Test: Virtualisering på steroider med flash-diske

En velafbalanceret konfiguration og to SSD-drev giver en meget bedre ydeevne for VMware Workstation.

I mange testmiljøer anvendes VMware Workstation 6.5 til at afvikle flere samtidige operativsystemer. Der lyder imidlertid ofte beklagelser over, at virtualiseringen ikke er hurtig nok. Version2 besluttede derfor at samle en arbejdsstation med en afbalancering mellem processor, hukommelse og diskdrev.

Som processor faldt valget på en AMD Pheonm II X4 905e, der arbejder med 2,5 GHz, men samtidig er meget energivenlig, da den kun maksimalt bruger 65 W. Den blev suppleret med 8 GB DDR2-RAM samt to hurtige SSD'er.

Det viste sig da også, at valget af SSD'er (i dette tilfælde to 80 gigabyte X25-M fra Intel) var med til at speede virtualiseringen ganske betydeligt op. Den ene X25-M blev brugt som systemdisk og til opbevaring af de virtuelle maskiner, mens de virtuelle diskdrev blev opbevaret på den anden.

Foruden de to SSD'er installerede vi også en traditionel harddisk på 1,5 terabyte til langtidslagring af data, der ikke er i dagligt brug.

Når valget faldt på VMware Workstation til virtualisering og ikke Virtual Machine fra Microsoft, skyldes det to ting. For det første er VMware bedre til at virtualisere Linux, og for det andet understøtter produktet op til to virtuelle processorer per virtuel maskine, hvor Microsoft kun understøtter en enkelt virtuel processor.

På softwaresiden valgte vi Windows 7 RC1 som værtsoperativsystem, da det på nuværende tidspunkt er tilgængeligt i en ganske stabil 64-bit-version.

Tre gange hurtigere
Uformelle test viste, at starten af en virtuel maskine fra en SSD er omkring tre gange hurtigere end fra en traditionel harddisk. Desuden forgår læse- og skriveoperationer fra den virtuelle maskine også betydeligt hurtigere, når de foretages til en SSD, der er virtualiseret, end til en almindelig, mekanisk harddisk, der også er virtualiseret.

Endelig har SSD'er også den fordel, at de ikke med jævne mellemrum skal defragmenteres, når de virtuelle harddiske, der optræder som enkelte filer under værtsoperativsystemet, vokser.

Vi virtualiserede både Windows 7, XP samt Ubuntu 9.04 og den seneste beta af Moblin. Og alle systemerne viste betydelig bedre ydeevne på SSD'er. Blot skal man huske på, at Moblin ikke understøtter SCSI-harddiske, hvorfor man manuelt skal konfigurere et virtuelt IDE-drev under VMware.

Den mekaniske harddisk på 1,6 TB fra Seagate blev brugt til langtidsopbevaring af de virtuelle maskiner, der ikke er i daglig brug.

Generelt er det imponerende, hvor stor den ekstra ydeevne er, når SSD'er virtualiseres. Og Version2 kan ikke vente med at skulle prøve med nye SSD'er og den endelige versioner af Windows 7, der kommer på markedet den 22. oktober.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere