Test: HTC Magic ? Android i aktion

Leverer den første Android-telefon på det danske marked varen? Kan Android som mobilstyresystem klare konkurrencen mod sværvægtere som Symbian og Windows Mobile?

Version2 har testet HTC Magic, der som den første telefon på det danske marked leveres med Googles Android-styresystem.

Selve telefonen virker ved første øjekast som en gadget med høj blærerøvseffekt. Umiddelbart har man ikke svært ved at se, hvor inspirationen til det hvide stykke designerplastic kommer fra. Æblet falder ikke langt stammen, om man så må sige.

Touch-skærmen er forbilledlig lysstærk og kontrastfuld og har ingen synlige problemer med opdateringshastigheden i forbindelse med for eksempel videoafspilning. Trykfølsomheden kan dog drille en smule af og til.

Under motorhjelmen finder man foruden quad-band netværksdækning og Turbo 3G også Bluetooth- og WiFi-radioer. Dertil kommer 3,2 megapixel kamera, intern GPS-chip og ?antenne, 3D accelerometer og et digitalt kompas.

Dermed er der lagt op til, at udviklerne af Android-apps kan boltre sig med at integrere og kombinere sensorinput langt mere kreativt, end det er pc-udviklere forundt. To banale eksempler er en metaldetektor, der udnytter kompaskredsløbet og G-Force applikationen, der kontinuert måler den aktuelle G-påvirkning på telefonen.

Alt er applikationer

Hvordan spiller Android så sammen med hardware-overflødighedshornet?

En ting, man skal vænne sig til, er at al grundfunktionalitet præsenteres som applikationer på lige fod med alle øvrige applikationer, som man mere eller mindre tilsigtet får downloadet. Skal man bruge HTC Magic til noget så 'old school' som at ringe til en ven, skal man således åbne applikationen Dialer, og tilsvarende er applikationen Messaging beregnet til at sende sms'er.

Tankegangen bag er naturligvis, at hvis nogen for eksempel finder på en smartere måde at lave et sms-interface, kan dette bare downloades og anvendes i stedet for standardapplikationen. Ulempen er, at man nemmere risikerer at slette basal funktionalitet, hvis man skulle finde på at gøre hovedrent i app-listen.

Og der er god grund til at finde kost og spand frem. Version2's erfaring efter at have leget tre uger med Android Market, som er pendanten til Apples App Store og Nokias Ovi store, er, at der findes rigtig meget skidt derude.

En forbavsende stor andel ? vi taler her over 30 procent ? af de downloadede applikationer kunne enten ikke åbnes, viste en fejlmeddelelse efter kort tids brug eller fik slet og ret telefonen til at fryse. Eneste trøst har i de tilfælde været, at der for alles vedkommende var tale om gratis programmer i stil med en Toggle GPS widget eller endnu et løbetræningsværktøj med Google Maps-visning af turen i skoven.

Tre tryk for at slukke

Så er der brugervenligheden. Et af de oftest hørte kritikpunkter er skærmtastaturet, der dog efter en vis tilvænningsperiode fungerer nogenlunde lige så gnidningsfrit som et rigtigt numerisk tastatur med T9 slået til. Danske bogstaver er endnu ikke standard, men skal findes på samme måde som på et numerisk tastatur ? noget man hurtigt vænner sig til. Næste softwareopdatering skulle angiveligt løse problemet og give ægte dansk tastatur.

Undervejs i testen er Version2 også stødt ind deciderede Android-bugs. Tre-fire gange er telefonen frosset uden videre forklaring og uden anden mulighed end genstart. Havde HTC Magic været en netbook, var der næppe nogen, der ville løfte brynene ved en sådan konstatering, men som telefon er det altså en anden snak.

Android har stadig noget at lære fra konkurrenterne om intuitivitet.

Eksempelvis forventer man, at telefonen slukker, hvis den røde 'læg på'-knap holdes nede. Og ja, det er også den officielle måde at slukke telefonen på, men efter trykket skal man vælge 'sluk' blandt en række valgmuligheder, og søreme om ikke Andoid herefter præsenterer en dialogboks, hvor man skal bekræfte, at man rent faktisk har til hensigt at slukke telefonen. En unødvendigt besværlig procedure for at slukke en telefon.

Når Magic'en skal tændes igen, går der 53 sekunder, før man bliver bedt om at indtaste pinkoden. Yderligere 22 sekunder senere, er 'skrivebordet' loadet og telefonen klar til brug. Undertegnede synes, det er lang tid, hvis telefonen er slukket og man tripper for at lave et opkald, men man kan vel ikke både forlange smartphone-funtionalitet og opstartstider som en Nokia 3210.

Konklusionen må være, at selve HTC Magic-hardwaren er et lille stykke drømmelegetøj for gadget-entusiaster. Stort set alle kredsløb, der kan proppes i en telefon (bortset fra en FM radio-chip), findes under den hvide plastic. Android-styresystemet viser gode takter med hensyn til tilpasningsevne, men virker stadig en kende umodent i forhold til konkurrencen, det er oppe mod.

Den sidste brik mellem telefon og bruger ? applikationerne ? har stadig lang vej igen. Android-programmører: Stram op!

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (49)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Mathias Mejborn

Skal man bruge HTC Magic til noget så old school som at ringe til en ven, skal man således åbne applikationen Dialer, og tilsvarende er applikationen Messaging beregnet til at sende sms’er.

Hvis jeg skal noget så "old school" som at ringe til en ven så åbner jeg bare min contactlist lidt ligesom jeg har gjort det på alle mine Nokia modeller og min Iphone??

Skal jeg sende en sms så åbner jeg "Messaging" lidt ligesom at jeg har åbnet for det på mine Nokia modeller og min Iphone?

Kan ikke se problematikken i dette. Der bliver hentydet til at det er et problem at det er "applikationer" i Android og ikke en integreret del af systemet. Det gør vel heller ikke noget, hvis det hele skulle være snasket sammen i et system så var det nok et andet OS end Android man skulle vælge.

Jeg kan i dagligdagen overhovedet ikke mærke forskel på måden hvorpå jeg sender sms'er eller foretager opkald set i forhold til mine tidligere mobiltelefoner.

Har haft min mobil i en månedstid vel og den er aldrig crashet for mig, har heller ikke rigtig fået noget snavs ned fra Android Market men jeg plejer også at vælge programmerne med omhu.

 • 0
 • 0
#2 Thomas Hansen

Sjovt som man hæfter sig ved forskellige ting. Slukke proceduren har ikke generet mig, til gengæld er jeg meget begejstret over at man kan låse den med et enkelt tryk på den røde telefon, uanset hvad app man er i (med undtagelse når man er midt i et opkald). På min gamle Sybian telefon krævede det 2 eller et langt tryk, og kun når man var på 'desktoppen' (altså ikke i SMS applikationen) eller i applikationer der specifikt understøttede det (MP3 afspilleren var vist den eneste), og at komme ud til desktoppen krævede at man holdt tilbage knappen inde.

 • 0
 • 0
#3 Casper Madsen

Hvordan kommer man til at "slette basal funktionalitet"?

Når jeg går ind i manage applications på min HTC Magic har jeg ikke mulighed for netop at "slette basal funktionalitet", der er ingen uninstall mulighed for de applikationer, men andre jeg har downloadet via Android Market har den mulighed.

 • 0
 • 0
#4 Joakim Recht

Mht det manglende danske tastatur kan det da også lige siges at man kan downloade en pakke med skandinaviske tastaturer, og som så giver mulighed for at skifte til et med danske tegn - det kan absolut anbefales. I øvrigt kan man også downloade et T9-tastatur, hvis man skulle have den slags lyster (til dem der har downloadet men ikke kan få skiftet tastatur: Hold fingeren på et tekstfelt indtil der kommer en popup og vælg så Input Method). I øvrigt så er telefon-funktionaliteten nu ikke gemt så langt væk - for det meste kan man bare trykke på den grønne knap, så kommer kontaktlisten frem.

 • 0
 • 0
#5 Morten Krogh Andersen

Hvor både Windows Mobile, IPhone, S60v3 (m.fl.?) og senest android præsenterer al funktionalitet som applikationer. Hvorfor er der afsat to hele afsnit i en så kort testartikel til at beskrive hvor vanskeligt det er at slukke og tænde telefonen? Mon de kunder (herunder potentielt undertegnede) den er henvendt til, slukker deres telefon? Næppe! Sidst i afsnittet om at tænde telefonen viser det sig dog at forfatteren sammenligner Magic/Android med en Nokia 3210; så kan det ikke undre at vinklen på emnet er som det er. Android Market: Ja, der er meget hø derude, men der er bestemt også MANGE gode, stabile, og ikke mindst nyttige applikationer. At 30% af de applikationer DU har valgt at downloade crasher, siger jo ikke noget om det generelle billede af kvaliteten på Android Market; det kommer jo fuldstændigt at på hvad dine kriterier har været.

PS: Jeg har prøvet at komme i tanke om hvorfor "man" skulle forvente at telefonen slukker når man trykker på den røde knap; hvilken mobiltelefon gør det idag?

 • 0
 • 0
#6 Jan Vennike

PS: Jeg har prøvet at komme i tanke om hvorfor "man" skulle forvente at telefonen slukker når man trykker på den røde knap; hvilken mobiltelefon gør det idag?

Min datters Nokia 6500 Slide (som så absolut IKKE er en gammel model) gør det faktisk - og det er nu lidt forvirrende, når man er vant til at bruge en selvstændig knap til det :-)

 • 0
 • 0
#7 Torben Mogensen Blogger

man kan vel ikke både forlange smartphone-funtionalitet og opstartstider som en Nokia 3210.

Hvorfor ikke? Hardwaren i en smartphone er mange gange hurtigere end i en 3210, så selv om der skal ske mere, inden man kan ringe, bør det kunne gøres hurtigt. En telefon burde være klar til at ringe efter få sekunder, og denne funktionalitet bør ikke vente på, at alt muligt andet smartphonegejl bliver klar til brug.

Mange smartphones er langt mindre anvendelige som telefoner end mobiler, der kan købes for 300 kr. uden binding. Det er som om, at man har mistet målet af sigte i higen efter flere og flere features.

 • 0
 • 0
#8 Morten Krogh Andersen

Mange smartphones er langt mindre anvendelige som telefoner end mobiler, der kan købes for 300 kr. uden binding. Det er som om, at man har mistet målet af sigte i higen efter flere og flere features.

Det kan du have ret i, og du er nok ikke alene, når det stadig er muligt at købe "simple" telefoner, som primært er til telefoni. (Hvilket er godt; så er der jo frit valg)

Sammenligning med 3210 er dog helt i skoven, efter min mening, da de slet ikke er henvendt til samme publikum.

Jeg er yderst tilfreds med displaystørrelse, funktionalitet og mulighederne for at tilrettet sin "desktop", så jeg ønsker mig ikke en 3210 eller lignende. Og opstartstiden indgår ikke i mit tidsregnskab, da jeg ikke slukker telefonen.

Måske skal diskussionen i stedet gå på om "smartphones" skal hedde noget andet á la "Dims, som også kan benyttes som telefon", så kan det være at vi slipper for sammeligningerne..

 • 0
 • 0
#9 Dennis Krøger

En telefon burde være klar til at ringe efter få sekunder, og denne funktionalitet bør ikke vente på, at alt muligt andet smartphonegejl bliver klar til brug.

Det er jo ligemeget, man slukker måske sin telefon en gang om måneden.

Det samme gælder "problemet" om det er 1, 2 eller 3 tastetryk der skal til for at slukke den, who cares?

Ting der gøres ofte skal ALTID have prioritet over ting der gøres sjældent (til gengæld skal ting der gøres sjældent stadig være nemme at huske, netop fordi de gøres så sjældent at man risikerer at glemme hvordan).

Mange smartphones er langt mindre anvendelige som telefoner end mobiler, der kan købes for 300 kr. uden binding. Det er som om, at man har mistet målet af sigte i higen efter flere og flere features.

Hvis man vil have en simpel telefon, bør man købe en simpel telefon. De har ikke mistet målet, det er bare et andet mål.

 • Og at de skulle være mindre anvendelige er et eller andet sted noget vrøvl.
 • 0
 • 0
#11 Deleted User

Der er en grund til at alle applikationer i android market har anmeldelser og kommentarer. Hvis du henter et program som folk skriver går ned, så er det også det du kan forvente. Jeg har typisk gået efter de populære downloads, og har sjældent haft problemer med ustabilitet. Jeg er derimod glad for det store udbud, samt alle de informationer man får om hvad et program har adgang til af features på telefonen.

 • 0
 • 0
#12 Anonym

Enig med de forrige indlæg at kritik punkterne er lidt irrelevante ...

Pointen er at Magic (Android) er NET orienteret. Og ja, jeg ved godt at det kan iPhone (og en masse andre telefoner) også, men det er godt implementeret i Android.

Jeg har købt magic for at kunne være på nettet hele tiden. Sammenlignet med iPhone er Magic billigere og IKKE låst til en specifik netværksudbyder ...

Kritikpunkter: - Magic ER langsom til at starte op ... man skal selvfølgelig bare have den kørende hele tiden, men så er der problemet med at løbe tør for strøm (Magic kan ikke holde 14 dage som min gamle SonyEricsson ...) - Der mangler en FM radio .... :-( - Android market har ikke åbnet for betalings applikationer til Danmark endnu ...

 • 0
 • 0
#14 Dennis Krøger
 • Der mangler en FM radio .... :-(

Nu har jeg ikke selv leget ret meget mere end et par minutter med en Android-mobil, men er kan den ikke streame fra nettet, enten via radiostationernes hjemmesider, eller via Shoutcast?

FM radio er ret oldnordisk, hvis der endelig skulle være radio i en moderne telefon (hvilket et eller andet sted virker en lille smule fjollet når man alligevel er på nettet), skulle det da være DAB, med mindre det æder ekstra meget strøm.

 • 0
 • 0
#17 Claus Jacobsen

jeg fatter simpelthen ikke den her artikel har kunnet få lov at komme "i trykken". Der mangler jo total integritet og sammenhæng. som flere har beskrevet så er der afsat en stor del af artiklen til at få maskinen til at slukke. SUK! hvem pokker slukker dog telefonen i dag? Det er noget man gør 1 gang om ugen. anmelder har heller ikke haft de store tanker om hvem og hvad målgruppen er. Noget der er meget tydeligt når den eneste sammenligning er med en Nokia 3210 som må betegnes som HELT ved siden af i forhold til en smartphone. 1. trykfølsomheden kan drille - dette er korrekt - især i kanterne hvor den åbenbart ikke er så følsom, men det faktum at man skal kalibrere følsomheden til brugeren er et gigantisk plus! 2. applikationer - ja uanset hvad er telefoni delen i en alm. telefon OGSÅ en applikation, men den er bare mere i fokus da det er dens primære funktion på eksempelvis en nokia 3210. Noget som jeg personligt selvfølgelig også bruger, men jeg bruger lige så meget andre funktionaliteter når jeg fx har adgang til wifi på kontoret eller hjemme. Derfor har man en smartphone. hvis det bare var for at ringe til mor og sige hej, ville jeg tage det billigste tilbud på nettet på en alm dum telefon. 3. intuitiv brugerflade!! tja indlæringskurven er en hel del kortere og ikke nær så stejl, som på både WinMo og symbian modeller efter min mening. Den kommer tæt på iphoneOS, men generelt vil jeg skyde den til at være på nogenlunde samme niveau som iphoneos var i dets tilsvarende versionsnummer. Man skal altså uanset hvad forholde sig til at det er et system der har været på markedet i 6 mnd og ikke 3 år som iphone eller 5-7 år som winmo. og i forhold til Winmo er den kilometer foran. 4. MArket og kvaliteten af applikationer. - ENIG der er masser af lort - men hvis man tænker sig om og kigger lidt på antallet af stjerner de får, så går man ikke helt galt i byen - jeg har kun haft et par stykker som gav fejlmeddelelser resten har egentlig virket upåklageligt. Jeg hælder dog ikke uhæmmet applikationer på maskinen, men tænker rent faktisk en lille smule over hvad det egentlig er jeg vil bruge den til. Det kan også være det er fordi den også bliver brugt til arbejdsmæssig brug, og så skal den selvfølgelig bare virke. Desuden har vi kun adgang til betalingsapps ved et hack og kvaliteten af disse må formodes at lægge en tand højere end i de gratis udgaver! (ikke nødvendigvis, men der er nok lagt en del mere udvikling i dem end i de gratis!)

Ville jeg vælge magic igen? - måske ikke - især ikke med Hero på vej, men den ligger fortrinligt i min hånd og passer i størrelsen til mig. Ville jeg vælge den fremfor en iphone? sandsynligvis ja. Ikke fordi det er en fattigmandsiphone, men fordi android tiltrækker nørder en smule mere end iphoneOS. Og jeg glæder mig til at se næste version af android, microsoft har næsten allerede udspillet sin rolle. Det skal virkelig komme med noget totalt nyt hvis de skal have en ordentlig chance for at komme med igen. Ikke at folk ikke stadig vil købe win-modeller og producenterne vil stadig lave dem, men de er rent brugervenlighedsmæssigt så langt bagefter at de bliver nødt til at tænke i helt nye baner for at komme med igen.

 • 0
 • 0
#18 Anonym

Helt enig med Claus Jakobsen ovenfor.

Magic/Android er ikke perfekt, men den er et STORT skridt i den rigtige retning.

Og ja, selvfølgeligt tiltaler Magic/Android nørden indeni os .... (man ser ikke så pop-smart us som med en iPhone) ...

@Dennis Krøger

Tjaa, jeg er så gammeldags at jeg er afhængig af P1 ... og det er jo et problem når DR ¤%"##%&/ ikke KAN spille sammen med andet end Windows mediaplayer .... DAB ville være en fin ting, men den tror jeg ikke på: DAB er kun slået rigtigt igennem i Storbritanien og Danmark ... så markedet er nok ikke stort nok ...

 • 0
 • 0
#19 Dennis Krøger

Her må jeg nok bukke mig, og give Peter ret.

Under take-off og landing er flight mode ikke nok, telefonen skal slukkes ligesom alle andre elektroniske enheder.

 • Jeg sætter så personligt PDA og bærbar på standby, og regner med at det er nok, så hvis telefonen sover "dybt nok", må det vel også være ok. Det aner jeg så ikke om den gør, og så må man jo slukke den.
 • 0
 • 0
#20 Dennis Krøger

Ah, jeg havde glemt at DR kun snakker Microsoft. Det ændrer selvfølgelig tingene.

Der er efterhånden tusindevis af DAB radioer (og kombinerede DAB/Internet radioer), så et eller andet marked må der være, og da rigeligt til at lave en version (-D eller noget) der udskifter FM-radioen (i de telefoner der har den) med en DAB radio.

 • På den anden side, hvis der ikke er nogen der har gjort det, er der vel en god grund til det.
 • 0
 • 0
#21 Anonym

@Dennis Krøger

Ja, DR har et problem der ... Jeg har klaget til dem over at jeg kan se TV på nettet på min linux laptop ved Politiken, Berlingeren osv, men ikke hos det eneste elektroniske medie som jeg betaler for ...... %¤/%&¤&(/%##%/ (man KAN faktisk høre radio "live", via nogle specielle web-sider hos DR, men man kan IKKE høre deres gamle udsendelser ...).

Min største bekymring ved Android er egentligt Google ... hvis telefonen skal benyttes ordentligt bliver man MEGET tæt koblet til Google ... og vi ser måske på Google om 3 år som vi nu ser på Microsoft ...

 • 0
 • 0
#22 Daniel Gertsen

Det hedder ikke Flight Mode for ingenting. Det er nok at sætte den i flightmode, og låse telefonen. Så sover den mere end din PDA i standby gør...

Desuden - hvis problemet er relateret til flyvning, så ser jeg faktisk overhovedet ikke problemet. Min Magic starter op på omkring et minut, og jeg har ALDRIG ALDRIG ALDRIG været ude og flyve, hvor det ikke tog mindst et minut at komme op fra sædet, ud af flyet og ind i terminalen.

Så... Tænd telefonen lige før du rejser dig fra flysædet, og den er klar til brug inden du er ude af flyet. -Der er alligevel så meget larm og ståhej, at det er umuligt at ringe eller læse SMS'er i dén periode! ....og lad så være med at lave et problem ud af noget der reelt ikke er et problem, men nærmere en minimal ubekvemmelighed.

 • 0
 • 0
#24 Dorte Toft

Ved nogen, hvornår Hero kommer på det danske marked? Og ved nogen, om der er nogen som helst sandsynlighed for at Palm Pre kommer til DK?

(Jeg kører på en gammel Palm Treo, som jeg har været meget glad for, men som er ved at blive lidt sær. Lettest at skifte til Palm Pre, men overvejer også Androiderne, da meget i Google-verdenen).

 • 0
 • 0
#27 Daniel Gertsen

Jeg lader min op ca. hver anden nat. Hvis jeg har brugt den meget en dag, fx til GPS, Wifi, YouTube, Surfing, og har leget med en masse applikationer - altså har haft den aktiv i mange timer, ja så holder den kun ca. en dag.

Hvis man slukker alting (GPS osv.) og kun bruger den til SMS, vil jeg skyde på den holder op til 3-4 dage som absolut max.

 • 0
 • 0
#29 Lars Bjerregaard

En unødigt og sur, og ikke særligt god anmeldelse Morten! Kl. 7 i morges... ikke nok kaffe?

Jeg har haft min HTC-Magic i et par uger nu og er rigtigt glad for den. Det er en "smartphone", som ikke er et særligt godt ord, fordi det handler ikke om telefoni. Nej, det er en af den nye generation af håndholdte computere, som tilfældigvis også har en telefon i maven. Det er sådan man skal tænke om Android, iPhone, HTC/WinMobile og lignende enheder.

Selvom mange åbenbart er bange for at sammenligne andre enheder med iPhone synes jeg det er noget pjat, og jeg er ikke bange for at sige at Magic (og nye Android enheder generelt) klart skal sammenlignes med iPhone. De har nogen forskelle men klart flere lighedspunkter. Ja, Apple var pionerer med iPhone, på nogle punkter, men resten af verden har lugtet lunten, og der er en herlig skarp konkurrence på området i øjeblikket.

Et kort subjektivt oprids over forskellene mellem Magic/en Android enhed og iPhone:

iPhone pro's: * Alt er ultrapoleret og brugervenligt * Stort økosystem

iPhone con's: * Lockdown, lukket, under stram kontrol (ingen frihed) * Dyr

Magic/Android pro's: * Rigtigt mange features og et meget stærkt UI og applikations koncept * Åbent system! Forvent tonsvis af ufatteligt smarte applikationer i løbet af det næste års tid. * Billigere end iPhone * Trackball'en, og de tre hardwired tilbage, menu og desktop knapper er rigtigt gode at have.

Magic/Android con's: * Android er stadig ung, så der er ikke den samme mængde stærke apps endnu, som f.eks. til iPhone og WinMobile. (men det går hurtigt) * Man skal selv sortere snot fra godt hvad apps. angår, ligesom på din pc.

Trykfølsomheden kan dog drille en smule af og til.

Android enheder bruger ikke trykfølsomme skærme, som f.eks. WinMobile enheder. Derfor kan man f.eks. ikke bruge en "pegepind" med den. Den bruger en spændings-følsom skærm, ligesom iPhone. Og ligesom der, hvis du har en "meget tør finger dag" kan skærmen være lidt u-responsiv. Tricket er fuldstændigt det samme som når du læser en bog. Fugt fingeren let på tungen, og voila! Fordelen ved denne skærmtype er en meget "glidende" interaktion med skærmen, hvor alt nemt kan slides/skubbes/bladres rundt med et svirp af fingeren.

som man mere eller mindre tilsigtet får downloadet

Ehhh..... ligesom på din pc. Hvis du ikke vil downloade noget så lad være med at gøre det. Der bliver ikke downloaded noget "utilsigtet" på din Android, som du ikke selv beder om.

Ulempen er, at man nemmere risikerer at slette basal funktionalitet, hvis man skulle finde på at gøre hovedrent i app-listen

Ehhh.... som en anden opmærksom læser påpegede- du kan ikke umiddelbart komme til at slette de "basale apps" på en Android enhed, dvs. dem der følger med ud af æsken. Du må have misforstået noget.

der findes rigtig meget skidt derude

Jep, ganske som til din pc. Og der findes også allerede temmeligt meget godt. Og hold øje med det næste års tid, hvor det kommer til at vælte frem med genial software. Det er bla. styrken ved åbenhed og open-source.

Undervejs i testen er Version2 også stødt ind deciderede Android-bugs. Tre-fire gange er telefonen frosset uden videre forklaring og uden anden mulighed end genstart.

Som sagt er Android temmeligt ung endnu. Jeg vil dog sige, at jeg har fundet forbløffende få fejl på så ungt et system. Det eneste rigtige jeg har oplevet var, at da jeg skulle prøve på en windows maskine, at installere og bruge det medfølgende sync-software, da rebootede (crashede?) Magic et par gange, før der var hul igennem. Det der så giver mig en god følelse i maven er at, efter sådan et hårdt crash/reboot, kommer enheden perfekt op, uden så meget som et lillebitte tegn på at noget gik galt. Det giver mig en fornemmelse af et robust system, som også kan overleve hårdhændet behandling uden problemer.

Android har stadig noget at lære fra konkurrenterne om intuitivitet

Ehh.... snakker vi om direkte sammenligning med iPhone? Ja og nej. Ligesom Apple/Mac universet præges (IMHO) iPhone af mentaliteten "one-button-solution/det skal du ikke tænke på/vi ved hvad der er bedst/du kan kun gøre det på denne måde/...". Så ja, hvis der er færre muligheder, eller måde at gøre en ting på, så er de alt andet lige nemmere. Hvis vi definerer intuitiv som "jeg kan umiddelbart brugen enheden uden at have læst manualen, og ting virker bare", så synes jeg Android er temmeligt intuitivt. Du burde specificere hvad du mener og "intuitivt" er jeg uenig med dig.

En unødvendigt besværlig procedure for at slukke en telefon

En Android enhed er, ligesom en iPhone, ment som at være en "always-on" enhed. Du slukker den kun hvis du ikke skal bruge den i længere tid. Imellem brug har man den i standby tilstand, og det er temmeligt nemt med et kort tryk på en enkelt knap. Jeg mener at de har lavet den optimale løsning her, afgjort.

Undertegnede synes, det er lang tid, hvis telefonen er slukket og man tripper for at lave et opkald

Som sagt, det er ikke meningen at man slukker den. Men hvis du har slukket den, ja, så tager det et stykke tid for den at starte, ganske ligesom en iPhone eller WinMobile enhed. Det er en computer(!), ikke en telefon. Hvis du f.eks. går på Google video, og ser videoerne omkring hvordan Dalvik VM maskinen virker, så vil du se at der bliver lavet en helvedes bunke preload og optimering under opstart. Det er genialt, og betyder at når enheden er tændt kører alt flydende, uden ventetid, og med fuld multitasking. Igen, helt klart prioriteret korrekt.

Konklusionen må være, at selve HTC Magic-hardwaren er et lille stykke drømmelegetøj for gadget-entusiaster

Min konklusion er at Magic/Android, ligesom iPhone og WinMobile, er en moderne håndholdt computer, lavet omkring et meget imponerende koncept og teknik, som har en lysende fremtid foran sig. Forvent store ting af Android, det gør jeg. Jeg bruger min Magic som min mobile Internet computer plus telefon plus navigations maskine. Som sådan har den ikke skuffet mig endnu, tvært imod. Den bliver mere spændende hver dag jeg bruger den. Ja, et lækkert stykke legetøj, men samtidigt en dybt seriøs og produktiv moderne enhed, som passer til et moderne liv.

Den sidste brik mellem telefon og bruger - applikationerne - har stadig lang vej igen. Android-programmører: Stram op!

Mon du forventer lidt for meget af så ungt et system? Givet Androids alder, synes jeg det er temmeligt imponerende hvor meget software du allerede kan få fat i, med et svirp af fingeren. Lad os snakkes ved om et år, og se hvad du så synes. Og som sagt, der findes allerede meget godt og seriøst software. Lad mig bare nævne et par programmer som jeg bruger hver dag: NewsRob, Imeem Mobile, NetCounter, AppManager, TaskKiller, Toggle Settings. Og så er der andre sjove ting selvfølgelig, som: Doom, pacman, Sky Map, Quickpedia, Places directory, etc. etc. etc....

Kort sagt: Jeg kan anbefale et seriøst kig på en Android enhed, hvis du er på markedet efter en ultramobil computer (eller smartphone)!

 • 0
 • 0
#31 Mikkel Krogh

Lige et lille fif til jer som gerne vil 'låse op' for paid apps på jeres android telefon:

I kan bruge Market enabler ( http://strazzere.com/blog/?tag=market-enabler ) hvis i har en rooted telefon. Ifølge koderne gør den følgende:

 1. Intercept the outgoing packet and change on the fly (too costly, too time consuming and would probably require writing a driver or massive patch)
 2. Change the core android functions that manages requests and posts to the internet.
 3. Change the core android functions that return the operator name and operator number.

Det fungerer ikke 100% fejlfrit, men efter et par forsøg :) Jeg har lige nu 4 paid apps på min telefon som market app'et holder opdateret som var jeg i et land hvor paid apps var låst op :)

 • 0
 • 0
#32 Lars Bjerregaard

Ved ikke omkring Hero, men mon ikke den kommer? Du går nu ikke forbi med en Magic... :-) Ang. Google, så er det rigtigt, at Android ud af æsken kan alt med Google, men.... man behøver ikke at have en Google konto, eller bruge Google services overhovedet for at få fuld glæde af sin Android enhed. Du kan bruge alm. mailprogram, med pop/imap, samt kontakter på enheden i stedet for Gmail, etc... Så fuld fleksibilitet, og kun den binding du selv vil have.

 • 0
 • 0
#33 Per Steffensen

Hej

Jeg købte min HTC Magic for nogle uger siden. Jeg er rigtig glad for den. Den er alt hvad man forlange.

Der mangler dog stadig lidt på applikations-siden - f.eks. noget så basalt om muligheden for at flytte filer med bluetooth. Jeg vil også gerne have en VPN klient mv. Jeg er dog overbevist om at disse kommer meget snart.

Det fede er jo at man bare selv kan udvikle det man har brug for. Android SDK er udemærket og man udvikler i Java som er et sprog rigtig mange mestre - i modsætning til f.eks. Objective C (som man udvikler i til iPhone)

 • 0
 • 0
#34 Casper Bang

Det kan godt være æblet ikke falder langt fra stammen, men den fås jo også i mange andre farver bare ikke i Danmark. Og I modsætning til æblet, kan plastik rammen, batteri og memorykort rent faktisk udskiftes - UDEN at skulle bruge en Apple store og betale 870kr for det.

Nej man skal ikke nødvendigvis have fat i et dialer-program for at ringe, man trykker da bare på "løft røret" knappen. Dét er da usability, og forøvrigt noget æblet ikke kan da de ikke bryder sig om knapper.

Nej man kan ikke "komme til" at fjerne vigtige standard programmer. Det er ret åbenlyst at du ikke engang har prøvet og så bør man nok ikke skrive det!

Ja der er noget skidt imellem på markedet, men det skyldes jo at det her er 100% brugerbestemt hvad der må ligges ud på Android Marked, ingen sensur eller vanvittige gebyrer som hos æble. Og der er så lige 2 års forskel hvilket forklarer hvorfor der er 50.000 programmer til æblet og "kun" 5.000 til Android. At der skulle være 30% der "ikke kan åbnes" tvivler jeg stærkt på. Jeg har lige købt CoPilot GPS navigation til Android for sølle 200kr der skal hjælpe med navigation rundt i nordamerika de næste 14 dage - køb er ikke officielt understøttet på den dansk version endnu, men her ligger jo en klasse af applikationer du slet ikke har kigget på.

Dansk tastatur fås nemt ved at installere Scandinavian keyboard. Pudsigt du ikke bruger dette til at demonstrere hvor åben Android er og hvor nemt man erstatter dele man ikke måtte være tilfreds med.

Mht. sluk, så er jeg da rimelig glad for at min telefon ikke bare slukker i min lomme, hvis jeg måtte være uheldig og sidde i en position hvor denne knap holdes inde. Men helt ærlig, tænd/sluk er nok den funktion man bruger mindst. Og havde der været afsat en ekstra knap blot til sluk, var det sikkert også galt.

De fleste er af den overbevisning at Android repræsenterer iPhone-for-the-people, især når man tager i betragtning at iPhone 3GS koster det dobbelte af en Magic. Men så nyanceret er denne overfladiske test ikke, man vil gerne sammenligne men kun på udvalgte parametre.

Version2: Stram op!

 • 0
 • 0
#36 Casper Hansen

Hej.

Jeg sidder med en HTC Touch Diamond, og er ved og være godt træt af Windows Mobile.

Jeg overvejer derfor at købe enten en iPhone eller HTC Magic. Er det muligt og prøve iPhones og/eller HTC Magics styresystem før det købes?

Jeg tænkte dette var relevant ved en anmeldelse af det produkt jeg overvejer og købe :-)

 • 0
 • 0
#40 Claus Jacobsen

@Dorte Toft - snart! :-) htc vil bare ikke ud med det. teknisk set kan de vist forudbestilles nu, men HTC er sådan lidt sin egen hvad angår det med leveringstider. umiddelbart vil jeg skyde på lige op til august måned. Men deres leveringstider kan skydes begge veje. touch pro 2 kom ca. 1 uge eller 2 før de rent faktisk havde sagt det til forhandlerne. Hvad angår Palm Pre så tror jeg den vil komme, men sandsynligvis kun som parallel eller specialimporteret. De har gennem lang tid haft en ret underlig salgsgang hvor DK ikke har været involveret overhovedet, og jeg tror ikke umiddelbart de gør det ved den her heller. Ikke mindst fordi de skal hen og have lavet aftaler med rettighedshavere til deres forskellige tjenester, og den slags har de slet ikke nogen af endnu.

@Casper Bang og Hero er jo også "næsten" Stock android :-) jeg tror det bliver det helt store område som producenterne vil differentiere sig på jvf de rygter der går om Sony ericssons løsning. Hvis bare jeg kan få lov at slå alt liret og bling bling fra så jeg har en hurtig g effektiv maskine, så er jeg sådan set tilfreds og min kører fint indtil videre. :-)

 • 0
 • 0
#41 Casper Bang

@Claus

Enig, såfremt lir koster i usability og performance. Men jeg skal da være ærlig og indrømme at jeg godt synes Google kunne gøre det lidt bedre som udgangspunkt, f.eks. bliver applikationemenuen hurtig rodet og jeg har kun ca. 100 applikationer inde, stadig plads til 100-150 mere. ;)

 • 0
 • 0
#42 Claus Jacobsen

@Casper

Ja der kan jeg godt nok ikke være med. har ikke helt styr på hvor mange apps. jeg har installeret, men det bliver nok ikke så mange flere. :) og ja lir har det med at koste i performance. jeg er fuldkommen ligeglad med transitionsanimationer. Det skal bare ske med det samme. Men den er rent faktisk stadig en hel del hurtigere end min gamle nokia E50 når der skal laves andet end at ringe. :-)

 • 0
 • 0
#43 Deleted User

Mon de kunder (herunder potentielt undertegnede) den er henvendt til, slukker deres telefon? Næppe!

Vi er nogle driftige mennesker her på kloden, der både nyder lækre gadgets og flyrejser i tide og utide (flyver selv 10 gange oftere end jeg bruger bus eller tog). Og jeg skal lige hilse og sige, at en telefon, der ikke er til at slukke eller tænde i en gevaldig fart, er lige til at lukke op og s.... i !!

Jeg er i øvrigt glad for at have læst artiklen. Jeg var temmelig lun på magien indtil for en time siden - men gener, artiklen påpeger, vil helt klart kunne give mig rødskudte øjne på en sommerdag.

 • 0
 • 0
#46 Dennis Krøger

Ja, det er så noget helt andet. Er det under hele turen, eller kun under take-off og landing?

Hos SAS er det nok med flight mode, men jeg er stadig ikke helt sikker på om det også gælder take-off og landing.

 • Et eller andet sted skal al elektronisk udstyr slukkes helt, men standby burde være nok.

Under alle omstændigheder: Har du virkelig så travlt at det er nødvendigt at ringe med det samme flyet holder stille? Der er jo ikke nogen der tvinger en til at stå og kigge på den starte op...

 • 0
 • 0
#48 Claus Jacobsen

tja jeg har en helt alm. standard Ipaq 114, og den tager ligeså lang tid at starte op, min nokia E50 med s60 tager længere tid at starte op. det kan godt være det bare er mig der ikke har fulgt helt med på mobilmarkedet, men med mindre du gør et eller andet specielt, så kan jeg ikke se nogen mobiler/pda'er der starter meget hurtigere. min ipod touch har også ligeså lang en opstart. Men som Dennis skriver - Verden falder vist ikke fra hinanden i det minut det tager at starte mobilen op igen. Selvom man flyver meget, så er der vist masser af "spildtid" før og efter turen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere