Telia: Minister bør forære 4G til televirksomheder

Fine overskrifter på forslag om bredbånd, men lad os nu se det reelle indhold, lyder det fra Telias direktør.

Hvis videnskabsminister Helge Sander (V) virkelig mener det alvorligt med sin satsning på højhastighedsbredbånd, kan han jo passende forære fremtidens mobile bredbånd, det såkaldte 4G-netværk, til teleindustrien.

Det er den klare udmelding fra en af de store aktører på it- og telemarkedet, Telias direktør Jesper Brøckner.

Han understreger, at han glæder sig over ministerens forslag om en komite, der skal se på muligheden for at fremskynde udrulningen af lynhurtigt bredbånd.

Samtidig frygter han dog en gentagelse af forløbet, da staten i 2001 satte 3G-licensen på auktion. Dengang blev de fire tilladelser solgt til en samlet pris på næsten fire milliarder kroner

»Hidtil har politikerne jo betragtet teleindustrien som noget, man kunne presse for så mange penge som muligt. Men hvis ministeren virkelig vil sætte fart på bredbåndet i Danmark, kan han jo begynde med at overveje, om ikke fremtidens bredbånd, det mobile 4G-netværk, skal stilles gratis til rådighed for televirksomhederne, så man virkelig kan sat fart på,« siger Jesper Brøckner.

Allerede i dag har 99 procent af danskerne adgang til bredbånd, mens landets hurtigste bredbånd, elselskabernes fibernet-forbindelser, indtil videre har vist sig at være en rigtig dårlig forretning.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er behov for hurtigere bredbånd, forudser Jesper Brøckner.

»Fibernettet og det eksisterende bredbånd opfylder bare ikke forbrugernes krav til fleksibilitet og mobilitet. Det er netop derfor, at den politiske håndtering af 4G-licensen bliver helt afgørende for, om ministerens udmelding bare ender som en flot overskrift eller ej,« siger Jesper Brøckner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Ammitzbøll-Bach

Hvis jeg ejede alle frekvensbånd, så ville jeg aldrig forære dem væk! Jeg ville leje dem ud til markedsværdien, så jeg fik mest mulig udbytte af mit aktiv.

Men frekvensbåndene ejes ikke af mig. De ejes af os allesammen. De er en knap ressource, som vi hverken får mere af, eller som på nogen måde kan slides op.

Hvis man gennem auktion sælger brugsretten til højestbydende (eller mere præcist det n'te-højeste bud, hvor n er antallet af slots) i et fastsat tidrum, så opnår de danske skatteborgere bedst valuta for det ejendom.

Helge Sander er ikke ejer af frekvenserne, derfor kan han heller ikke forære det væk, lige så lidt som han kan forære Amalienborg væk. Og Peter Brøckner ejer det heller ikke. Og det var heller ikke mit indtryk, at Peter Brøckner ville forære den service væk, som han skulle bruge frekvensbåndene til.

Hvis alle vores naturgivne ressourcer blev solgt som brugsret i en fastsat periode til markedsprisen, så kunne man finansiere en hel skattereform!

Thomas

 • 0
 • 0
#2 Jon Bendtsen

Jeg vil også have en gratis 4G licens. Hvorfor er det kun de store teleselskaber som skal have en gratis 4G licens?

Som Thomas skriver, så er det en begrænset resource, og den bedste måde at sikre en fair fordeling af en begrænset resource er nu engang kapitalisme.

Nu hvor Thomas snakker om skattereform og naturgivne resourcer... hvad så med at beskatte fast ejendom?

 • 0
 • 0
#3 Baldur Norddahl

Det er fint at tænke at skatteborgeren skal have højst værdi for et aktiv. Det får skatteborgeren også ved f.eks. at indføre betalingsportaler på samtlige veje, ved at sætte vandafgifter højst mulig op og ved at beskatte samtlige andre ressourcer du kan komme i tanke om.

Men det er os selv der skal betale regningen. Altså den samme skatteborger.

Hvis mobilt bredbånd skal være billigt og bruges af flest mulige, så har Telia helt ret. Man kan ikke både malke branchen OG få billigt trådløst bredbånd. Man må vælge her.

Derfor skønhedsauktioner i stedet for. Frekvenserne går til de virksomheder der skriver under på alt levere det bedste og billigste bredbånd.

 • 0
 • 0
#5 Thomas Ammitzbøll-Bach

Som min gamle økonomilærer sagde: "Det eneste udsalgsprisen har med omkostningerne at gøre, det er gevinsten."

Sagt på en anden måde: Teleselskaberne prissætter efter, hvad forbrugerne er villige til at betale, og ikke efter, hvad omkostningerne er.

Thomas

(Er jeg den eneste, der har haft afsætningsøkonomi som fag på ingeniørstudiet?)

 • 0
 • 0
#6 Morten Lund

På en måde beskylder jeg auktionen i 2001 for at have forhalet 3 med mange år. Selskaberne er nødt til at hive pengene ind igen. Og her står vi med en teknologi der i den grad kan effektivisere samfundet. Men det kræver flatrate og god dækning. Af alle steder, staten ønsker sig ekstra penge, er dette det sidste. De skulle istedet for støtte det med et unævnt milliardbeløb.

 • 0
 • 0
#8 Kurt Birkedal

Hej Thomas, det er bedre end ingenting at have afsætningsøkonomi på ing studiet, men her drejer det sig om nationaløkonomi og ikke bare at på kort sigt at skabe størst mulig profit for staten.

Hvis der er hold i Sanders udmelding om at "alle skal have hurtigt mobilt bredbånd",så skal der tænkes langsigtet - og det er ikke lige det der kendetegner den nuværende regering.

Morten har helt ret, hvis Sanders vision er at alle skal have adgang til hurtigt mobilt bredbånd bør licencerne stilles gratis til rådighed for de udbydere der opfylder visionens specifikke mål.

Men Sanders visioner kan vist hurtigt overses, han har aldrig imponeret med dybe tanker og da slet ikke med naturvidenskabelige emner.

Hvis en ny auktionsrunde igen betyder at der skal investeres miliarder af teleselskaberne, vil det ikke skabe den markant store udbredelse af 4 G systemet. Når teleselskaberne skal hente et overskud hjem bliver brugerprisen ikke atraktiv for hele befolkningen - kun for dem der har et firma til at betale, eller de helt vilde freaks.

Det ville da være ideelt hvis vi i Danmark kunne få stabilt og billigt mobilt bredbånd. Alle er trætte af de tilbud der i øjeblikket tilbydes af teleselskaberne. De ligger i den dårlige ende mht. hastighed/pris forholdet, når vi sammenligner med f.eks Japan og andre udviklede lande.

Telias forslag er derfor helt i tråd med budskabet: alle skal have hurtigt mobilt bredbånd.

 • 0
 • 0
#9 Christian Nobel

.. at teleselskaberne in spe skal købe en licens på auktion.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så gør man det ved at udlicitere ting som f.eks. 4G nettet at man får private til at lave infrastruktur, uden samfundet overhovedet skal betale en krone for det.

Så hvorfor skal selskaberne så forlods pålægges en sten om benet ved også at betale en massiv forhåndsskat?

Og skal princippet udvides til alle mulige andre forretningsområder - aha du har tænkt dig at åbne en købmandsforretning, jamen så skal du først betale en "dummebøde" på 5 millioner til samfundet, og så kan du bygge din gesjæft!

Den holder ikke.

/Christian

 • 0
 • 0
#10 Jon Bendtsen

@Christian

Grunden er blandt andet at der er kun en begrænset mængde frekvenser til rådighed. Hvis alle som måtte ønske at få en licens får en licens, så kunne det være at alverdens teleselskaber ansøgte om en licens. Derved ville vi skulle skuffe nogen, eller kun give en meget smal frekvens pr. ansøger.

Så enten skulle vi gøre lige som Niels Elgaard foreslår, og lave frekvensen frit, med de problemer det nu engang giver, eller også skal vi sikre en begrænset mængde licenstagere. Den nemmeste måde at sikre en fair fordeling til en begrænset mængde deltagere er ved at lade dem byde på frekvenserne.

Jeg tror at teleselskaberne har lært noget af sidste udbud, og de byder nok ikke lige så højt denne gang som sidste gang.

 • 0
 • 0
#11 Peter Makholm Blogger

Jeg kan godt forstå af erfaringerne fra 3G-auktionen skaber frygt. Men burde teleselskaberne ikke hellere sige det som det er: Det var dem selv der værdisatte varen for højt.

Fordelen ved at auktion over begrænsede resurcer er da netop af det er aftagerne der foretager den primære værdisætning og ikke en embedsmand der bare vil presse citronen på statens vejne.

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Grunden er blandt andet at der er kun en begrænset mængde frekvenser til rådighed. Hvis alle som måtte ønske at få en licens får en licens, så kunne det være at alverdens teleselskaber ansøgte om en licens. Derved ville vi skulle skuffe nogen, eller kun give en meget smal frekvens pr. ansøger.

Det er klart, og jeg har heller ikke nogen problemer i at licenserne tildeles på baggrund af en skønhedskonkurrence, men derfra og til at benytte det som en malkeko er der en forskel.

/Christian

 • 0
 • 0
#14 Peter Maersk-Moller

Kære Jesper Brøckner og Telia.

Hvis vi antager, at dit ønske på vegne af Telia ikke bare handler om at rage til sig og om at ville ha', så er der jo en vis logik i, at sænkes omkostningerne, så kan disse besparelser i en vis grad føres videre til kunderne. Hvis det var det i ville.

Så lad os et øjeblik antage at Telia kunne få en 4G-licens gratis eller tilnærmelsesvis gratis, hvad ville Telia så være parat til at garantere at yde igen til det danske samfund ?

Ville Telia for en gangs skyld være parat til faktisk at bygge et netværk ? Med garanti ? Et der rent faktisk dækker ?

Ville Telia være parat til acceptere en garanteret prisstruktur med en garanteret faldende prisprofil på et ægte flatrate-produkt uden kunstige begrænsninger så som, at flatrate kun gælder for dem, der ikke bruger det i væsentlig omfang ?

Eller ville Telia være parat til at garantere noget helt andet ? Noget som Danmark reelt vil have glæde af ?

Og nej, at Telia eksisterer i Danmark, er ikke noget Danmark specielt har glæde af. Hvis Telia ikke var tilstede, ville andre være det, så med mindre der ydes noget specielt, er Telias tilstedeværelse i aller bedste fald neutral.

Jesper, hvad har i at byde ind med til fremtidens Danmark ? Hvor og med hvad kan i gøre en forskel ?

mvh.

/PMM

 • 0
 • 0
#15 Baldur Norddahl

Ville Telia for en gangs skyld være parat til faktisk at bygge et netværk ? Med garanti ? Et der rent faktisk dækker ?

Det er jo det de skal byde med. Garantier for dækningen, garantier for lave priser og høje hastigheder. Det firma med de bedste garantier får lov til at bruge frekvenserne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere