Telesporing førte til lynanholdelse af gerningsmand bag politinedskydning

7. december 2016 kl. 10:4132
Da politiet kendte identiteten på den 26-årige mand, der er sigtet for at skyde en betjent foran politistationen i Albertslund, kunne han let spores via sine mobilabonnementer.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Sporing via mobilnettet gjorde det muligt for politiet lynhurtigt at anholde en 26-årig mand, der er sigtet for at skyde en betjent i hovedet foran politistationen i Albertslund.

Politiet fattede mistanke til manden, fordi Rødovre Skytteforening havde anmeldt ham for at være den formodede gerningsmand til et tyveri af en kaliber 22-pistol, som blev stjålet fra foreningen mandag aften.

Politiet havde navnet på manden i arkivet i forvejen, fordi han for fire år siden havde truet personalet på politistationen med en hardball-pistol, skriver blandt andre Danmarks Radio.

»De oplysninger giver vagtchefen videre til efterforskningen, så vi omkring 20 minutter efter hændelsen er sket, er i stand til at sætte aflytning op på telefoner, som gør, at vi kan følge gerningsmandens færden i området og foretage en anholdelse af ham,« siger politiinspektør Svend Foldager til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den beskrivelse er teknisk ikke helt korrekt, fordi der er forskel på at aflytte og at spore. Men Retsplejeloven giver politiet adgang til begge dele.

Hverken politi eller teleselskaber har villet svare på Version2's spørgsmål om, hvordan sporingen foregår. Heller ikke internetaktivisten Christian Panton har fået svar, selv om også han har forsøgt at opklare spørgsmålet.

Med en kendelse har teleselskaberne adskillige muligheder for at følge en kunde. Det gælder ikke blot, hvilken sendemast kundens mobiltelefon er koblet på. Der er også mulighed for at fastslå afstanden til masten ud fra den tid, det tager signalet at nå frem til telefonen. Endnu mere nøjagtig er triangulering, hvori signalstyrken fra telefonen til flere mobilmaster indgår.

Selv om myndighederne holder de tekniske kort tæt til kroppen, så ser Christian Panton den hurtigere anholdelse af gerningsmanden bag nedskydningen af betjenten i Albertslund som eksempel på, at mobilsporing er et meget effektivt redskab.

Han har selv kæmpet imod at udvide logning af både positions- og trafikdata fra teleselskaberne og understreger derfor, at anholdelsen på Københavns Vestegn ikke kan bruges som argument for mere logning. I dette tilfælde benyttede politiet netop et fremadrettet redskab, som ikke kræver logning, og dermed den kontroversielle, totale overvågning af danskernes færden i det fysiske rum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når først politiet har en mistanke, har de redskaber, som kan meget mere, end man kan med logning,« understreger Christian Panton.

32 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
26. juli 2018 kl. 01:11

Halv triangulering er mulig, som man brugte radiomaster i WW2 hvor briterne kunne bestemme distancen til hver mast, ergo man kunne beregne i triangulering.

Hvis en nødstedt kan designere sin distance til bare een mast så er det en stor hjælp til at begrænse aflæsningsområde. Hvis man så yderligere kan få beskrivelse af nærområde, så vil det yderligere hjælpe med at begrænse afsøgsningområde.

31
10. december 2016 kl. 01:29

Jeg har flere gange foreslået, at man indførte en slags teleobservation for fastnet internet, hvor man f.eks. kunne få sesssionslog for udpegede brugere efter dommerkendelse.</p>
<p>Det ville matche det politiske ønske om at indskrænke overvågning til mistænkte.. Og det ville løse det problem, at politiet ikke magter fuld aflytning af internet. Derfor er der kun en snes af disse om året, mens der er flere tusinde aflytninger af telefoni.

Det lyder bestemt som en god idé, hvis politiet ikke magter at trække metadata ud af en fuld internetaflytning (kravene for internetaflytning er de samme som var gældende for adgang til oplysninger fra sessionslogning, dengang det eksisterede). Eller hvad der nu er årsagen til at politiet kun laver 20 internetaflytninger om året, mens de råber op om at de kriminelle løber fra politiet på internettet.

I dag må det antages at den relevante internettrafik er krypteret frem til destination serveren (hvis ikke end-to-end), og så har politiet alligevel ikke glæde af datastrømmens indhold. Kun metadata, altså din målrettede og fremadrettede "sessionslogning", er i praksis tilgængelige for politiet, selv ved en fuld internetaflytning.

Regeringen kunne lette byrderne for teleselskaberne og hjælpe politiet på samme tid.

30
7. december 2016 kl. 19:38

Hvilken frygtelig sag. Ingen kunne jo forudse, at et så svagt våben ville blive brugt til drab på klods hold.

Ja, det er dybt tragisk.

Jeg har netop hørt en repræsentant for politiet udtale, at beslutningen om ikke at handle umiddelbart på anmeldelsen af tyveriet, er en beslutning som så mange andre, politiet tager. Det er garanteret rigtigt. Men også symptomatisk, tænker jeg, for hvor belastede politiet er i øjeblikket. Jeg tror, at man for 10 år siden havde vurderet anderledes.

Men grænsekontroller, terrorbevogtning, it-problemer osv. tærer på ressourcerne. For nylig skete der desuden et modbydeligt mord i Herlev, og der har siden være opsat en mobil politistation i området, med ekstra patruljering, hvilket garanteret også trækker tænder ud rent mandskabsmæssigt.

Hele situationen med øget terrorbevogtning betyder jo sikkert, at betjentene er under pres for ikke at bruge mandskabsressourcer på "småting" som en stjålet pistol.

Jeg har frygteligt ondt af den betjent, der traf den beslutning - men mit gæt er, at det er en "systemfejl" (for få ressourcer) - ikke en individuel fejl - hvis det altså er en fejl.

29
7. december 2016 kl. 19:06

Triangulering virker i sagens natur ikke, hvis det er ude på landet, hvor kun en mast kan give dækning med minimumsignal. Det er ikke et problem i vestkøbenhavn. Og så ved vi ikke, om man har brugt triangulering på noget tidspunkt under jagten. Det tror jeg sådan set ikke.

I øvrigt underligt, at han ikke slukkede sin telefon, når han nu var så bange for aflytning, og derfor ikke ville snakke med skytteforeningens repræsentant aftenen inden.

Hvilken frygtelig sag. Ingen kunne jo forudse, at et så svagt våben ville blive brugt til drab på klods hold.

28
7. december 2016 kl. 18:06

Normalt så siger alarmcentraler at de ikke kan spore en mobiltlf, men det er muligt som vi ser i dette tilfælde når det drejer sig om en betjent. Der er mange civile der ikke lige ved præcist hvor de er i landet hvis man er langt ude i naturen, så ville det være meget belejligt hvis de kunne spore ens tlf.

26
7. december 2016 kl. 16:17

Denne meget beklagelige sag hvor en politimand er blevet skudt i hovedet har vist hvad politiet kan, med den "værktøjskasse" politiet har i dag.

Vi kender ikke motivet til den afskyelige handling, men vi kan se effektiviteten i de værktøjer politiet har idag og det mener jeg er tilstrækkeligt og jeg mener at logning herefter bør være "stendød".

Sat på spidsen så viser denne beklagelige sag at myndighederne ikke er blevet klogere siden terrorangrebet i 2001 på World trade center. Også den gang vidste man en masse som f.eks. at flyvelærere indberettede en gruppe saudier som ønskede at lære at flyve, men ikke var interesseret i at lande, starte eller navigerer. Men FBI gjorde ikke noget ved indberetningerne.

Og sådan er det med mennesker, at de en gang imellem træffer forkerte beslutninger ud fra de ressourcer de har til rådighed på tidspunktet for beslutningen. Bagefter ville de nok gerne kunne have prioriteret anderledes.

Når politiet først retter "Sauron øje" imod en mistænkt, så vurderer jeg, at der ikke mangler værktøjer i politiets værktøjskasse. Det som er problemet er hvorfor politiet ikke reagerer på de indberetninger de får!

Vi kan ikke "logge" os ud af dårlige politifaglige beslutninger.

25
7. december 2016 kl. 15:56

Ja, det er lidt ulogisk, at teleobservation kræver en lavere strafferamme end andre indgreb i meddelelseshemmeligheden, og det er givetvis blandt årsagerne til, at loggede masteoplysninger udleveres alene efter editionskravene.

Problemet er opstået, fordi en strafferamme på 1 år og 6 mdr var gældende for fysisk observation (skygning, iagttagelse mv.). Og så fandt man det logisk, at der ikke skulle stilles stærkere krav til teleobservation, selv om det egentlig principielt er et indgreb i meddelelseshemmeligheden.

Der er vist en højesteretsdom i sagen. Men så vidt jeg husker beskriver denne dom ikke skismaet mellem indgreb i meddelelseshemmeligheden og det lavere krav ved observation og teleobservation.

23
7. december 2016 kl. 15:09

Jeg mener, at det skal være muligt at få lave både logning og sporing efter en kendelse. Jeg mener ikke at data bør opsamles og lagres uden forudgående kendelse, da sådanne data vil kunne komme i 3. mands besiddelse. Jeg mener at dette bør gøres ulovligt. Evt kunne logning i 4-8-12-24 timer at det hele tillades, så man bagudrettet kan lokalisere personer der har haft en telefon på et gerningssted. Men data bør ikke lovligt kunne opbevares længere end det vil tage at skaffe en kendelse.

22
7. december 2016 kl. 14:42

Logning er historiske data og er ikke anvendelige til denne form for sporing, men hvis nu politiet eller PET / FE finder en teorist kan historiske data være med til, at afdække en terrorcelle, hvis den fundne terrorist for eksempel har mødtes med de samme personer på måske flere lokaliteter.

Måske kan man fange de allerdummeste terrorister på den måde. Dem som ikke bruger en anonymiseret telefon. Men dem, der er bare lidt smarte, fanger man ikke. Til gengæld overvåger man en hel befolkning.

21
7. december 2016 kl. 14:05

Teleobservation kræver en mistanke for forbrydelse, hvor forbrydelsen har en straframme på 1½ års fængsel (retsplejelovens § 791a, stk. 5). Modsat aflytning som har (som udgangspunkt) en straframme på 6 år. Der er en masse undtagelser.

Om en overtrædelse af våbenlov eller straffelov har tilstrækkelig straframme er jeg ikke bekendt med.

20
7. december 2016 kl. 13:05

Jeg har lige for sjov skyld checket, hvor jeg har været siden 2014 i flg. Googles logning. Her fremgår det bl.a., at jeg var i Arlanda lufthavn, Stockholm den 7. februar 2014 15:11-16:12. Det var jeg ikke, men jeg fløj den dag med Norwegian direkte fra Las Palmas til Kastrup lufthavn.

Lidt OT:

Det minder mig om en spejder tur til det store udland (Slovenien).

På turen hjem var der en anden spejder, der havde glemt at slukke for mobilen på flyveturen tilbage til Danmark.

Så hun fik en velkomst SMS fra samtlige lande vi fløj henover! :-)

18
7. december 2016 kl. 12:56

Logning er historiske data og er ikke anvendelige til denne form for sporing, men hvis nu politiet eller PET / FE finder en teorist kan historiske data være med til, at afdække en terrorcelle, hvis den fundne terrorist for eksempel har mødtes med de samme personer på måske flere lokaliteter. Terrorens primære virke er frygt, frygter vi terror så meget, at det er nødvendigt med en så detaljeret historik? Kan vi forsvare det etiske i en sådan overvågning der, hvis dette kommer i de forkerte hænder kan misbruges kommercielt? Hvis nu denne logning bliver en realitet, ender det så med, at SKAT skal til, at bruge ressourcer på at udregne kørselsfradraget via en sådan overvågning? I slutningen af sidste århundrede talte man om Big Brother is watching, det er nu en realitet meget bedre end Jules Vernes fortællinger.

17
7. december 2016 kl. 12:55

</p>
<p>Du kan ikke bruge en Android telefon uden en Google konto.....

Man kan sikre sig selv et stykke hen ad vejen.

  1. opret flere google konti som ikke bruges til noget andet end at være tomme konti.

  2. brug en af disse når der skal hentes apps fra play.

  3. undlad nogen for for synkronisering af navne

  4. log ud af kontoen på telefonen (jeg har fået det til at virke med appen Log Out) og så reboot (evt. kan man først lige være en tur inde med en absolut dummy konto) og undlad at logge ind.

  5. nu er man rimelig sikret (men om der stadig sker mere bag ryggen på en er man desværre ikke 100% sikker på), men telefonen kan stadig bruges som telefon, og alle de apps man har fungerer stadig.

  6. hvis man så skal installere en ny app, eller opdatere, så må man logge ind, og bagefter køre ovennævnte igen.

Og, så kan man passende slå gps, lokalisering og mobildata fra, og kun benytte dem hvis man skal - det er lidt mere arbejde, men det må så være prisen.

16
7. december 2016 kl. 12:47

@Claus Rudbeck

På <a href="https://www.google.com/maps/timeline">https://www.google.com/maps/timel…; kan jeg se et udmærket billede af hvor telefonen har været i dag, i går - og for lang tid siden.

Jeg har en Android telefon, men min tidslinje er tom. Jeg tror det er fordi jeg kun tænder GNSS når jeg skal bruge det OG fordi jeg IKKE bruger "Improve location Accuracy" hvor Android gør brug af en database med Wifi SSIDs til at kende position uden GNSS.

14
7. december 2016 kl. 12:32

Nu er det denne gang heller ikke terror at nedskyde uskyldige mennesker.
Det var bare en forvirret person, har politiet selv udtalt .....

Han burde have efterladt en seddel i skytteklubben om, at han havde i sinde at skyde nogen, så politiet havde en chance for at vide, at lige præcist denne ulovlige våbenbesiddelse var forløber for en alvorlig forbrydelse...

Nej - jeg har faktisk ikke lyst til at hakke på de pågældende betjente, for de er uden tvivl knuste i forvejen. Men hvis de virkelige har udtalt, at ulovlig våbenbesiddelse ikke er en alvorlig forbrydelse, mon det så ikke er et symptom på, at de i forvejen er så overbebyrdede, at deres "målestok" er kommet lidt ud af facon? I givet fald, så smitter det vel sagtens af på muligheden for en fornuftig terrorindsats også.

13
7. december 2016 kl. 12:26

Det kaldes også aflyning uden lyd, og det har intet med logning at gøre.

Når det er sat op modtager man data om opkald/sms samt benyttet celle hver gang telefonen er aktiv.

Men man kan også tvinge den aktiv med såkaldt tavse SMS eller lignende. Det gør telefonen radiomæssigt aktiv uden at brugeren kan se det. Og så får man i den anledning celleoplysninger.

Nogle mobilselskaber har implementeret et overlejret modtagenet til bedre udpegning af en aktiv mobils position. Meningen var, at det skulle bruges til stedafhængige tjenester, men det kører nok mest på GPS nu.

Hvis et sådant system findes, kan det også ved teleobservation bruges til bedre udpegning.

Endelig kan triangulering anvendes. Men det kræver lidt mere indgreb i nettet.

For teleobservation sætter ikke grænser for de metoder, der må anvendes under observattion.

Jeg har flere gange foreslået, at man indførte en slags teleobservation for fastnet internet, hvor man f.eks. kunne få sesssionslog for udpegede brugere efter dommerkendelse.

Det ville matche det politiske ønske om at indskrænke overvågning til mistænkte.. Og det ville løse det problem, at politiet ikke magter fuld aflyning af internet. Derfor er der kun en snes af disse om året, mens der er flere tusinde aflytninger af telefoni.

Men Rigspolitiet har set sig helt blinde på sessionslogning, selv om de med sikkerhed ikke kan bruge det. Det er blevet en principsag alene for princippets skyld, at det skal genindføres, selv om intet andet land overhovedet tænker på noget sådant i praksis.

Jeg har respekt for politiets efterforskere, der dygtigt bruger mange redskaber. Men de har nok ikke en kompetent ledelse.

11
7. december 2016 kl. 12:20

Hvorfor opgav politiet så at finde manden aftenen før, da han ikke var at finde på sin bolig?

Jeg tror at politiet har vurderet at det kunne vente til næste dag. Anmeldelsen kom ind ved 23-tiden og skytteforeningen skulle have beskrevet manden som værende "stille og rolig".

Umiddelbart efter skyderiet lægges "to og to sammen" og der iværksættes en "straksaflytning" som domstolene efterfølgende skal godkende.

Efter min bedste vurdering vil logning være fuldstændig uden effekt, fordi politiet fra starten har haft fuld kendskab til identiteten på gerningsmanden, men har (i bagklogskabens klare lys) truffet nogle forkerte beslutninger.

Politiet har kort fortalt haft den fulde palette til rådighed, men vælger først at aktiverer paletten for sent og det kan logning ikke rette op på.

Da politiet så aktiverer paletten, viser pågribelsen at det eksisterende værktøj er fuld ud tilstrækkelig til at støtte politiet.

9
7. december 2016 kl. 12:00

Kunne man også have kaldt artiklen. Våbentyveriet blev anmeldt mandag angiveligt med angivelse af gerningsmanden. Ulovlig våbenbesiddelse er kriminelt. Politiet valgte alligevel at ulovlig våbenbesiddelse ikke er en alvorlig forbrydelse, og greb derfor ikke ind før det var for sent ! Da våbentyven var kendt, kunne han formodentlig være fundet på bopælen, altså uden telesporing.

8
7. december 2016 kl. 11:47

Jeg har lige for sjov skyld checket, hvor jeg har været siden 2014 i flg. Googles logning. Her fremgår det bl.a., at jeg var i Arlanda lufthavn, Stockholm den 7. februar 2014 15:11-16:12. Det var jeg ikke, men jeg fløj den dag med Norwegian direkte fra Las Palmas til Kastrup lufthavn. Så pas på med den til beviser i en skilsmissediskussion :-)

7
7. december 2016 kl. 11:31

Tak for svar, jens Jönsson Så kan jeg åbenbart indtil videre føle mig rimelig tryg med min gamle Nokia 2760 :-)

6
7. december 2016 kl. 11:31

Udover det som artiklerne har nævnt om logning af mobiltelefoner, så har jeg bemærket at Google har et imponerende kendskab til hvor jeg (eller min telefon) har været henne i løbet af en dag.
På <a href="https://www.google.com/maps/timeline">https://www.google.com/maps/timel…; kan jeg se et udmærket billede af hvor telefonen har været i dag, i går - og for lang tid siden.
Ved at jeg sikkert kan slå det fra - men hvis man kunne forestille sig at ordensmagten (eller andre myndigheder) kunne få adgang til disse informationer - så har man da en ide om hvor en "gerningsmand" er henne (eller har været) .... eller ihvertfald hvor telefonen har været.
"Sladrer" en Apple-telefon lige så meget?

Google's idé om hvor du har befundet dig er desværre meget utroværdig. Jeg har f.eks. i flg. Google været i Marstal og på Strynø, selvom jeg aldrig i mit liv har været fysisk nogen af stederne. Årsagen er selvfølgelig at jeg har befundet mig på Langeland og min telefon sikkert har været på en mast på de steder....

Det er også derfor at sådanne oplysninger kun kan være retvisende. Ville nødig blive indblandet i en sag, hvor de bruger oplysningerne seriøst og tror på dem. Det kan få alvorlige konsekvenser....

Ja, en Apple telefon sladrer lige så meget. Mange har slået Find min iPhone til. Den virker på samme måde...

4
7. december 2016 kl. 11:20

Hvorfor opgav politiet så at finde manden aftenen før, da han ikke var at finde på sin bolig? Men det kræver måske en væsentlig mistanke at iværksætte tracking?

2
7. december 2016 kl. 11:12

Udover det som artiklerne har nævnt om logning af mobiltelefoner, så har jeg bemærket at Google har et imponerende kendskab til hvor jeg (eller min telefon) har været henne i løbet af en dag. På https://www.google.com/maps/timeline kan jeg se et udmærket billede af hvor telefonen har været i dag, i går - og for lang tid siden. Ved at jeg sikkert kan slå det fra - men hvis man kunne forestille sig at ordensmagten (eller andre myndigheder) kunne få adgang til disse informationer - så har man da en ide om hvor en "gerningsmand" er henne (eller har været) .... eller ihvertfald hvor telefonen har været. "Sladrer" en Apple-telefon lige så meget?

1
7. december 2016 kl. 11:08

Selvom om logningen blev stoppet ville det stadig være muligt (og fornuftigt) at etablere aktiv sporing af en konkret mistænkt som i det her tilfælde.

Så hvis (når) det her bliver hevet frem som argument for sessionslogningen så er det altså ganske almindelig gammeldags spin! :-)