Telia og Telenor slår netværk sammen

14. juni 2011 kl. 09:029
Telia og Telenor slår netværk sammen
Illustration: LARS BERTELSEN.
Telia og Telenors mobilnetværk skal fremover dele master. De to selskaber giver hinanden adgang til deres eksisterende master og vil sammen bygge nye.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Svenske Telia og norske Telenor flytter nu sammen i æteren over Danmark. De to selskaber vil fremover samarbejde om udbygningen af deres mobilnetværk. Det oplyser selskaberne i en pressemeddelelse.

Samarbejdet indebærer, at de to selskaber giver hinanden adgang til deres eksisterende mobilmaster. På den måde slipper selskaberne for at skulle opføre nye master for at udbygge netværksdækningen i områder, hvor det andet selskab i forvejen har opført en mobilmast.

Samtidig går de to sammen om planlægning og etablering af nye master til udbygning af 2G-, 3G- og LTE-mobilnetværk.

Telia og Telenor har etableret et fælles netværksselskab, som skal stå for at bygge det fælles netværk. Ifølge de to selskaber vil det betyde, at begge selskaber kan udbygge deres netværk hurtigere og billigere, end hvis de hver især skulle etablere egne master.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samarbejdet omfatter etablering af selve masterne samt antenner og sendeudstyr. Selve netværkene bliver dog ikke slået sammen, så der vil fortsat være et særskilt netværk for Telenor og Telia-kunder i Danmark. Dermed vil et nedbrud som eksempelvis ramte Telenor-kunder i sidste uge i de fleste tilfælde ikke påvirke Telia-kunder og omvendt.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. juni 2011 kl. 09:32

Jeg er ikke helt sikker på det er godt i forhold til konkurencen. Men en ting er sikkert. TDC skal spænde hjelmen og få sat nogle master op. For deres status som teleselskabet med bedst dækning er nu endegyldigt SLUT.

3
14. juni 2011 kl. 09:49

Hvornår har TDC haft bedst dækning??

Dengang Orange eksisterede, var TDC ude og reklamere med, at de havde bedst dækning, men en undersøgelse viste, at det havde Orange.

Der er vel ikke noget, som er ændret sidenhen.

Det komme også an på, hvad du mener med dækning. Alle selskaber har god taledækning. Datadækning har alle også, mem det er kun 3, som kan levere en høj hastighed. De er begyndt med 32Mbit, og det øges allerede senere i år.

4
14. juni 2011 kl. 10:02

Telia har længe postuleret at de har bedst dækning.

  1. Fordi de overtog det gammel orange netværk.
  2. Fordi de slog det sammen med deres eget.

Det er muligt at de har dette på papiret, jeg er dog overbevist om at kunderne har en helt anden opfattelse :)

5
14. juni 2011 kl. 10:20

"God dækning" varierer også fra by til by. Det er godtnok 1 år siden jeg havde 3, men der proklamerede de "op til 16 mbit" her i centrum. Man kørte desværre konsekvent på TDCs 2G net så snart man nærmede sig centrum, på trods af at supporten samt dækningskortet fastholdt at der var 3G optil 16 mbit.

Om det er blevet bedre siden da ved jeg ikke. Dem jeg kendte der havde 3 er siden skiftet til udbydere på konkurrerende netværk.

6
14. juni 2011 kl. 11:49

Det er huller i alles net. Jeg har meget dårlig dækning indendørs med TDC (vagttelefon), men fuld dækning og hastighed med 3 på min private.

Men sådan er det ikke alle steder.

Hvorfor er de skiftet, for hvis ikke 3 dækker, så roamer de jo på TDC, så jeg gætter på, at de er skiftet af anden grund.

8
14. juni 2011 kl. 14:25

Svend:

Hvorfor er de skiftet, for hvis ikke 3 dækker, så roamer de jo på TDC, så jeg gætter på, at de er skiftet af anden grund.

Når man bor i centrum og ikke kan få 3G som lovet (og betalt for, men nøjes med 2G, så skifter man.

De nye udbydere er Telia, Onfone og Telmore, alle med 3G dækning i centrum

7
14. juni 2011 kl. 13:18

Det lyder lidt som dobbelt-snak for mig: De vil "samarbejde" om udbygningen af deres net, så de ikke udbygger de samme steder. Men de vil ikke lade kunder på det ene net nyde godt af det andet net?

Enten giver det slet ikke mening, eller også er det bare optakten til at de lave en reel sammenlægning af deres netværk.

Det kunne være rart at vide om der er fail-over roaming på plads, så man som fx Telia kunde kan roame på Telenor netværket når man er i et dødt Telia netværksområde?

9
15. juni 2011 kl. 23:23

Sådan som jeg forstår, det så dele Telia og Telenor masterne, men har hver deres udstyr tilkoblet masten til håndtere opkaldene og på den måde får de hver deres netværk.

2
14. juni 2011 kl. 09:45

"Selve netværkene bliver dog ikke slået sammen"