Test: Ubuntu 8.10 byder mest på nyt for mobile brugere

Den nye version af Ubuntu Linux bliver officielt lanceret i dag. Version2.dk har set nærmere på de vigtigste nyheder i den nye udgave.

Ubuntu Linux er for mange Linux-brugere blevet den foretrukne desktop-distribution uden for de større virksomheder, hvor Red Hat og Novell fortsat dominerer.

I dag kommer den nye version 8.10, Intrepid Ibex, på gaden. Den indeholder få banebrydende nyheder, som dog kan være vigtige for netop erhvervskunderne og især brugere med bærbare pc'er.

I den forbindelse er det værd at understrege, at version 8.10 ikke er én af de Ubuntu-versioner, som er omfattet af Canonicals langtidssupport på tre år for desktop-installationer. Den nyeste af de såkaldte LTS-udgaver er stadig version 8.04, som blev lanceret i foråret.

Version2.dk har testet den sidste Release Candidate af Ubuntu 8.10. Efter at være løbet ind i problemer med begrænset udvalg af software i 64 bit-udgaven, sidst jeg testede Ubuntu, valgte jeg denne gang at installere 32 bit-udgaven.

Selve installationsprocessen er velkendt i forhold til de seneste udgaver. Men oprettelsen af partitioner giver mig stadig problemer. Jeg installerede på en harddisk, hvor der lå en ældre udgave af Ubuntu, og det gav problemer med at få sat den korrekte størrelse på de forskellige partitioner.

Samtidig var der fejl i brugerfladen, så det tog et par forsøg at vælge muligheden for at få Ubuntu til at ompartitionere hele harddisken. I forhold til, at vi her taler om Ubuntu og ikke Gentoo, så kan det ikke være rimeligt, at partitioneringen skal være lige så frustrerende i 2008, som det var i 1998.

Det hjælper heller ikke, at den danske oversættelse til tider bevæger sig ud i noget, der bedst kan betegnes som 'danglish'. Det virker som om, dele af brugergrænsefladen er maskinoversat, eller oversætteren har taget den direkte oversættelse fra ordbogen. Det er selvfølgelig små ting, men det trækker ned i helhedsindtrykket, når der skrives 'fremad' i stedet for 'fortsæt' eller 'næste'.

Genkendte al hardware
Ubuntu 8.10 kommer med version 2.6.27 af Linux-kernen med support for flere typer nyere hardware. Det betød, at alt hardware i test-pc'en blev genkendt og konfigureret korrekt i første forsøg. Ganske vist taler vi her om en pc, hvor alt sidder på bundkortet, men for en kontor-pc er det et meget realistisk scenarie.

Den nye kernel er formentligt også årsagen til, at netværket så ud til at køre hurtigere, end sidst jeg testede Ubuntu, hvor jeg oplevede en forsinkelse i forbindelse med DNS-opslag. Den var ikke tilstede denne gang.

Til gengæld virkede Firefox 3.0 mere tung i optrækket på Ubuntu end under Windows XP på den samme maskine. Selv i forbindelse med scrolling på forholdsvis lette websteder. Det var en negativ overraskelse på en maskine med to gigabyte hukommelse og en 2,3 gigahertz processor.

En af de absolut største fordele ved de nyere Linux-distributioner er den automatiske håndtering af opdateringer og applikationer gennem pakker. Det gik hurtigt med at installere de 110 megabyte opdateringer, som lå klar efter installationen af 8.10 RC.

Det gør det også let at finde frem til og installere flere programmer, end dem der bliver installeret med standardversionen af Ubuntu.

Lån pc'en ud

Nogle af de væsentligste nyheder i Ubuntu 8.10 henvender sig til brugere, som benytter distributionen på en bærbar pc. Blandt andet har 8.10 nu fået Network Manager 0.7, som gør det lettere at forbinde til internettet via et 3G-mobilmodem.

En anden ny funktion er muligheden for at oprette en gæstessesion. Ved at klikke på brugermenuen, kan en bruger oprette en session med begrænsede rettigheder. Det kan bruges til at give en person mulighed for at låne pc'en.

I gæstesessionen er der adgang til web, men der er blokeret for adgang til de fleste biblioteker på pc'en, heriblandt /home. Gæstesessionen kan startes op på få sekunder og lukkes ned lige så hurtigt igen. Alt i alt en vældig nyttig funktion, som kan løse problemet med at udlåne sin pc til andre uden at skulle ånde dem i nakken hele tiden.

Ubuntu 8.10 har også nået at få inkluderet ecryptfs-utils. Det er en pakke, som gør det muligt at oprette et krypterede bibliotek for hver bruger. Fordelen ved netop ecryptfs er dog først og fremmest, at biblioteket også er skjult, når brugeren ikke er logget på og har mountet det.

I praksis er det dog tydeligt, at Ubuntu ikke har nået at få integreret denne funktion i resten af distributionen. Det kræver således en manuel opsætning via et terminalvindue for at få oprettet det krypterede bibliotek.

Samtidig er der ifølge Ubuntus egne supportsider stadig visse alvorlige brister, som eksempelvis at de ukrypterede filer kan blive kopieret af et backupprogram, som kører, mens brugeren er logget på.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at muligheden for at kryptere filer på især bærbare pc'er er yderst vigtigt for virksomheder, hvor medarbejderne kan have e-mails og fortrolige dokumenter liggende lokalt på pc'en.

Alt i alt skal man ikke forvente nogen revolution af Linux-desktoppen med Ubuntu 8.10, men den er stadig en forholdsvis velpoleret distribution. Ecryptfs virker dog som en tilføjelse i sidste øjeblik, som det ikke er lykkedes at få integreret på en intuitiv måde.

Til gengæld er der nok af mindre opdateringer, som gør det værd at opgradere, hvis man bruger én af de tidligere Ubuntu-versioner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jonas Finnemann Jensen

Samtidig er der ifølge Ubuntus egne supportsider stadig visse alvorlige brister, som eksempelvis at de ukrypterede filer kan blive kopieret af et backupprogram, som kører, mens brugeren er logget på.

Hvis ikke alle programmer kunne tilgå de krypterede data når de er mountet, hvad skulle man så helt præcist bruge den krypterede mappe til? Og selvfølgelig kan et backup program kopirer indholdet, det skal backup programmet da også kunne gøre hvis nu man ønsker at tage backup af filerne (I sådanne tilfælde bør man nok overveje at kryptere sine data før man sender dem til sin backup server/disk).

Jeg er dog enig i at det er en skam at der ikke er en GUI til almindelige brugere... Men på den anden side er funktionen nok heller ikke tiltænkt den almindelige bruger.., Hvis nogen skulle ønske at kryptere mapper under Ubuntu og gerne vil have en brugerflade at arbejde med kan TrueCrypt anbefales. Sidst jeg tjekkede virkede deres brugerflade til Linux faktisk meget godt og så er deres TrueCrypt mere avanceret og har en masse fede features...

 • 0
 • 0
#2 Død Profil

Det lyder godt med det ecryptfs i Ubuntu. Jeg har ikke lige prøvet det, så jeg ved ikke hvor stabilt det virker, men deres feature-liste lyder interessant.

Der findes allerede encfs (der ligesom ecryptfs virker som overlay på det normale filsystem, men via FUSE i stedet for native), og med cryptkeeper (til gnome) eller K-EncFS (til kde) er det integreret godt i brugergrænsefladen.

TrueCrypt understøtter så vidt jeg ved kun "containere" (men der ud over er det selvf. et godt produkt, bare ikke lige til alle formål, f.eks. hvis man vil dele pladsen på disken med ikke-krypteret data)

Mvh, Søren

 • 0
 • 0
#4 Kristian Vilmann

I hvert fald hvis man ikke giver installationen lov til at bruge hele harddisken.

Men oprettelsen af partitioner giver mig stadig problemer. Jeg installerede på en harddisk, hvor der lå en ældre udgave af Ubuntu, og det gav problemer med at få sat den korrekte størrelse på de forskellige partitioner.

Det er simpelt hen ikke et rimeligt kritikpunkt. Hvis man virkelig vil installere på en disk, der indeholder en partition der ikke må slettes, så er det et ultimativt krav at man ved hvad man laver. Altså vælger man en installationsmetode hvor du har mere kontrol over partitioneringen. Og det tilbyder Ubuntu også.

I forhold til, at vi her taler om Ubuntu og ikke Gentoo, så kan det ikke være rimeligt, at partitioneringen skal være lige så frustrerende i 2008, som det var i 1998.

Hvorfor ikke? Den underliggende logik i hvordan diske opdeles på x86-maskiner, er fuldstændig den samme i dag som den var i 1998. Der er ikke sket en hat på det område, hvis man ser bort fra at diskene er blevet en smule større :) Jeg synes partitioner på x86 er noget af det nemmeste og mest logiske, men jeg møder ofte selv ganske rutinerede systemadministratorer, for hvem partitionering er sort magi.

At hardwarebranchen (sikkert godt hjulpet på vej af et velkendt firma, der i bagudkompatibilitetens navn ikke kan håndtere andet end DOS-partitionering) ikke har formået at lave noget mere logisk, kan da aldrig komme Ubuntu til skade.

 • 0
 • 0
#5 Michael Kastoft Nielsen

Det du skriver med at partitionering er indviklet - jeg vil give dig ret i at det generelt ikke er et specielt svært emne, jeg har gjort det mange gange efterhånden. Men lige ved ubuntu volder det mig faktisk megen bøvl, ofte ender jeg med at bruge hele disken - fordi partitioneringsprogrammet går ned hver gang jeg vælger andet end den mulighed. jeg har dog ikke prøvet det i den nye.

mvh Michael Nielsen

 • 0
 • 0
#7 Morten Juhl-Johansen Zölde-Fejér

Med hensyn til det med oversættelserne kan det være svært. Oftest bruger man Gettext-filer (.po), og det kan være svært at få hele konteksten med, idét man oversætter udfra en lang række tekststrenge (se et eksempel på en fil http://syntaktisk.dk/files/abiword/da-DK.po). Det kommer meget hurtigt til at ligne maskinoversættelse, fordi man, nå ja, reelt oversætter det maskinelt... For eksempel har jeg ingen forudsætninger for at vide, hvor i Abiword "columns" drejer sig om spalter i tekst eller kolonner i tabel.

 • 0
 • 0
#8 Jesper Stein Sandal

Hej Kristian

I det konkrete tilfælde ønskede jeg faktisk at bruge hele disken, men der var tilsyneladende nogle bugs i installationsprogrammet. Det betød, at det gik tilbage til default-valget, hvis man én gang havde valgt den mulighed i stedet for at benytte det nye valg, jeg havde foretaget.

Jeg har normalt ikke noget i mod partitionerne i Linux, så længe vi snakker servere, men på desktoppen må det altså kunne gøres mere enkelt - i hvert fald set fra brugerens synspunkt. Det, jeg savner, er et overblik over, hvilke diske jeg har til rådighed, hvilke partitioner der allerede findes, og hvilke partitioner Ubuntu har brug for. I det installationsscenarie, jeg havde i testen, var alt, hvad jeg efterlyste, blot muligheden for at bede programmet rydde alle eksisterende partitioner.

Muligheden var der, men som sagt var der bugs i brugerfladen, så det tog flere forsøg, end det burde.

Mvh. Jesper Version2

 • 0
 • 0
#9 Martin Schlander

Mange oversættelser kunne utvivlsomt være bedre...

Men udover at pege fingre ad oversætterne har brugerne også et ansvar for at hjælpe til med at rapportere fejl og dårlige oversættelser (gerne konkret hvor fejlen optræder, og gerne et konstruktivt forslag til en alternativ oversættelse).

Oversætterne kan fanges via mail og ofte IRC uden videre - de er lige rundt om hjørnet. Og de forbedrede oversættelser vil komme til brugerne hurtigt, grundet den høje udviklingshastighed og "release-rate".

Man kan desuden deltage i korrektur læsningen eller måske i selve arbejdet, som normalt foregår helt offentligt, se f.eks. http://dansk-gruppen.dk

Der er også meget andet godt at sige om oversættelserne i fri software ifht. proprietær software. Fri software er generelt oversat til flere sprog - her er ikke behov for at overbevise nogen om at det er fornuftigt kommercielt - der kræves normalt blot en lille håndfuld frivillige. I perioder har KDE været næsten fuldt oversat til færøsk, hvis jeg ikke tager fejl.

Jeg ved også at der i England har været debat om brug af MS Windows Vista i skoler, fordi det kun fås på US-engelsk...

 • 0
 • 0
#10 Mathias Mejborn

Jeg har her til aften opgraderet min 8.04 til 8.10 hvor jeg har en masse partitioner (det er en macbook med MAC OSX installeret også) partitionsdelen af installationen må jeg indrømme er blevet endnu bedre end tidligere (den tidligere fungerede også rigtig godt).

Udover min gode oplevelse med partitionseditoren så tog det omkring 15 minutter at installere og al hardware var fundet ved første opstart, inklusive mit trådløse netkort som Ubuntu ellers før har haft lidt problemer med da den krævede madwifi.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere