Norge vil fejlbehandlinger til livs med dataanalyse

Bedre data skal give grundlag for at finde årsags- og virkningsforhold på sygehuse. Det kan give svar på, om flere sygeplejesker og bedre bemanding faktisk resulterer i færre fejl.

Det er ikke altid, at tingene går som man håber, når man bliver indlagt på sygehus.

Der er 30 procents chance for at der opstår en skade i løbet af indlæggelsen. Derudover øges risikoen med fem procent om dagen.

Hvis man er indlagt tilstrækkeligt længe kan det altså se sort ud. Men den gode nyhed er, at halvdelen af skaderne kan undgås.

Det fortæller Jan Terje Henriksen fra Helse Nord, som administrerer sundhedsvæsenet i den nordligste del af Norge. Version2 har interviewet ham i forbindelse med konferencen SAS Business Forum.

Han har en bred baggrund som skibsmekaniker, maskiningeniør, energiøkonom og en doktorgrad i olieteknologi. Men hans nuværende arbejde går ud på at reducere antallet af fejlbehandlinger for patienter i Helse Nord.

'Den slags sker'

Ældre læger, som Jan Terje Henriksen diskuterer behandlingsfejl med, benytter vendinger som 'forventede komplikationer' og 'den slags sker.'

Men det skal ændres ved at søge på ‘triggers’ i patientjournaler.

En trigger er en indikator, som viser om der er opstået en skade eller ej: Har patienten fået det forkerte medikament, den forkerte dosis eller er patienten faldet. Den type data er triggere, som indikerer, at der er sket en skade på patienten i forbindelse med indlæggelsen.

»Data finder vi ved tekst-mining og strukturerede data i journalen, ved at krydse af i felter. Men det er ikke altid, at der bliver sat de rigtige krydser.«

Et andet problem med at indsamle data er, at leverandørerne af medicinsk udstyr ikke benytter standardiserede grænseflader til dataindsamling, og at data på udstyret samtidigt skal sikres mod adgang fra uvedkommende.

Data understøtter sundhedsfaglige tiltag

Det sundhedsfaglige personale er ikke nødvendigvis begejstret for den statistiske tilgang til problematikken.

»Deres kritik går på, at metoden er unøjagtig, og at det er tale om subjektive vurderinger: Den ene sundhedsfaglige vil måske vurdere en tilstand som en skade, mens en anden ser en tilfældig komplikation.«

Derfor arrangerer Jan Terje Henriksens afdeling for patientsikkerhed møder mellem parterne, så sagerne kan diskuteres.

»Jeg tror løsningen er at sætte algoritmen i baggrunden og have flere steder, hvor det kliniske personale kan mødes for at diskutere resultaterne, og hvad som har ført til skaderne. Data giver os det underliggende materiale for at få den rigtige type diskussion, der kan ændre på slutresultatet. Når du begynder at putte data ind i algoritmerne, så må du se på, hvad årsagsforholdene er. Og det siger data ikke, de siger bare enten har du en skade eller ej.«

Senere hen kan man bruge disse data i hvad Jan Terje Henriksen kalder for 'forbedringscirklen', hvor man foretager en ændring i praksis på baggrund af data, og overvåger resultatet via nye dataindsamlinger.

Det er det sundhedsfaglige personale, som må stå for det svære arbejde med at finde de relevante ændringer.

»Det kan økonomer og ingeniører ikke gøre. Men at skaffe data som understøtter dette arbejde – det er min funktion.«

Fra data til årsag og virkning

Indtil videre kan Jan Terje Henriksen se på sine grafer, at andelen af patientskader går ned i Helse Nord.

Men det kunne også skyldes andre forhold, såsom højere budgetter eller flere sygeplejesker?

»Det er sandt, og derfor skal vi begynde at se på årsag og virkning. Det var ikke os analytikere, der fandt på at ændre på plasttypen i kateterne, så infektionerne faldt, det var det kliniske personale. Vi vil gerne derhen, hvor vi kan sige noget om årsag og effekt, men vi er ikke langt nok endnu. Og vi kommer ikke derhen, før vi får mere nøjagtige data.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize