Terabytenes Fort Knox ligger i Ballerup

I en gammel stikkontaktfabrik ligger it-Danmarks svar på Fort Knox. Interxion udvider netop nu kapaciteten til det dobbelte.

Lugten af diesel rammer næsen, idet døren til kælderrummet går op. De store tanke til venstre har brændstof nok til at forsyne generatoren et par dage, hvis uheldet skulle være ude.

»Ventilerne på generatoren er konstant forvarmede, så den kan være online og synkroniseret med elnettet på mindre end et minut,« forklarer Interxions administrerende direktør, Peder Bank.

Generatoren på 1,5 MW er blot en af mange. De fleste står i blå 40-fods containere uden for bygningen og agerer det sidste bolværk mod strømudfald.

Der er ingen tvivl om, at forsyningssikkerheden ligger datacenter-leverandøren Interxion meget på sinde.

»Ligesom i kraftværkssektoren arbejder vi ud fra n+1 princippet. Vi har dobbelt forsyning af strøm fra hver sin side af vejen. Vi har dobbelt UPS-dækning på begge forsyninger. Vi har bygget infrastrukturen op, så den kan holde til, at hvert enkelt led af kæden kan knække, uden at det går ud over forsyningen af datacenteret,« forklarer Peder Bank.

Interxion lever af at bygge, drive og indrette datacentre. Filosofien er, at det er billigere og bedre at drive ét stort datacenter i stedet for, at hver virksomhed har sit eget serverrum i kælderen.

»Tiden er løbet fra egne datacentre. Vi betragter datacentre på linje med al anden infrastruktur, og alt andet lige er det vel de færreste virksomheder, der laver deres eget teleselskab eller elforsyning,« lyder argumentet fra Peder Bank.

Sikret med vagter, sikkerhedssluse og iris-genkendelse
Ud over forsyningssikkerheden satser Interxion også den fysiske sikkerhed, hvor vagter, videoovervågning og trådhegn med samtaleanlæg udgør det første bolværk. Vel inde i receptionen ? og hertil kommer man kun, hvis man står på gæstelisten ? bliver man registreret hos vagten.

Hvis man vil ind i det allerhelligste skal man først igennem en avanceret slusemekanisme med automatiske døre. Inde i slusen skal ID-kortet køres gennem læseren og pinkoden indtastes, hvorefter et kamera fotograferer personen. Så bliver enten fingeren eller iris scannet for biometrisk genkendelse, og endelig registrerer en vægt i gulvet, om vægten ligger inde for tolerancen, før den buede plexiglasdør går op, og man kan komme ind til sine servere.

»Det er tysk grundighed. Hvis du af den ene eller anden grund ikke kan komme igennem, lukker slusen dig ud på den side, hvorfra du kom, efter et stykke tid,« griner Peder Bank.

Vel inde bag slusen og bag en ekstra brandmur står serverne og summer. Nogle af dem i aflåste trådbure, andre i lange rækker med grønne blinkende led-lys. Alle de store internetudbydere har bekvemt nok også lejet sig ind hos Interxion i det, Peder Bank kalder en win-win-win situation. »ISP'erne kommer tæt på deres kunder, kunderne får nem adgang til nettet, og vi er selvfølgelig også glade,« forklarer han.

Lige nu er Interxion i gang med at udvide datacentret med endnu 500 kvadratmeter. Lyden af motoriseret håndværktøj blander sig med P3 fra ghettoblasteren. En af håndværkerne synes, det er træls, at sikkerhedsvagterne skal følge ham overalt i hans færden, men den beslutning er ikke til diskussion.

Peder Bank viser stolt Version2 rundt i byggerodet, både i kælderen, i stuen ? og oven på det kommende serverrum. Oppe under shed-taget er hylde på hylde ved at blive fyldt med blybatterier, der i nødsituationer kan forsyne UPS-anlægget med strøm i op til 10 minutter ? mere end rigelig tid til at få dieselgeneratoren op at køre. Men er det ikke risikabelt at lade kundernes servere stå direkte under så meget svovlsyre?

»Nej. Vi har ikke mindre end tre lag tag, der isolerer loftet fra serverrummet, så det vil aldrig blive et problem,« bedyrer Peder Bank.

Løs spændskive gav brand i datacenteret
Det er anden gang i løbet af et år, at Interxion udvider med 500 kvadratmeter. Men det er en bevidst strategi kun at udvide i begrænsede bidder. Kun på den måde kan lokalet indrettes med optimal energieffektivitet.

?Vi plejer at sige, vi er danmarksmestre i energieffektivitet, og rapporter om Power Usage Efficiency (PUE) plejer at give os ret. Lige nu går vi og fintuner på, om kølevandet skal være en halv grad varmere.?

Trods de fine ord kommer Peder Bank ikke uden om, at der sidste år var brand i datacenteret. En spændskive var faldet ned mellem strømskinnerne umiddelbart før hovedtavlen, og den efterfølgende korstslutning gav anledning til en strøm på omkring 80.000 A i et minuts tid, da sikringen i 10 kV-nettet mod forventning ikke virkede.

Da kortslutningen skete i muren på vej ind i huset, kunne switchgearet ikke bruges, og den efterfølgende brand medførte seks timer uden strøm på store dele af datacentret. »Det kom til at koste os en del på SLA'erne,« husker Peder Bank.

Om noget tilsvarende kunne ske igen?

»Nu har vi spredt switchgearet til forskellige fysiske placeringer, så en lignende fejl vil ikke få de samme konsekvenser som sidst. Men man skal aldrig sige aldrig.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans-Kristian Bjerregaard

Det lugter det i hvert fald af.

Interxion er ikke dårlige men de er bestemt ikke de bedste på det danske marked, mere sådan low-highend. De har en række svagheder som f.eks. at deres dobbeltdør bare er placeret i et hul i en ikke for tyk væg. Desuden kan kunderne selv bestemme placeringen af rackskabe i serverrummene hvilket gjorde at da jeg var der ude stod der en hel mur af severe og blæste varm udstrømningsluft lige ind i lufindtaget på en anden kundes servere.

Interxion er helt fine for de fleste men skal man kalde dem fort knox burde denne artikkel have været publiceret igår ;)

Det rigtige fort knox på det danske marked er nok noget ala COLT (colt.net). Der er ikke den store forskel men COLT er bare på alle områder en lille smule mere professionelle i deres løsninger end Interxion. Men i de prisklasser er det de små forskelle der gør den store forskel.

Det irriterer mig lidt at Version2 bare ukritisk bringer reklame for en bestemt virksomhed.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere