Test: Sådan er Aldis Eee-dræber

Medions subnotebook Akoya, som supermarkedskæden Aldi havde på hylderne i sidste uge lever fuldt op til forventningerne. Det er en skæppeskøn mini-bærbar med fuld fart under kølerhjelmen.

Version2 har lagt sine hænder på Medions nye subnotebook, som supermarkedskæden Aldi solgte under en del postyr i sidste uge.

Modellen hedder Akoya, men computeren er produceret af Micro-Star International (MSI) og er i høj grad identisk med MSI Wind, som har været i handlen i et par måneder, og som sælges under en række handelsmærker så som Medion. I forhold til MSI's egen model kommer Akoya med et dårligere webcam og uden Bluetooth, oplyser Wikipedia.

Aldi tog 3000 kroner for Medion-modellen, men Version2 har fundet MSI Wind i netbutikken Computersalg.dk til 3170 kroner inklusiv forsendelse - og det er altså med Bluetooth og webcam med højere opløsning, samt modeller i sort og pink, udover den hvide, som Aldis Medion-modeller kom i.

Lækker lille sag til skrivekarle og -piger

Der er ingen grund til at liste rundt om den varme grød: Akoya'en gør et godt indtryk lige så snart, den kommer ud af kassen, og den skuffer heller ikke, når den startes op første gang. Maskinen er frisk i optrækket, programmerne starter hurtigt og Firefox viser websiderne lige så hurtigt som nogen stationær maskine.

Jon Stewart og hans gakkede kolleger fra the Daily Show går fint igennem via Flash-streaming fra Comedy Centrals servere i USA, og Flash-codec'en H.264 er ellers en rigtigt processor-spiser. Java-IDE'et Eclipse kører også som det plejer. I det hele taget viser Akoya'en sig som en kvik lille én.

I forhold til mindre subnotebooks, som ærkekonkurrenten Asus Eee, har Akoya'en et tastatur i almindelig notebook-størrelse, og det betyder, at den er væsentlig mere rar at skrive på i længden end på Eee'en. For de skrivelystne kan de ekstra tre centimeter og 100 gram være givet godt ud. Og den kan stadig være i håndtasken.

Skærmen er rigtig god, og kabinettet virker gedigent. En kollega, som fik den i hånden, bedømte den til at være mere robust end Eee'en, som han havde erfaringer med. Maskinen føles ikke særlig varm, og den roterende harddisk spinder diskret som en mis.

Windows XP
På softwaresiden kommer Akoya'en ligesom MSI Wind med Windows XP Home Edition. XP er ellers gået på pension, men Vista er ikke officielt understøttet på computeren. XP bliver understøttet indtil 2014, siger Microsoft, så sikkerhedsopdateringerne kommer rullende indtil da.

Computeren kommer med Wordperfect Office som kontorpakke, webcam-programmet Youcam, som kan uploade videoer direkte til Youtube, samt det udmærkede billedbehandlingsprogram Ulead Photoimpact. Derudover kommer maskinen med ganske lidt crapware i form af en 90-dages gratis prøveperiode med antivirusprogrammet Bullguard.

Torne på rosen

Men det er ikke rosenrødt det hele. Den model, som Aldi solgte, kommer med et tre-celle batteri, og det betyder, at strømmen går efter bare én time og 55 minutter. Det tager stort set samme tid at lade den op igen.

Langt værre er, at maskinen slet ikke har styr på, hvornår batteriet er ved at dø. Første gang vi lod computeren løbe tør, viste batterimåleren omkring ti procents resterende levetid. Det betyder også, at Akoya'en ikke går i dvaletilstand umiddelbart før strømnedbruddet, som en civiliseret bærbar bør gøre - den crasher simpelthen med mand og mus. Det er temmelig ufedt.

Den eneste advarsel, der kommer, er et diskret ikon i systembakken, som godt nok lufter sin holdning i en lille ballon. Men ballonen ligger bag ved programmer som kører i fuldskærmstilstand, og det gør man tit med en skærmopløsning på 1024 x 600.

****Når det er sagt, er vi alt i alt særdeles tilfredse med Akoya'en fra Aldi, men hvis vi havde vidst, at MSI-modellen kunne fås til 170 kroner ekstra i en netbutik, havde vi nok købt den der i stedet.

Godt
Hurtig processor, god skærm, skrivevenligt tastatur

Skidt
Alt for kort batterilevetid, crasher når den løber tør for strøm

Specifikationer

26 x 18 x 3,2 cm
1,2 kg
10" TFT widescreen-skærm (1024 x 600 pixels)
Trådløst LAN 802.11 b/g + Draft-n med op til 300 megabit/s.
XP Home Edition (inkl. Service Pack 3)
Intel Graphics Media Accelerator 950
80 GB SATA harddisk
Integreret VGA-webcam og mikrofon
1.6 GHz Intel Atom processor N270
3xUSB 2.0
1 GB hukommelse
Multikortlæser (SD, MMC og MS)

MSI Wind modellen er næsten identisk men har webcam i højere opløsning, Bluetooth og trådløst netværk i b/g-varianterne, men uden Draft-n.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Torben Mogensen Blogger

Man kan i XP indstille, hvornår maskinen skal gå i dvale.

Gå ind i kontrolpanelet og find "power options" (eller hvad den nu hedder i den danske version) og vælg fanebladet "alarms". Der kan du indstille batteri% for low battery alarm og critical battery alarm, samt hvilke aktioner, der skal foretages. Jeg har sat min til at vise en tekstboble, når der er 10% tilbage og hibernate, når der er 5%. På Akoyaen bør I nok sætte det til hhv. 20% og 10%.

 • 0
 • 0
#4 Christian Nobel

Hvor meget "dræber" er der over en maskine der ikke kan købes (Aldi), eller som kun kan købes fra en webshop?

Asus'en kan man gå ind fra gaden, pille ved, og derefter købe hos Expert for 2500.

Jeg anser normalt V2 (hint hint: it for professionelle) for et seriøst medie, men jeg er ved at brække mig over brugen af ordet dræber - lad CW om den slags og lad så V2 holde et vist niveau.

MSI'en er sikkert en udmærket maskine, men den dræber ikke noget som helst, af den simple grund at det vælter frem med UMPC'er (bare ikke her i landet), hvilket klart vil give en masse konkurrence - men der vil aldrig blive en og kun en vinder, heldigvis.

/Christian

 • 0
 • 0
#6 MitNavn RagerIkkeJer

Man er altid dækket af to års reklamationsret, så man er ikke på herrens mark, når de 6 måneder er gået.

Måske ikke, men tæt på. Efter seks måneder bærer du som forbruger bevisbyrden, hvilket kan være svær at løfte uden ekspertbistand. Og så er spørgsmålet om det reelt kan betale sig, når udstyret koster så lidt.

 • 0
 • 0
#8 Andreas Vig Logermann

Forskellige firmaer fortolker reklamationsretten på forskellige måder. Reelt har du kun 6 måneders garanti, efter de 6 måneder skal man påvise at man ikke selv har pådraget fejlen. Reglen er sådan fordi man antager at en fejl der er fremkommet inden 6 måneder var der fra fødslen, mens at det efter 6 måneder er mere sandsynligt at forbrugeren har lavet fejlen.

Det er i hvert fald sådan jeg har fået det fortalt. Fx giver HP 1 års garanti på min bærbar, hvilket altså er en forlængelse på 6 måneder fra den jeg får fra købeloven.

Edit: Brian Mortensen kom mig i forkøbet

 • 0
 • 0
#9 Jens Fallesen

Det er i hvert fald sådan jeg har fået det fortalt. Fx giver HP 1 års garanti på min bærbar, hvilket altså er en forlængelse på 6 måneder fra den jeg får fra købeloven.

Du har fået det fortalt forkert. Du har ikke krav på nogen som helst form for garanti ifølge købeloven – den giver dig blot to års reklamationsret.

Som Brian Mortensen påpeger, har forretningen bevisbyrden de første seks måneder, hvorefter man selv skal bevise, at der var tale om en "medfødt" fejl.

At mange virksomheder så frivilligt vælger at give en garanti af en vis varighed, er blot et udtryk for, at de vil give noget mere, end der er krævet af købeloven.

 • 0
 • 0
#10 Niels Dybdahl

Faktisk har køberen i de første 6 måneder bevisbyrden for at der overhovedet er en fejl, så hvis sælgeren påstår at der ikke er en fejl, så bliver sagen besværlig. Til gengæld skal hele reklamationsproceduren være gratis for forbrugeren, så hvis forbrugeren har brug for expertbistand for at løfte en af bevisbyrderne, må det være sælgeren som betaler herfor.

 • 0
 • 0
#12 Kristian W. Asmussen

Der er altid fejl på computere. Hidtil, er ikke set en computer, der har kunnet køre 6 måneder uden fejl.

Måske er det svært, hvis der ikke medleveres software. Men er computeren solgt med Windows, er nærmest ligegyldigt hvilken, så vil den "per deffination", altid indeholde flere fejl.

IBM har for en del år siden sagt, at det aldrigt vil blive muligt, at lave et operativsystem, som er uden fejl.

Det er vil i bund og grund ikke hardware producentens skyld at software producentens software fejler?

 • 0
 • 0
#13 Christian Nobel

Der er altid fejl på computere. Hidtil, er ikke set en computer, der har kunnet køre 6 måneder uden fejl.

Det var dog den mest eklatante gang vrøvl længe fremført.

Uden at have præcise tal på det, så har jeg over de sidste ca. 25 år haft fingrene i adskillige tusinde computere, og jeg vil estimere fejlraten til under 1%, og det er vel at mærke på tværs af stort set alle fabrikater.

At Windows så er noget bras, det skal altså ikke ligge computerne til last, fsva. fejl.

/Christian

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere