Telia sminker download-hastigheder: Vises i 100-dobbelt tempo

Få mobilt bredbånd med 4G og download 13 gange hurtigere end med en kablet ADSL-forbindelse. Sådan sælger Telia en 4G-forbindelse, selvom tallene er teoretiske - og animationen kører 102 gange hurtigere end normalt.

Med mobilt bredbånd via 4G (LTE), kan du downloade med susende hurtige 80 megabit pr. sekund, mens en ADSL-forbindelse kun giver dig 6 megabit pr. sekund.

Det fremgår af Telias webside til kunderne om 4G-produktet, hvor underpunktet ’Hastighed’ bringer en sammenligning frem af tre forskellige forbindelser: 4G, 3G og ADSL.

Men hvor størstedelen af Danmarks ADSL-kunder har højere downloadhastigheder end 6 megabit pr. sekund, er de 80 megabit, som 4G-forbindelsen ifølge Telia hiver ned pr. sekund, en teoretisk maksimalhastighed. Telia opgiver selv et andet sted på siden, at den typiske hastighed ligger mellem 10 og 40 megabit pr. sekund med 4G.

Faktisk ligger medianhastigheden for de danske ADSL-forbindelser på 15,1 megabit pr. sekund, viser Erhvervsstyrelsens telestatistik for 1. halvår 2012. Og antager man, at den trådløse 4G-forbindelse i gennemsnit kommer tættere på de 10 end de 40 megabit i daglig brug, som det er Version2’s egen erfaring, er de to måder at få forbindelse på i praksis lige hurtige. Til gengæld vil den faste forbindelse være mere stabil, for man kan risikere at komme langt under 10 megabit pr. sekund med 4G, mens 4G-forbindelsen omvendt typisk har højere maksimale upload-hastigheder end ADSL.

På Telias hjemmeside bliver hastigheden med de forskellige typer forbindelse demonstreret med en animation, som viser, hvor hurtigt man kan downloade et musikalbum på 42 megabyte eller en HD-film på 5 gigabyte. Og umiddelbart går filmdownloaden over stok og sten, for Telia har skruet hastigheden på animationen op med faktor 102. Det står under figuren i gråt, ligesom et lille stopur ud for hver bjælke viser den faktiske tid.

Men animationen er vildledende, mener Version2-læseren Jacob Smedegård, som først undrede sig over, at det kunne gå så stærkt - omkring 8 sekunder for en 5 gigabyte download.

»Det var først efter, at jeg havde regnet på det, at jeg så deres note i lysegrå om deres tidfaktor. Generelt virker den utrolig arbitrær, og jeg tvivler meget på, at hr. og fru Danmark kan regne ud, at der er noget helt galt,« skriver han i et tip til Version2.

Telebranchen har for nyligt været under beskydning for at sælge fastnetforbindelser med lidt for rosenrøde hastighedsangivelser. Det førte til en aftale mellem forbrugerombudsmanden og elebranchen, som blandt andet betyder, at mindst 80 procent af kunderne skal have den hastighed, som produktet bliver solgt med - og at hastigheden på intet tidspunkt må komme under halvdelen af det, som står på ’pakken’.

Læs også: Nu må bredbånds-firmaer sælge dig 20 Mbit/s og kun levere halvdelen

Version2 har kontaktet Telia og afventer en kommentar.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Deleted User

Den 9. oktober skrev jeg en kommentar her om hastigheder på 4G(Telia), der understøtter pointen i artiklen. Det er ikke blevet bedre siden. Et gennemsnit af målinger fra november 2011 til nu siger 13.465 kbit/s ned og 7.728 kbit/s op. Der er rigeligt plads til forbedringer!!

 • 4
 • 0
#2 Jens Jönsson

Ja, og rigtigt mange mener at 4G/LTE vil være en god erstatning for en fast Internetforbindelse. Ja go daw do... Hvem gider have en fast Internetforbindelse der svinger i hastighed og latency (Ja, jeg ved godt at latency er bedre på 4G/LTE end 3G, men den er stadig svingende).

 • 6
 • 0
#3 Johnny Olesen
 • 1
 • 5
#4 Jens Jönsson

Altså svingende ligesom med ADSL og forbindelser via kabel-TV? Der er allerede mange danskere der lever med ustabile kablede forbindelser - selvfølgelig med undtagelse af de heldig med fiber...

Det har du ret i. Men for størstedelen af ADSL og kabel-TV forbindelser der er båndbredden stabil og latency lav, set ifht. mobilebredbåndsforbindelser. Og jo, jeg kender da en del der har skod forbindelser, som er enten ADSL eller kabel-TV. De spørger sjovt nok om de skal købe en mobilbredbåndsforbindelse i stedet....

 • 5
 • 0
#7 Rune Juhl-Petersen

Jeg byttede min ADSL ud med en 4G forbindelse for ca. en måned siden. Jeg gjorde det primært fordi min ADSL forbindelse var MEGET ustabil. Der var udfald flere gange om dagen og det kunne jeg ikke leve med.

Jeg er ret godt tilfreds med min nye forbindelse. Der var en enkelt dag hvor signalet ikke var så kraftigt og jeg havde et par udfald, men ellers har det bare virket. Jeg kom fra en 12/1 forbindelse og da jeg målte min 4G forbindelse klokkede den ind med 26/7. Jeg er lidt spændt på hvordan båndbredden udvikler sig når der komme flere på 4G nettet.

 • 5
 • 1
#9 Jacob Smedegård

Jeg er sikker på at produktet er fantastisk, men hvorfor så ikke vise det i deres reklame? Der er mange måder hvorpå man kunne vise hvor meget hurtigere 4G var. Jeg kommer straks til at tænke på:

En grafisk repræsentation af et ur der viste hvor lang tid de forskellige tog i virkeligheden?

En mindre fil der rent faktisk kunne downloades på 8 sekunder?

Hvor mange HD film forbindelsen kunne streame samtidigt?

Et tal for hvor mange sekunder det ville tage at opbruge sit bandwidth cap på 1GB ved fuld udnyttelse af sin 4G forbindelse?

Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor de ganger tiden med 102. Det er meget muligt at jeg har overset noget, men det virker altså bare mystisk.

Hvem downloader i øvrigt en 5GB film? Bliver de efterhånden ikke bare streamet?

 • 5
 • 2
#10 Henrik Steen

Hvis man rent faktisk kunne downloade med 80 mbit/s, så svarer det til 10 Mb/s. Den største pakke man kan købe indeholder 30 Gb om måneden og koster 299 kr. Det vil sige, at man kan downloade med fuld hastighed i 50 minutter, og så er den måneds forbrug brugt op. Pris 359 kr./time.

 • 5
 • 1
#11 Jens Jönsson
 • 3
 • 0
#15 Vedran Leso

Jeg købte deres 4G løsning (Wifi Modem) og siden da har jeg kun haft problemer (lav hastighed - selv om jeg kørte hen til deres LTE mast og testede på stedet). Læs hele oplevelsen her:

http://www.facebook.com/teliadanmark/posts/10151026617021577?notif_t=fee...

Nu er jeg på 3s LTE netværk og den giver mig bedre signal og mere stabil forbindelse. Max. indtil videre er 42 Mbps ned og 23 up. Hvilket er meget højere end alle de steder jeg har prøvet Telia.

Jeg har testet TDC, Telia og 3. Konklusionen er at TDC fører på området - med hastigheder over 50-60 Mbps stort set ved alle test lokationer. Dog er prisen lidt for høj. Man kan få et telefon abbonnent hos 3 med ekstra SIM kort som man kan bruge i en 4G modem inkl. 20 GB data.

 • 2
 • 0
#16 Peter Bunde Hansen

Jeg har en Telia 4G router og bruger den et sted på Mols hvor TDC havde ringe båndbredde. Men 4G routeren fra Telia suser derudaf, det er mere end nok til at youtube, til online undervisning osv. Routeren er en Huawei E589, og den er perfekt til at koble printere, iPad, PC op på. En gang imellem skal routeren genstartes - en gang om ugen.

Jeg kan i hvert fald anbefale Telia 4G med Huawei E589, til jer der er på farten. Den er super let at koble op, og har faktisk et fint admin interface, hvis man vil lege med det. Bare husk lige at PWD skal ændres fra default ;-)

 • 0
 • 0
#18 Rasmus Rask

Altså svingende ligesom med ADSL og forbindelser via kabel-TV?

Det kan jeg slet ikke genkende. Jeg har "kun" Internet via kabel-TV, men min latency ligger meget stabilt:

https://www.dropbox.com/s/ot5ok9lm7cgkrhg/google.dk-month.png

Det skal i øvrigt siges at størstedelen af spikes'ne, som IMHO ikke er voldsomme, skyldes off-site backup som suger størstedelen af min upload-båndbredde.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere