Test: Så meget strøm bruger dit pc-udstyr

Version2 har udsat alt elektrisk udstyr i kontoret for en test, der afslører de største strømslugere.

Grøn it og strømforbrug er to af tidens varmeste emner, når man lytter til pc-producenterne, men hvilke apparater er de værste strømslugere på kontoret, og hvor meget bruger de egentligt?

Efter at have rådført mig hos mit lokale elselskab Pacific Gas & Electric, bestilte jeg en elmåler af den type, selskabet anbefalede. Den var endda på tilbud.

En tur uden venstresving for UPS-pakkeposten senere var jeg bevæbnet med et skema og en P3 P4400 Kill A Watt klar til at måle på nok udstyr i kontoret alene til at fylde tre strømskinner.

Den første positive overraskelse var, at standby-strømforbruget reelt ikke var så stort, som jeg havde frygtet. For min stationære pc med en LCD-skærm og højttalere målte jeg standby-forbruget med alt udstyr slukket til blot seks watt.

Den værste standby-synder gemte sig i stuen, hvor kabeltv-boksen med indbygget digital harddiskoptager brugte omkring 28 watt, mens mit gamle billedrørs-tv viste sig blot at bruge to watt.

Der er selvfølgelig også apparater, som er i drift stort set hele døgnet, medmindre jeg aktivt vælger at slukke for dem. På kontoret er det især netværksudstyret, som kører konstant. En opsætning med et Motorola kabelmodem, en Gigafast Ethernet router og en Wi-Fi router fra Netgear brugte i alt 12 watt.

Desktop-pc'er

Den ene af mit kontors to stationære pc'er er en AMD Athlon x2 4400+ i 65 watt-udgaven og et grafikkort med en Nvidia GeForce 8600GT processor. Den anden pc er en AMD Athlon x2 4200+ med ATI Radeon X1250 grafikprocessor på bundkortet. Derudover er begge pc'er stort set ens.

Alle målinger for begge pc'er inkluderer forbruget fra skærm og højttalere, som jeg målte til henholdsvis 26 watt og 3 watt. Standby-forbruget for begge pc'er blev målt til mellem 4 og 5 watt.

Pc'en med grafikkortet blev målt til at bruge mellem 105 og 130 watt, med et tekstbehandlingsprogram, en e-mailklient og en webbrowser kørende. Det maksimale forbrug blev målt til omkring 164 watt. Når systemet slukkede for skærmen, men uden at gå i dvale, lå forbruget på 78 watt.

Da grafikkortet er af den type, der skal have sit eget strømstik, målte jeg også forbruget under afvikling af et 3D spil. Her lå forbruget på mellem 140 og 164 watt, men hyppigere omkring 140 end 164 watt. Det maksimale forbrug toppede på 180 watt.

Den anden pc med grafikchip på bundkortet er formentlig en mere typisk kontorpc, og den havde da også et lidt lavere forbrug, end pc'en med 3D-kortet. Det maksimale forbrug toppede på 129 watt, mens forbruget ved kørsel af kontorprogrammer og en webbrowser lå på mellem 88 og 102 watt.

Bærbare pc'er

Hvilken bærbar bruger mest strøm? En model fra 2001, 2005 eller 2008? Svaret er overraskende nok, at 2005-modellen det meste af tiden har det laveste forbrug, mens 2001-modellen ikke alene har den værste ydelse pr. watt, men også det største forbrug af de tre bærbare pc'er, jeg testede.

2001-modellen var en Dell Inspiron 2500 med en Intel Pentium III processor og intet trådløst netværk i modsætning til de øvrige bærbare pc'er i testen. Under opladning brugte den mellem 16 og 20 watt og under indlæsning af programmer toppede forbruget på 56 watt. Kørsel af kontorprogrammer trak en effekt på mellem 34 og 49 watt.

2005-modellen var en HP Compaq V2000 med en AMD Turion 1,6 gigahertz processor. Her toppede forbruget i de situationer, hvor blæseren måtte arbejde på at køle processoren, på omkring 44 watt. Med kontorprogrammerne kørende lå forbruget imidlertid på mellem 21 og 23 watt.

2008-modellen var en Dell Inspiron 1420 med en Intel Core 2 Duo processor. Her målte jeg et maksimalt forbrug på 37 watt, hvilket var lavere end Compaq'en, som dog nok også måtte arbejde hårdere på at køre de samme programmer. Det typiske forbrug under kørslen af kontorprogrammerne lå på mellem 24 og 32 watt.

Kontor med det hele, tak

Pc'erne var selvfølgelig ikke det eneste udstyr på mit kontor, og der var adskillige apparater, der kunne være skjulte strømslugere, så dem målte jeg også på.

De fleste af os har nok en oplader til mobiltelefonen på kontoret. Her målte jeg et standby-forbrug på mindre end 0,5 watt, hvis noget overhovedet. Under opladning brugte opladeren blot 3 watt. Efter en fuld opladning kunne jeg ikke måle noget fortsat forbrug med telefonen tilsluttet, som jeg ellers havde frygtet.

Jeg målte også på min HP blækprinter, som brugte 3 watt blot på at være sluttet til, men til gengæld ikke mere end 4 watt ved at være tændt. Under udskrift lå forbruget på omkring 11 watt.

For min eksterne USB-harddisk, der er af den type med egen strømforsyning, målte jeg et forbrug på 8 watt, når den var tændt og omkring 12 watt, når jeg kopierede filer fra disken til min pc.

Da jeg hovedsageligt arbejder på min bærbare pc, viste det sig, at det faktisk var et andet apparat, der var kontorets største strømsluger, nemlig min skrivebordslampe, som brugte henholdsvis 41 og 55 watt, alt efter hvor kraftigt den skulle lyse.

Medmindre jeg selvfølgelig vælger at køre min makulator konstant, som bruger 70 watt, når den skal beskytte mig mod identitetstyveri ved at makulere kreditkorttilbud, der er kommet med posten som junkmail.

Husets positive elektroniske overraskelse viste sig at være min Nintendo Wii, som blot brugte en enkelt watt, når den var slukket, og mellem 15 og 18 watt, når den var tændt. Selvfølgelig forudsætter brugen af konsollen, at jeg også tænder mit gamle tv, som bruger 80 watt, når det er varmet op.

Hvor meget brugte min stationære pc med 3D-grafikkortet inklusiv skærm i løbet af en hel arbejdsdag? Ifølge Kill A Watt løb en arbejdsdag på otte timer op i 0,94 kilowatttimer. Til en pris af omkring 62 øre pr. kilowatttime hos PG&E ud fra min sidste elregning koster en arbejdsdag ved den pc mig altså blot omkring 58 øre. Hvis jeg lader pc'en gå i dvale i frokostpausen.

Og mens vi er ved dvale, så målte jeg ingen forskel på, om skærmen viste skrivebordet eller var sat til at vise en blank skærm som pauseskærm. Forbruget lå konstant på 26 watt . Hvis man vil spare strøm, bør man derfor lade skærmen gå i standby i stedet for pauseskærm.

Oversigt over typisk driftsforbrug

Bærbar pc: 21-34 watt
Stationær pc: 88-130 watt
19'' LCD-skærm: 26 watt
Modem: 5 watt
Router: 4-5 watt
Wi-Fi Router: 2 watt
Trådløs telefon: 1-2 watt
Oplader til mobiltelefon: 3 watt
Oplader til digitalkamera: 1 watt
Printer: 4-11 watt
USB harddisk: 8-12 watt
Kontorlampe: 41-55 watt
Harddiskoptager: 28 watt
Nintendo Wii: 7-18 watt
Billedrørs-tv: 80 watt
Makulator: 70 watt

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 C Frigaard

Jeg har også testet strømforbrug på mit serversystem og andet elektronik i hjemmet.

Lidt mærkværdigt får jeg et strømforbrug på 12W for en PC, der er helt slukket. Tomgangsspændingstab i trafo, eller en lidt ringe strømmåler?

Ved at sætte CPU og ram frekvens og spænding ned kunne jeg få en Linux server på en alm PC til at køre for ca 15 til 18W.

Herudover har jeg en almindelig tænd/sluk kontakt til strømkablet til skærm, printer osv - dvs "Poor Mans" USB el-spareskinne. Men en sådanne er jo heller ikke meget værd for en altid-tændt server.

Regner man med en pris på 1.7 kr,- per KWh giver f.eks. en måling på 15W,

15 W *1.7 kr,-/KWh (24h*365) = 223 kr/år, 

Gang altså med en faktor 14.9 kr,-/år per Watt, hvis et apperat står tændt hele året rundt.

Mhv .carsten

 • 0
 • 0
#4 Deleted User

"Jon: Jesper sidder i San Francisco."

P4400 Kill A Watt fås kun til 110V AC.

Til 220V, er sparometer bedst (fås hos Dong Energy ca. 400kr. men sælges lige nu med 100 kroners rabat til kun 300 kroner incl. moms). Nøjagtigheden, er omtrent samme som P4400 på 0.2%.

Harald Nyborgs, og andres "billige" strømmålere er ubrugelige. De viser gerne 20W, trods forbruget er 0.5W eller modsat. Prismæssig, er deres indmad dog dyere, end eksempelvis "Kill A Watt". Komponenterne er bare de forkerte, og forkert sat sammen.

P4400, og Dong's anvender en af de moderne "billige" chips, der måler med ca. 0.1% nøjagtighed. Prisen er under et par opamps, og alle periferikomponenter er integeret, samt de har automatisk områdeskift (kodes i SW), og 12 bits opløsning. Justering mv. gøres fuldautomatisk i flash under produktionen, til typisk 0.1%.

Harald Nyborgs, og de billigere, anvender et sindrigt arangement af operationsforstærkere og justeringskomponenter, samt trimpots der justeres i hånden, og en processors indbyggede 10 bit A/D konverter, uden områdeskift. Nøjagtigheden er ved de billige 1% ved fuld skala dvs. +/-20W, og ved ikke fuld skala, er det også +/-20W. Ved små effekter, opnås typisk ikke tilstrækkelig opløsning, til fase kan bestemmes, og dertil kommer mangel på opløsning. Det er dog indenfor 20W normalt (1% af fuld skala = 2kW). De kan ikke bruges til måling af standby forbrug, da det er under 20W. Harald Nyborgs, har desuden fase ført direkte ud til batteriet, og må kun anvendes, med låget sat på batteriet. Ellers er berøring, som at sætte fingeren i fasen. Normalt vil display delen være kapacitivt adskildt fra måleenhed således forskel på mindst 2kV accepteres, og der vil være sikkerhedsmodstande i serie med begge batteriets tilledninger i størrelsesorden mindst 200K, eller tilsvarende modstande i serie med kondensatorerne. Eller de har et arrangement, der afbryder forbindelsen til batteriet, når låget aftages (eksempelvis ældre TUV godkendte).

 • 0
 • 0
#5 Deleted User

"Lidt mærkværdigt får jeg et strømforbrug på 12W for en PC, der er helt slukket. Tomgangsspændingstab i trafo, eller en lidt ringe strømmåler?"

Prøv med Sparometer fra elselskabet. Den er præcis nok, til at måle standbyforbrug.

Mange produkter har stort standby forbrug, fordi det er et forhold, som der ikke tages højde for under udviklingen. Set-top bokse, er blandt de værste, og min uden harddisk bruger over 20W i standby. Selvom de måske "lytter" på eventuelle opgraderinger mv. på datastrømmen, er ikke nødvendigt med et så stort forbrug. Modtager mv. kan lukkes ned, og hvis der bruges type med sleep-mode, der hurtig kan lukkes ned og op igen, og da er forbruget kun at kigge på headers i 188 bytes datapakkerne, hvis de behøver inspektion (ell. 206 bytes i USA). Ur, der skal tænde harddiskoptageren, bruger typisk under 1uA. Et reelt "forbrug", vil være under 1-5mW incl. chippen til fjernbetjeningen (bruger 1-2mW, e.g. forsynet med faseforskydningskondensatorer på primær side).

Typisk, kan med komponenter, for under en krone, sænkes de fleste apparaters standby forbrug, til under 1W. Det er intet problem, at opnå forbrug på under 0.05W, og det koster kun få kroner.

Flere moderne produkter, er udviklet med henblik på, at give brugeren "et valg". Det kan have højt standby forbrug, og tage kort tid at starte - elektronikken holdes varm med en lille modstand - eller det kan være "kold", og tage lang tid at starte...

 • 0
 • 0
#8 Deleted User

Det har irriteret mig, at billige dimser til måling af effektforbrug ikke måler RMS.

Stort set ALLE strømforsyninger i PC'er, mobiltelefoner, laptops, printere, eksterne harddiske og lignende er "Switch Mode" strømforsyninger.

Det er meget simpelt. Vej strømforsyningen i hånden. Tag en 60 Watt strømforsyning til en laptop. Den fylder næsten ingenting og vejer næsten ingenting.

Det skyldes, at de 230 Volt ensrettet og lagres i en kondensator. Derefter hakkes den ensrettede spænding i stykker mellem 100.000 og 500.000 gange i sekundet. Det reducerer transformatoren til en lille bitte dims. En normal transformator på 60 Watt vejer omkring 1,2 kilo. Uden tilhørende komponenter.

Men hvad har det med målinger at gøre?

Strømmen til en switch mode strømforsyning er kraftig pulserende. Korte pulser hvor kondensatoren lades op.

Korte pulser snyder alle billige instrumenter. Et gammeldags multimeter med drejeskoleinstrument viser alt for lidt, og det er ikke nogle få procent vi taler om. Der kan nemt være tale om, at instrumentet kun viser 10 til 30 procent af det faktiske strømforbrug. Det som elmåleren registrerer. En moderne elmåler reistrerer nemlig sand RMS værdi.

Billige måleinstrumenter viser ganske vist RMS værdien af lysnetspændingen eller strømmen. Men de snyder. I virkeligheden måler de "Middelværdien" og ganger den med 1,1.

Det passer, når det man måler på er en ren sinusformet spænding eller strøm. Men KUN når der er tale om en ren sinus.

Dermed kan billige instrumenter reelt kun bruges til gammeldags kaffemaskiner, gammeldags glødepærer, loddekolber og den slags.

Billige effektmålere er ubrugelige til PC udstyr.

Tommy

 • 0
 • 0
#9 Jesper Stein Sandal

Hej Tommy

Det er et problem, som jeg tog hensyn til i testen. Derfor valgte jeg det pågældende måleinstrument. Jeg har ikke fundet nogen signifikante afvigelser i mine målinger i forhold til fabrikantspecifikationer.

Det er korrekt, at ikke alle måleinstrumenter er velegnede til at måle forbruget fra switchmode omformere, men det konkrete instrument er præcist nok til at give os effektforbruget over tid.

Selvfølgelig betyder en gennemsnitlig effekt på 3 W ved 120 V ikke, at en omformer konstant trækker 25 mA. Men i mine målinger fandt jeg som sagt ikke nogen signifikante afvigelser fra Kill A Watts approksimering over tid.

Hvis vi var interesserede i at måle spidsbelastningerne, så skulle vi have fat i oscilloskopet, men her har vi overladt det til en chip i stedet.

Mvh. Jesper Stein Sandal Version2

 • 0
 • 0
#10 Deleted User

Hej Jesper,

Jeg tjekkede kort prisen på din P4400, og instrumentet er på tilbud hos amazon.com til omkring 20 dollar. ( 115 Volt. Duer ikke i DK).

Jeg gik dermed ud fra, at det tilhørte samme klasse som det skrammel, jeg har set på tilbud i dagligvarebutikker.

P4400 måler RMS. Både af strøm og spænding.

Dine målinger er korrekte.

Men pas på de billige dimser, der sælges i dagligvarerbutikker herhjemme. De er ofte ubrugelige til PC-udstyr.

Mvh. Tommy

 • 0
 • 0
#11 Jesper Stein Sandal

Hej Tommy

Jeps, de dårlige målere kan stort set kun bruges til, hmm... måske lyskæden til juletræet?

(hvilket nok også er mere aktuelt herovre i USA, hvor mit indtryk er, at jeg kan trække færre ampere pr. sikringsgruppe end i Danmark, men jeg har ikke tjekket det)

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Faldt over denne artikel mens jeg søgte efter noget ordentligt til at måle energi forbrug. Det er ikke lykkedes mig at finde noget der måler "sand RMS" der også kan bruges i DK.

Kender i til noget?

Det tætteste jeg er kommet indtil videre er sådan noget som OWL produkterne fx: OWL Micro + 2 II Energy Monitor CM180 Wireless Electricity Usage Smart Meter

men kan ikke finde specifikation der siger den måler med RMS.

Der er også: BELKIN Conserve Insight Energy Saving Cost Monitor

samme problematik

Skal man virkelig ud i dyre multimetre og hackværk med at lave ledninger selv?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere