Telia blokerer for stjålne smartphones

Illustration: Telia
»Med det nye sikkerhedssystem kan vi enkelt og effektivt gøre stjålne telefoner værdiløse og dermed fjerne de kriminelles gevinst ved at stjæle telefoner hos os,« lyder det fra teknologidirektør i Telia, Henrik Kofod.

Telia tager som det første teleselskab et nyt sikkerhedssystem i brug, som gør det muligt at blokere for iPhones ud fra telefonens IMEI-nummer via softwaren Apple-DEP. Det har Telia nu gjort for 500 telefoner, som i løbet af de seneste to år er blevet stjålet fra teleselskabet butikker og lagre.

Det skriver Computerworld.

»Vi har som andre teleselskaber oplevet et stigende antal indbrud, tyverier og svindel – og enkelte gange har vi desværre også oplevet grove røverier i vores butikker. Det vil vi naturligvis gøre alt for at stoppe, og med det nye sikkerhedssystem kan vi enkelt og effektivt gøre stjålne telefoner værdiløse og dermed fjerne de kriminelles gevinst ved at stjæle telefoner hos os,« lyder det fra teknologidirektør i Telia, Henrik Kofod, til Computerworld.

Indtil videre kan Telia kun blokere for iPhones, som udgør 90 procent af teleselskabets stjålne telefoner. Men Telia meddeleler, at de vil følge op med tilsvarende sikkerhedssoftware for Android-telefoner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 mikkel Holm

Læste artiklen på EB i går og tænkte angående softwaren, at de var forkert på den. For det lyder helt vanvittigt. Nu bekræfter Version2 historien.

Kan Version2 ikke prøve at gå til Telia og spørge om denne software/backdoor bliver solgt videre til kunden? I så fald en skræmmende udvikling.

 • 1
 • 0
#5 Klavs Klavsen

Er denne blokering ikke bare server-side.. telefonen udsender jo sit EMEI nummer når den forsøger at connect'e til et GSM net.. Jeg troede ærlig talt at de allerede spærrede for stjålne telefoner.. Sørgeligt hvis det ikke sker allerede.

 • 8
 • 0
#7 Kristian Klausen

Som der står i Finans artiklen bliver telefonerne spærret, så de slet ikke kan bruges:

Når Telia aktiverer sikkerhedssystemet på sporede telefoner, vil brugeren opleve, at telefonen viser en besked i displayet, hvor der står, at den er blokeret fulgt af et telefonnummer, som vedkommende så kan ringe til, såfremt man mener, at spærringen er en fejl.

I modsætning til en IMEI-spærring, hvor telefonen stadig kan bruges til andre formål (f.eks. spil), man kan bare ikke ringe/SMS'e/bruge data.

 • 4
 • 0
#8 Andrew Rump

Er denne blokering ikke bare server-side.. telefonen udsender jo sit EMEI nummer når den forsøger at connect'e til et GSM net.. Jeg troede ærlig talt at de allerede spærrede for stjålne telefoner.. Sørgeligt hvis det ikke sker allerede.

Det er et kendt problem at mange telebydere i udlandet (læs: Østen og Østeuropa) tillader spærrede IMEI numre adgang til deres netværk, dvs. at den spærring aldrig rigtig har været effektiv, så jo det er bare Apple der har udviddet implementeringen til også at omhandle adgang til deres netværk incl. App-store.

 • 3
 • 0
#9 Mads Pedersen

Det virker umiddelbart som ukritisk viderebringelse af en pressemeddelelse, hvorfor jeg ærligt talt havde forventet f.eks:

 1. Er Telia stadig ikke medlem af det fælleseuropæiske IMEI-register, således ALLE telefoner, ikke kun de "smarte" bliver spærret for adgang til mobilnetværket på adgangslaget, såfremt de er meldt korrekt stjålet til Politiet?
 2. DEP (Device Enrolment Program) anvendes normalt ved MDM-løsninger, hvordan fungerer det i praksis, og hvorfor har Telia valgt det som løsning?
 3. Hvad er kundens up-side her? Virker mere som om, Telia blot dækker deres egen ryg, i forhold til internt svind og tyveri ...
 • 6
 • 0
#10 Ivan Skytte Jørgensen

Er denne blokering ikke bare server-side.. telefonen udsender jo sit EMEI nummer når den forsøger at connect'e til et GSM net.. Jeg troede ærlig talt at de allerede spærrede for stjålne telefoner.

For 10-15 år siden havde min arbejdsgiver en mobiludbyderkunde udenfor Europa. De havde prøvet at slå blokering til på stjålne mobiltelefoner udfra IMEI-nummeret men det viste sig at circa 30% af deres kunder brugte stjålne telefoner, så den blokering blev hurtigt fjernet igen.

Mobilselskaberne har normalt ikke boget incitament til at blokere for stjålne telefoner - det er jo stadig kunder som giver penge i kassen.

 • 7
 • 0
#11 Jakob Dahl

Apple DEP fungerer på en lidt anden måde end blokering af IMEI numre. Når man resetter et Apple device, macOS eller iOS, kontakter det Apples servere. Hvis serienummeret er registreret i DEP bliver devicet forwardet ned i ejerens MDM system hvor det bliver tildelt en profil. Det kan være Intune, Lightspeed, Jamf eller andet. Når man har tildelt en profil kan man efterfølgende tildele apps fra volumenstore, man kan sætte kompliancepolicies op og andet. Og så er der et par fikse ting, lost mode og man kan wipe. Lost mode låser devicet og sender geo koordinater tilbage til MDM systemet. Wipe, ja, det wiper.

På arbejde havde vi nogle macs der blev stjålet og vi kunne se de blev kørt op på polsk. Vi havde ikke det store håb om at få dem igen, men for hyggens skyld wipede vi dem et par gange om ugen. Efter godt 14 dage kom de ikke op igen.

Jeg er noget bekymret over at Telia begynder på at lege med DEP på kundetelefoner. Mit kendskab til Telia er at de har meget dårlig styr på hvordan det skal håndteres og vi har ganske ofte haft fat i deres support fordi deres telefonafdeling har lavet kage i de iPhones de skulle levere og melde til DEP.

 • 6
 • 0
#13 Lukas Petersen

Enig med at de kan have dårlig styr på ind- og udmelding af devices. Vi har ofte oplevet at bestille enheder hos TDC, uden at enhederne bliver tilmeldt.

Det vigtigste i denne sag, er dog at enhederne bliver slettet i DEP ved salget, så de derefter ikke florere i Telia's DEP univers.

 • 1
 • 0
#14 Jens Carsten Hansen

Det ville være smartere, hvis man for en stjålen mobil kunne ændre opladningsstyring, så den kun kunne lade op til f.eks. 10%, og krævede en kode for at låse op til normal opladning. Den ville derved være så godt som ubrugelig uden permanent tilsluttet strømforsyning, men selv da ville batteriet dø indenfor et års tid af at være på så lavt niveau altid.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere