Terror og reformer lægger afløsere for skandaleramte it-projekter på is

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Politiet har for travlt med andre projekter til at gå videre med afløseren for Polsag, og Arbejdsskadestyrelsen står over for en udflytning.

Afløserne for to af de senere års store offentlige it-skandaler har lige nu lange udsigter. Både politiet og Arbejdsskadestyrelsen har lagt arbejdet med at indkøbe nye systemer i stedet for Polsag og Proask på is, indtil de to organisationer er faldet på plads efter de seneste reformer.

Polsag, som skulle erstatte det mere end 15 år gamle sagsbehandlingssystem Polsas, blev opgivet i 2012, fordi pilottest på Bornholm viste, at systemet ikke fungerede, da betjentene skulle anvende det i praksis.

Polsag skulle erstattes af et nyt system kaldet Polaris, men processen med at indkøbe det nye system blev lagt på is i oktober, skriver bladet Dansk Politi.

Læs også: Derfor kiksede Polsag: Krævede 100.000 SQL-kald i sekundet

»Der er opstået en ny situation efter terrorhændelserne i februar. Det medførte blandt andet, at Rigspolitiet via et aktstykke har fået midler til at indkøbe en ny national analyseplatform, Polintel. Implementeringen af dette system haster mere end Polaris,« sagde fungerende direktør John Vestergaard i Rigspolitiets Koncern IT, til Dansk Politi.

Rigspolitiet har gennemført analysefasen for Polaris og stod over for at gå i gang med indkøbet, men det er altså nu udskudt på ubestemt tid. Ud over det nye Polintel er Rigspolitiet også i færd med at implementere en række andre store systemer og organisationsændringer.

Derfor vil det ifølge Rigspolitiet være forbundet med for høj risiko at begynde at implementere Polaris.

Læs også: Politifolk lider under elendige it-løsninger: Spilder i snit 45 min. om dagen

Planen for Polaris var at påbegynde udrulningen i slutningen af 2017, så systemet kunne være i drift i 2018. Lige nu er det uvist, hvornår projektet kan genoptages.

»Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sætte en dato på udrulningen af Polaris, men det vil vi naturligvis få lagt en plan omkring på et senere tidspunkt,« sagde John Vestergaard i begyndelsen af november til Computerworld.

Polsag endte med at have kostet en halv milliard kroner, og analysearbejdet for Polaris indikerede en pris i samme størrelsesorden. Ifølge John Vestergaard er det dog ikke økonomien, der har bremset projektet, men derimod Rigspolitiets prioritering af andre projekter.

Arbejdsskadestyrelsen skal omstruktureres

Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingssystem Proask blev i 2014 lukket ned, fordi systemet blandt andet led under utilfredsstillende lange svartider under sagsbehandlernes arbejdsgange, fordi systemet ikke var designet til at tage tilstrækkeligt hensyn til processerne.

Læs også: Redegørelse om Proask: 283 mio. blev spildt på en forkert vision om automatisering

Styrelsen stod med et gammelt it-system, som havde rødder helt tilbage til begyndelsen af 1990'erne, og derfor blev det allerede før Proask blev påbegyndt nærmest betegnet som en brændende platform. Siden nedlukningen af Proask har styrelsen måttet anvende det gamle system.

Derfor var Arbejdsskadestyrelsen også i gang med forarbejdet til at indkøbe et nyt system, der skulle løfte den opgave, Proask ikke magtede, men det arbejde er lige nu indstillet, fordi Arbejdsskadestyrelsen står over for en strukturændring.

Som led i regeringens ønske om at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet, er der lagt op til, at en del af Arbejdsskadestyrelsens opgaver skal overdrages til enten ATP eller Udbetaling Danmark. Det oplyser Arbejdsskadestyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed kan det være ATP eller Udbetaling Danmark, som kommer til at stå for indkøbet af en erstatning for Proask. Det vil dog i givet fald først ske, efter der er vedtaget en endelig plan for udflytning af arbejdspladser, og ATP eller Udbetaling Danmark har overtaget og konsolideret driften af Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingsopgaver.

Det vil ifølge styrelsen kunne ske i løbet af første halvår 2016.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Christian Nobel

Der er opstået en ny situation efter terrorhændelserne i februar. Det medførte blandt andet, at Rigspolitiet via et aktstykke har fået midler til at indkøbe en ny national analyseplatform, Polintel.

Man begynder at få den mistanke at politiet i virkeligheden gerne vil have terror, eller på bedste CIA vis er ved at italesætte et ny spøgelse.

En enkelt salafist, en galning, som politiet udmærket kendte i forvejen, gik grassat, og straks går et helt samfund i selvsving.

Man savner lidt noget proportionssans i hele debatten - og medierne gør kun ondt værre, da de jo elsker at mæske sig i død og ødelæggelse, hvorved de i den grad er medvirkende til at enkeltstående hændelser terroriserer en hel befolkning.

En udmærket kommentar desangående: http://www.jyllands-posten.dk/premium/kommentar/taarnet/ECE8220112/Og-gl...

  • 7
  • 0
#3 Joe Sørensen

Gad vide om tysk politi er begyndt at bruge det der moderne edb noget? Mon de har flere delstater som har valgt at anvende det samme edb system, eller har de hver deres? Kan det måske endda tænkes at de har et system som kan anvendes i alle 16 delstater? Og hvad skal der til for at oversætte sådan et system til dansk? Hvis man fx både tilpasser systemet til danske procedure og lovgivning, samtidig med at med tilpasser danske procedure og lovgivning til det system, hvad skulle der så faktisk til? Hvis man sætter det i pilotdrift i Sønderjylland, vil det så kunne i længere tid end Bornholm kunne bruge polsag?

Jeg spørger fordi jeg ikke ved det. Findes der en måde at finde svarene på? Ringe 1-1-4?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere