Test: Dansk IE8 på omgangshøjde med konkurrenterne

Med Internet Explorer 8 har Microsoft langt om længe skabt en browser, som kan måle sig med alternativerne.

En ny version af Internet Explorer har i de seneste generationer været forpremieren på en ny version af Windows. Og Internet Explorer 7, som fulgte med Windows Vista, har lidt under mange af de samme problemer som Windows Vista: Langsom og til tider irriterende i sine sikkerhedsadvarsler.

Internet Explorer 8 retter heldigvis op på langt de fleste skavanker fra forgængeren. Nøjagtigt som det ser ud til at blive tilfældet med Windows 7.

Microsoft frigav torsdag aften den færdige version af softwaregigantens nye webbrowser i blandt andet en dansk version. Version2.dk har set nærmere på, hvad den nye version har at tilbyde.

Til Windows XP er der tale om et forholdsvis lille download på 16,1 megabyte. Installationen kræver to genstarter. Undervejs bliver man spurgt, om man vil lade browseren sende fejlrapporter til Microsoft.

Her vil mange måske vælge at frygte Big Brother og sige nej, men det er faktisk en dårlig idé. Disse automatiske fejlrapporter er Microsofts vigtigste redskab til analysere og prioritere rettelser af fejl i browseren. Jo færre brugere, som vælger at rapportere problemer, jo flere fejl forbliver uopdagede.

InPrivate rydder op

Den nok mest omtalte nyhed i Internet Explorer 8 er muligheden for at åbne vinduer i den såkaldte 'InPrivate' indstilling. Det er blevet døbt 'porno-mode', men der er faktisk tale om en nyttig funktion selv til helt almindeligt brug. Google tilbyder noget tilsvarende i Chrome-browseren.

InPrivate betyder, at der ikke gemmes nogen historik og alle cookies og midlertidige filer slettes, når man lukker browseren. Det kan være nyttigt til eksempelvis at arbejde med et projekt, hvor man ikke vil have søgeresultater og tidligere besøgte sider til at forplumre browseren, når projektet er overstået.

Mere populært sagt, så kan man i InPrivate søge på The Daily Shows 'Jon Stewart Teabagging of the White House', uden det får indflydelse på de bannerreklamer, man får vist de næste to måneder frem. Det kan også være nyttigt, hvis man fra familiens pc skal forsøge at holde julegaveindkøbene hemmelige.

Det er dog væsentligt at være opmærksom på, at websteder, hvor man logger på som bruger, stadig kan indhente og gemme oplysninger, selvom man bruger InPrivate. Tilstanden skjuler heller ikke eksempelvis din IP-adresse.

Der er heller ikke tale om, at InPrivate er en mere sikker tilstand end et normalt browservindue. Der er intet ekstra lag af kryptering eller anonymitet.

Tjekker websteder

Netop sikkerheden er blevet forbedret generelt i Internet Explorer 8. Som standard vil browseren har slået SmartScreen-filteret til. Det er et filter, som kontakter Microsofts servere for at kontrollere, om en webadresse er rapporteret som et ondsindet websted.

Hvis det er tilfældet, vil brugeren blive advaret, inden han får adgang til webstedet. Det er en teknologi, som også anvendes af blandt andet Google, ligesom eksempelvis McAfee tilbyder noget lignende i dets sikkerhedspakke.

Microsoft skærpede allerede sikkerheden i Internet Explorer 7. Det gav problemer for visse brugere, fordi der blev strammet op omkring blandt andet ActiveX-komponenter. Brugere af visse netbanker var således nødt til først at tilføje bankens server som en betroet server, før de kunne benytte netbanken.

Internet Explorer 8 arver den samme sikkerhed fra Internet Explorer 7, men i mellemtiden er langt de fleste websteder nu bedre indstillet på at håndtere den skærpede sikkerhed, end da Internet Explorer 7 blev introduceret.

Nedtonede forslag til surfere

En ny funktion i Internet Explorer 8 er den såkaldte 'Foreslåede Websteder'. Ud fra historikken vil Microsoft forsøge at foreslå andre sider, man kan være interesseret i. Funktionen er blevet væsentligt nedtonet i den færdige version, så man nu skal ind under et underpunkt i menuen Favoritter for at åbne siden med forslagene.

En mere nyttig funktion er muligheden for at skifte til 'Kompatibilitetsvisning', når man besøger et websted, som ikke bliver vist korrekt i den nye udgave.

Det er en tilstand, som skal vise sider, der er optimeret til at blive vist med Internet Explorer 6, der er berygtet for at have sine særheder, når det gælder visning af websteder. Derfor udviklede mange webudviklere i en perioder specifikt websteder, så de fungerede i Microsofts browser.

Det giver nu problemer ikke blot for andre browsere, som måtte indbygge særlige funktioner til at kopiere særhederne fra Internet Explorer, men også for Microsofts nye browsere.

Generelt havde Internet Explorer ingen problemer med at vise de websteder, vi besøgte i vores test. Websteder, som krævede særlige plugins, fungerede stort set med Internet Explorer 8. I nogle få tilfælde fandt vi dog sider, hvor der var problemer med layoutet, og i et andet tilfældet havde en side problemer med et script.

Ingen af fejlene var dog så graverende, at de forhindrede os i at bruge siderne.

Slår Internet Explorer 7

Internet Explorer 8 skal måles i forhold til to målestokke: Internet Explorer 7 og Firefox 3. Firefox er gennem de sidste fem år blevet den foretrukne browser for de brugere, som ikke blot er tilfredse med at bruge den browser, som deres Windows-pc er leveret med.

Firefox er en fremragende webbrowser, og er man blandt de brugere, som i dag foretrækker Firefox frem for Internet Explorer, så er Internet Explorer 8 næppe stærk nok til at ændre på det. Slet ikke med Firefox 3.5 lige om hjørnet.

I forhold til Internet Explorer 7 er sagen imidlertid en helt anden. Internet Explorer 7 er ikke markedets hurtigste webbrowser. Det er svært at måle hastigheden af en webbrowser, men Internet Explorer 8 virker hurtigere. Eksempelvis åbner nye faneblade mærkbart hurtigere end i Internet Explorer 7.

Hvert nyt faneblad har desuden sin egen procestråd. Det betyder, at hele browseren ikke længere går ned, hvis en enkelt side skulle udløse en fejl.

Husk at teste internt

Lige nu er Internet Explorer 8 et frivilligt download fra Microsoft. Den færdige version er langt mere stabil, end den første betaversion, vi testede på Version2.dk. Microsoft vil senere i år sende browseren ud som en opdatering. Hvis man allerede bruger Internet Explorer 7, burde overgangen være forholdsvis smertefri.

Hvis man stadig benytter Internet Explorer 6, så er der mange gode grunde til at skifte, men man skal næppe forvente, at Internet Explorer 8's kompatibilitetstilstand er nok til at håndtere et intranet, som ikke vil køre i Internet Explorer 7.

Derfor er det som altid vigtigt at afvikle en intern test, inden man ruller en ny version ud i hele organisationen. Og det er nu muligt med den færdige danske version.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Lars Bjerregaard

Installationen kræver to genstarter

Aha. Det må så være fordi man langt om længe har fået afkoblet browseren fra operativsystemet? Ellers ville det have krævet 5 genstarter? Vor herre bevares.... When are they going to learn?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere