I den korte tid, Apple Pay har været tilgængeligt i Danmark, er det blevet klart, at betalingsløsningen ikke leger pænt sammen med danske alternativer som MobilePay og Dankort på mobilen.
Så snart du har Apple Pay installeret på en iPhone, vil den ved mange terminaler trumfe alle andre betalings-apps. Det viser både tests, som Version2 har foretaget, og tests, som kilder i branchen har udført.
Problemet opstår primært i terminaler, hvor BLE (Bluetooth Low Energy) – som bruges af MobilePay og Dankort på mobilen – og NFC – der bruges af Apple Pay og til kontaktløs kortbetaling – er indbygget i en og samme terminal.
Sådan en terminal tilbyder Verifone, men problemet ligger ikke hos terminaludbyderen, mener Chris Lund-Hansen, der er administrerende direktør for Verifone Denmark (tidligere kendt som Point).
»Vores tilgang har jo været, at det skal være en åben betalingsform og samtidig så enkel en oplevelse som muligt,« siger han og fortsætter:
»Vi forholder os neutralt til de forskellige teknologier, og vi skruer ikke op for nogle signaler eller prioriterer den ene over den anden.«
App-udviklernes skyld
Terminalen fra Verifone fungerer grundlæggende sådan, at terminalen simultant leder efter NFC- og BLE-signal. Det første signal, terminalen får svar fra, gennemfører betalingen.
»I praksis har Apple designet deres system på en måde, der overruler andre løsninger, men det er ikke styret via terminalen,« siger Chris Lund-Hansen, der spiller bolden over til app-udviklerne, når det handler om at give forbrugerne valget.
»Vi samarbejder naturligvis med dem. Men vi forholder os neutralt. Ønsket fra vores kunder er en terminal, hvor man kan betale med forskellige betalingsformer, men det er op til kunden at vælge.«
Forbrugere bliver skræmt
Hos selskabet GoAppified har man siden 2015 leveret betalingsterminaler til butikker og ikke mindst festivaler.
Her er CTO Patrick Ipsen ikke enig i den ansvarsfordeling, Verifone arbejder ud fra.
»Vi har vidst længe, at Apple Pay ville komme til Norden på et eller andet tidspunkt. Derfor kommer det bag på mig, at terminalleverandørerne ikke har valgt at tage højde for det. Lige nu står forbrugere og kommer i tvivl og bliver bange for at bruge mobilbetalinger, og det går ud over muligheden for at få mobilbetalinger op i gear,« siger han og fortsætter:
»Den måde, som Verifone har valgt at gøre det på, er umiddelbart smart, fordi ekspedienten blot skal initiere betaling, og så kører det. Men det giver problemer for forbrugeren,« siger Patrick Ipsen.
Næsten alle terminalleverandører håndterer NFC- og BLE-betalinger i et og samme betalingsflow på terminalen. Så når en transaktion startes på terminalen, så ved terminalen ikke, om der kommer en NFC-betaling eller en BLE-betaling, men den er klar til at modtage alle former for betaling.
»Hvis man udbyder en terminal, som både modtager NFC og BLE, så er du nødt til at sørge for at tage højde for den her situation. Eller synes jeg, man løber fra sit ansvar som udbyder.«
Særdeles uhensigtsmæssigt
Hos GooAppified har man løst forvirringen omkring mobilbetaling ved at indføre et skridt i betalingen, hvor enten kunden eller ekspedienten skal vælge, hvordan man betaler.
Men den strategi er ikke optimal, pointerer Chris Lund-Hansen.
»Der er særdeles uhensigtsmæssigt, hvis hele betalingen er afhængig af, at ekspedienten skal trykke på en bestemt knap og gøre noget andet,« forklarer han og tilføjer:
»Det forsinker selve betalingsflowet, hvis ekspedienten hver gang skal spørge kunden, hvordan man ønsker at betale, og vi har ofte set, at der tastes på den forkerte knap.«
Markedet for betalings-apps tæller allerede ni forskellige wallets samt apps fra kæder som Coop, der indbygger loyalitetsprogrammer.
»Det kan være svært for en ekspedient at vide helt præcis, hvilken app kunden ønsker at betale med,« understreger Chris Lund-Hansen.
I stedet holder Verifone sig til, at betalingen skal være så enkel og hurtig som muligt, og at det er kundens opgave at bestemme betalingsformen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.