Telia afviser planer om Skype-afgift i Danmark

23. april 2012 kl. 15:0725
Telia afviser planer om Skype-afgift i Danmark
Illustration: Telia.
Til sommer skal Telias svenske mobilkunder betale ekstra, hvis de bruger dataforbindelsen til IP-telefoni. Danske kunder slipper indtil videre.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Svenskere med et mobilabonnement fra Telia kommer om et par måneder til at betale ekstra, hvis de bruger mobilens dataforbindelse til IP-telefonitjenester såsom Skype og Vopium. Det skriver telekomidag.se, som citerer di.se for nyheden.

Danske Telia-kunder, der bruger datadelen af deres mobilbonnement VoIP-tjenester, kan dog ånde lettet op. Telia har ingen aktuelle planer om at overtaksere den type datatrafik, lyder det fra Telias kommunikationschef for mobilområdet, Mette Honoré:

»Der er intet af den slags i pipelinen for Danmark. Forskellen mellem Danmark og Sverige er, at Telia er markedsleder i Sverige, og det er vi ikke i Danmark, så vi kommer ikke til at være de første, der laver en sådan løsning i Danmark,« siger Mette Honoré til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun sammenligner situationen med forskellige typer af finansiering af danske broer.

»Det koster jo mange penge at oprette og drive de her mobilnetværk. Og jo flere der flytter over til VoIP-tjenester, desto flere penge skal vi have ind på anden vis. Enten kan vi hæve prisen generelt for alle kunder, eller også kan vi lade dem, der rent faktisk bruger tjenesterne, betale lidt for det. Det svarer til, at man enten finansierer en bro ved at betale den over skatten, eller at man lader de bilister, der bruger broen, betale for at køre over den,« siger Mette Honoré til Version2.

Ud over i Sverige har Telia planer om VoIP-ekstragebyr i Spanien.

25 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
24. april 2012 kl. 10:07

Det svarer til, at man enten finansierer en bro ved at betale den over skatten, eller at man lader de bilister, der bruger broen, betale for at køre over den,« siger Mette Honoré til Version2.

Tjoe, sådan en ordning vil jeg da også gerne have med Storebæltsbroen, bare 5 øre pr bil der kører over. Men hvorfor skulle bilisterne dog give mig de penge? Kære mobil-mastodonter. Jeres forretningsmodel er lige så truet som fastnettelefonerne. Om få år er alle samtaler flyttet over på nettet, og I må leve af at sælge forbindelser.

20
24. april 2012 kl. 09:17

Honorés sammenligning med en bro-afgift er noget sludder. I hendes sammenligning er det jo netop ikke bro-bilisterne, der betaler for broen, men derimod bilisterne der tager den billigere omvej!

Hvis det er for dyrt at vedligeholde et mobilnetværk samtidigt med at der findes tjenester som Skype, så lad være med at satse på to i bund og grund konkurrerende heste. Lad være med både at blæse og ha' mel i munden.

Det kan jo være at tiderne for mobile telefontjenester er ved at rinde ud til fordel for datanetværk ...

19
24. april 2012 kl. 02:00

Random downvotes: Mette Honoré eller troll?

24
24. april 2012 kl. 20:06

Hvis det var Mette Honoré som downvotede, kunne det give anledning til nogle sjove anekdoter på arbejde ;-)

18
23. april 2012 kl. 21:20

Telia i Sverige er tydeligvis ude på at lave en aftale med Skype. De kan jo se at der er overskud på bundlinjen, og at Microsoft betalte et par milliarder for os.

Altså konkludere Telia at vi har penge, og derfor kan presse Skype til en aftale. Men man kan jo håbe at forbrugerne laver ramaskrig nok til at Telia i Sverige opgiverne planerne igen.

Det er dog rart at se at Telia i Danmark, er mere hæderlige end her i Sverige :-)

14
23. april 2012 kl. 16:39

Det ender jo med at man må køre VPN på sin telefon for at kunne udnytte sit mobile bredbånd. Måske slet ikke så dårlig en idé faktisk, selv om jeg selvfølgelig helst så at det aldrig blev nødvendigt.

15
23. april 2012 kl. 17:38

Det ender jo med at man må køre VPN på sin telefon for at kunne udnytte sit mobile bredbånd. Måske slet ikke så dårlig en idé faktisk, selv om jeg selvfølgelig helst så at det aldrig blev nødvendigt.

I betragtning af at forslag som særlige Skype afgifter kun kan implementeres ved at overvåge al internettrafik (med DPI og lignende), lyder VPN som en god ide. Ja, jeg vil faktisk sige et krav, hvis du er bekymret for din IT-sikkerhed og dit privatliv.

13
23. april 2012 kl. 16:29

Dette er stik imod princippet om net-neutralitet. Det kommer ikke en internetudbyder ved hvad kunden sender og modtager af data - det er en sag mellem kunden og den han kommunikere med. Der bør være forbud mod at udbyderen overhoved læser data ud over hvad der er nødvendigt for at sende det. Det svarer, som jeg ser det, til brud på brevhemmeligheden hvilket er en af grundpillerne mod censur og for grundlæggende civile rettigheder.

16
23. april 2012 kl. 17:49

Der bør være forbud mod at udbyderen overhoved læser data ud over hvad der er nødvendigt for at sende det. Det svarer, som jeg ser det, til brud på brevhemmeligheden hvilket er en af grundpillerne mod censur og for grundlæggende civile rettigheder.

Nu kan de jo blokere pakkerne til Skype ud fra destinations IP adressen eller port nummeret, hvilket vil svare til at postvæsenet afviser breve ud fra modtager adressen der står uden på et brev.

Man kunne også lave et system lignende det ISP'erne har til blokering af Pirate Bay, hvor man bare giver et svar tilbage på DNS forespørgsler der involverer "skype.com", med mindre gebyret er betalt.

17
23. april 2012 kl. 18:44

Skype er P2P, det involverer netop ikke skype.com så DNS blokering er heldigvis ikke muligt. Du tror selv på at de vil blokere alt trafik til bestemte IP'er ?? Hvordan så end lige de skulle have fået fat i ip-adresserne på alverdens skype brugere... Skype kan køre på alle porte mellem 80 og 65535 så held og lykke med at de skal til at blokere for port 80 fx.. det skal nok blive populært..

12
23. april 2012 kl. 16:03

Den oprindelige artikel på di.se omkring dette har et par ting som måske kan bidrage til debatten:

  • Telia sætter dette i drift i Spanien til Maj, prisen bliver 6 EUR per måned.
  • Sverige får også ekstra gebyret til sommer.
  • Gebyret er inkluderet i de dyreste abonnementer.
  • De siger det er en midlertidig løsning mens de ændre forretningsmodellen.
10
23. april 2012 kl. 15:59

<begynd surt opstød>Godt jeg ikke er kunde hos Telia, og aldrig bliver det. Er iøvrigt hamrende træt af deres evindelige telefonsælgere....<slut surtopstød>

God dag til alle :-)

8
23. april 2012 kl. 15:39

Prøv at vende den om: det er dyrt at udvikle og vedligeholde tjenester som Skype og Spotify. Det er vel kun rimeligt, at Telia m.fl. betaler deres del, da en stor del af kunderne jo køber Telias produkter pga. diverse netbaserede services.

ISP'erne presser citronen. Undrer mig over at de svenske konkurrencemyndigheder tillader den slags her, for det er jo en ren tilståelsessag, at de kun har gjort det, fordi de er "markedsledende". Telias holdning er udtryk for et håb om, at fortidens monopol-afregningsmodeller kan vækkes til live igen. Smagløst og bagstræberisk!

Det skal også blive spændende at høre en reaktion fra Microsoft på det her. De har vel ikke givet milliarderne for Skype for at teleselskaberne efterfølgende laver afpresning mod lige præcis DERES kunder. Hvorfor skal andre tjenester så gå fri, kan man med rette spørge? Telia har stukket hånden i en hvepserede i denne sag.

7
23. april 2012 kl. 15:37

Helst inden den første udbyder finder på dette i Danmark.

Jeg tror ikke EU ville være imod en lov der siger: at det er ISPen fuldstændigt uvedkommende hvad der er i pakkerne, de skal bare flytte bit som de bliver betalt for!.

6
23. april 2012 kl. 15:30

Er der ikke også noget om, at Telia vil have en del af kagen ved streaming fra f.eks. Spotify? Komplet tåbeligt, jeg har jo betalt for Spotify (som i at jeg kan streame til min telefon) og et givent dataforbrug...

9
23. april 2012 kl. 15:40

Dog ikke, "Telia Fri Musik" er lukket.http://telia.dk/musik

Men hvis det ikke var, så jo da, de mister jo indtægter på at du ikke bruger deres tjeneste.

5
23. april 2012 kl. 15:28

Tilslutter mig Kramshøjs udemærkede fortolkning, opfordrer Christian til at skifte fra Telia med det samme såfremt han bruger dem, og til Danskere og vore Nordiske broderfolk siger jeg, foren eder og boykhott Telia pr. omgående.

Hvis der er noget som kan ødelægge internettet så er det den slags gale tricks fra teleudbyderene.

I øvrigt hvordan kan der være forskel på en type bits og en anden type bits i pakker der sendes over Internettet.... jeeez louise...

4
23. april 2012 kl. 15:26

Vi vil godt sælge jer en datapakke, men vi ser helst at i ikke bruger den...

3
23. april 2012 kl. 15:25

Næste skridt må vel være Email og IM protokoller, da det går ud over deres SMS/MMS indtjening.

11
23. april 2012 kl. 16:01

Mon ikke det bliver en afgift på iMessage, da det gør antallet af SMS mindre. Dog har de fleste gratis SMS i deres abonnementer, og derfor ikke en reelt problem.

2
23. april 2012 kl. 15:19

Jeg skifter udbyder hvis min udbyder begynder at taksere sådan noget.

1
23. april 2012 kl. 15:15

»Der er intet af den slags i pipelinen for Danmark. Forskellen mellem Danmark og Sverige er, at Telia er markedsleder i Sverige, og det er vi ikke i Danmark, så vi kommer ikke til at være de første, der laver en sådan løsning i Danmark,« siger Mette Honoré til Version2

Betyder, f*ck hvor vil vi gerne, men vi venter til vi har overtalt nogle flere til det.

25
25. april 2012 kl. 21:54

Så kom de første med på banen - TDC flager ud om at de også godt kunne tænke sig at tage ekstra penge for Skype - Skulle du ikke skrive en lille tutorial om og henvise til nogle gode VPN programmer til beskyttese af mobil data evt. over TOR eller lignende sådan at Teleselskaberne får kam til sit hår...