Testarkitekt: Mindre kontrol med testhåndværkeren, tak

Mindre kontrol af testingeniøren, smartere brug af data og øget brug af automatiske tests. Sådan lyder Saxo Banks testarkitekts bud på nøglen til succesfulde softwaretests.
20. januar 2015 kl. 16:24
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske investeringsbank Saxo Bank opnåede verdensberømmelse, da bankens eksperter allerede i begyndelsen af 2008 forudså den islandske økonomis kollaps og dermed indvarslede finanskrisens komme.

Og det er for længst blevet en tradition, at banken hvert år udgiver sine spådomme, døbt Outrageous Predictions, for det følgende finansår.

Beder man i stedet testarkitekt hos Saxo Bank, Henning Isager Troelsen, rette falkeblikket mod udviklingen inden for softwaretests i de kommende år, lyder svaret, at én af trendsene forhåbentligt bliver mindre kontrol og større tiltro til testingeniørernes kompetencer.

»I min verden handler det om at vi skal være supereffektive til det, vi gør. Og et af de paradigmeskifter, der forhåbentligt kommer til at ske, er, at man vil tro mere på sine testhåndværkere og konstant udfordre dem til at blive bedre frem for at spilde tiden på intetsigende metrikker,« lyder et af de budskaber, han vil gå på scenen med til testkonferencen TestExpo 2015 den 29. januar.

Gamle dyder skal suppleres af nye

Henning Isager Troelsen er en del af en virksomhed, hvor softwaretests og ultrapålidelige systemer er altafgørende for forretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alene i august 2012 handlede bankens kunder valuta og værdipapirer for cirka 1.200 milliarder kroner i datidens valutakurs, og bankens egenudviklede platform, SaxoTrader, opdateres med sekscifrede prisændringer hvert eneste sekund.

Hos Saxo Bank har man godt 100 testere, men ikke nogen testafdeling som sådan. Og netop nedrivning af de traditionelle fagsiloer mellem udviklere, testere og projektledere er en trend, som Henning Isager Troelsen forventer vil slå bredt igennem i de kommende år.

»Management bliver erstattet af ’leadership’, og standarder bliver erstattet af kompetencer,« mener testarkitekten, som kalder softwaretests et håndværk under konstant udvikling, hvor gamle dyder skal suppleres af nye.

Data skal håndteres smart

På den teknologiske front forventer Henning Isager Troelsen eksempelvis, at automatiske tests vil indtage en større og større rolle for at minimere tidsvinduet mellem udviklerens færdige arbejde og feedback fra de andre faggrupper.

Samtidig bliver smartere håndtering af testdata mere og mere afgørende.

»Det handler rigtig meget om at få testmiljøer tilgængelige på det rigtige tidspunkt i den rigtigste stand. På grund af vores komplekse systemer er det rigtig svært. Så det handler om at bruge testdata på en smart måde. Mange kører tests på produktionsdata, og det gør vi også, men vi arbejder nu på at genere syntetiske testdata, så vi undgår at spilde timer med at flytte rundt på adskillige terrabyte produktionsdata.«

Claus Holm driver og ejer Holm IT, som siden 2007 har specialiseret sig i konsulentarbejde og projektledelse i IT-branchen. Han er helt enig i, at autentiske testmiljøer er nøglen til succesfulde tests.

»På den tekniske side er det vigtigt med testmiljøer, som af spejler den virkelighed, man er i, hvor man ofte har sin software i flere versioner. Én løsning, som er i drift og en anden løsning indeholdende fremtidige ændringer og tilføjelser. Derudover er det ligeledes vigtigt, at man har styr på sine testdata, og at disse afspejler virkeligheden og ikke er for konstruerede.«

Få styr på processen

Til gengæld ser Claus Holm fortsat automatiske tests som et supplement til manuelle tests.

»Mange taler lige nu om ´continuous integration og delivery ´ og har visioner om, at man automatisere hele processen fra udvikling til produktionsmoden løsning uden nødvendigvis at have styr på selve processen. Jeg mener, man først og fremmest bliver nødt til at få styr på hele processen fra krav over udvikling til test og idriftsætning. Når først man har styr på processen, kan man begynde at automatisere den.«

**Hør flere af Henning Isager Troelsens spådomme og få Saxo Banks nøgler til succesfulde softwaretests, når Version2 afholder gratis webinar om softwaretests i anledning af TestExpo 2015. Det foregår torsdag den 29/1 kl. 11-12, og du kan tilmelde dig her.
**

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger