Teleselskabet 3: Sådan bevæger vores brugere sig under Corona

7. april 2020 kl. 09:454
Teleselskabet 3: Sådan bevæger vores brugere sig under Corona
Illustration: josefkubes, BigStock.
3 har lavet en analyse af sine kunders bevægelsesmønstre under Corona-krisen. Nu undersøger man sammen med myndighederne, hvordan data kan bruges til at overvåge effekten af diverse tiltag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Teledata er i høj kurs verden over i kampen mod Corona, og nu har teleselskabet lavet en analyse af, hvordan selskabets brugere bevæger sig under krisen.

Analysen er ifølge selskabet lavet på baggrund af anonymiseret og aggregeret data fra 3's netværk, og den viser blandt andet, at halvdelen af kunderne i Københavnsområdet holder sig inden for en radius af 2 kilometer fra deres hjem.

En fordobling i forhold til før krisen.

Og ifølge Jesper Larsen Wagner, der er vice president for business development & operations hos 3, er der mange muligheder i data under de nuværende forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det kunne fx være oplagt at undersøge, om danskerne følger statsministerens ønske om at droppe sommerhusturen i påsken. Vi er derfor nu i dialog med myndighederne om, hvordan de kan bruge vores data,« udtaler han i en pressemeddelelse og understreger, at man ikke kan se den enkelte brugers bevægelser i analysen.

»Det er vigtigt at forstå, at vi i vores mobilitetsanalyser ikke videregiver en registrering af konkrete individers bevægelser. Kundernes data bliver anonymiseret og inddelt i klynger. Vi leverer dermed kun information om bevægelsesmønstre – dvs. hvor mange kunder der bevæger sig fra ’A’ til ’B’ på givne tidspunkter, men ikke hvem de er.«

3 er nu i dialog med myndighederne om, hvordan de pågældende data kan bruges i kampen mod virus.

Herhjemme har Statens Seruminstitut (SSI) netop efterspurgt data om den geografiske placering af danskernes mobiltelefoner for at holde øje med bevægelsesmønstre. Det kan du læse mere om her.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
11. april 2020 kl. 09:33

De har formentlig gode muligheder for at overvåge kunderne. Deres netværk er jo som bekendt leveret af et firma fra det kommunistiske diktatur i Kina.

2
7. april 2020 kl. 11:29

Mon ikke de har overvåget os hele tiden

Artiklen omhandler optælling af brugere der flytter mobilforbindelse mellem master, dvs. flux af forbindelser.

Og det er en aldeles elegant måde at give et feedback om bevægelighed uden at invadere borgeres privathed.

Vi leder efter målbarheder, som i grove træk kan fortælle hvormeget vi kan åbne samfundet op uden at indlæggelser overskrider kapacitet.

Derfor er et sådan tal velkomment. Og det kan sammenlignes mellem lande og regioner. (selvom lokale kontakt-kulturer selvfølgelig også påvirker R0).

Fordelen ved fluxmålingen er at der ikke er 10 dages forsinkelse, som der er på indlæggelsestallene. Og det betyder at myndighederne hurtigere kan justere på forbud, når man allerede dagen efter kan se hvordan en regel påvirker flux.

I sidste ende kan denne type af index spare os for milliarder om dagen, ved at vi kan holde hjul igang, som vi kan måle ikke påvirker index betrageligt, og dermed i afledt grad ikke påvirker R0 betragteligt.

1
7. april 2020 kl. 10:12

Mon ikke de har overvåget os hele tiden og de stopper nok ikke når krisen er overstået.

Peter