

Og hvem har bevisbyrden i sådan en sag?

2
28. juli 2015 kl. 14:39

Manden har erkendt, og derfor bliver sagen nu kørt som en almindelig bedragerisag. Dermed er den nok knap så interessant set i relation til NemID. Man har jo lavet en konstruktion, hvor DanID kan hævde, at de ingen indflydelse har på hvad deres kunder (= tjenesteudbydere) gør efter login - selvom det er dem der fastsætter sikkerhedsniveauet. Tilsvarende tror myndighederne jo, at bare de har login med NemID så er al anden sikkerhed overflødig. En interessant sag ville være en hvor disse aspekter kom i spil.

1
28. juli 2015 kl. 14:30

@Elias

Det ville være rigtigt godt hvis Version2 allerede nu vil lægge an til at følge denne sag tæt. Der er en masse spørgsmål, som jeg (og måske andre) gerne vil se svaret på.

  • Får kvinden 'bare' sin opholdstilladelse tilbage, eller skal hun forfra?
  • Får hun sit ejerskab af andelsboligen tilbage?
  • Hvordan beviser hun misbruget (ud over en indrømmelse fra manden)?
  • Hvordan er bevisbyrden overfor de forskellige myndigheder?

Det er utrolig synd at hun oven i alt dette også risikerer at står med en sag om mistet opholdstilladelse, men for os der med bekymring følger digitaliseringen af samfundet, er det meget spændende at se myndighedernes reaktion på dette misbrug af NemID.