Teleselskabet 3 logger oplysninger om 1,1 millioner kunders færden og gemmer data i 60 dage.
Det skriver mediet Zetland på baggrund af en registerindsigt hos selskabet.
Af indsigten fremgår det, at 3 over en periode på 54 dage har lavet 1.848 registreringer af én kundes position via oplysninger om den specifikke telemast, som telefonen har kontakt til.
Version2 kunne i november afsløre, at TDC konstant overvåger tre millioner mobilbrugeres færden. Er du kunde hos TDC, bliver din færden registreret, når din telefon sender og modtager data fra en sendemast. Dermed kan TDC tegne et komplet billede af, hvor du har befundet dig – oplysninger, som selskabet lagrer i et år.
Overvågningen, som 3 foretager, er muligvis endnu mere granuleret end TDC's, fortæller datalog og internetaktivist Christian Panton til Version2.
»Alt, hvad der bliver genereret i netværket om, hvor mobiltelefonen er, det opsamles og gemmes i 60 dage,« indleder han.
»Bør ikke gemmes«
3 oplyser eksplicit til Zetland, at der er tale om såkaldte location updates.
»Location updates er passive oplysninger fra netværksniveauet om, hvor en mobiltelefon har været i netværket. Det er oplysninger, som ikke bør gemmes,« siger Christian Panton og fortsætter:
»Det er oplysninger, som bruges til almindelig drift i netværket - for eksempel så mobilnetværket ved, hvor den skal prøve at ringe mobilen op.«
Det er muligt, at TDC også logger location updates, men det er ikke noget, de har oplyst om, fortæller Christian Panton.
»Vi ved stadig ikke, hvad de helt nøjagtigt gemmer, for Erhvervsstyrelsen har stadig ikke undersøgt sagen.«
Mere end at opfylde loven
Teleselskaberne har i snart ti år været tvunget til at registrere, hvilken sendemast kunderne benytter, når de ringer eller sms'er. TDC henviser til, at den løbende registrering af også datakommunikation er nødvendig for at koble kunden til en sendemast ved udveksling af mms'er, som loven også kræver.
Det er derfor også bemærkelsesværdigt, at 3 over for Zetland ikke skyder skylden på logningsreglerne, men i stedet henviser til den generelle brugeroplevelse.
»Det kan efterhånden ikke overraske, at teleselskaberne overvåger deres kunder. Men her er tilgangen lidt en anden,« siger Christian Panton og tilføjer:
»Det er helt voldsomt, hvor meget data de gemmer, og formålet er bredere end at servicere myndighederne.«
Til Zetland påpeger formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund, at logningen kun kan være lovlig for kunder, der har sagt ja til den specifikke tillægstjeneste. Hos 3 oplyser man omvendt, at det er et vilkår, som står indskrevet i abonnementsbetingelserne.
Telelogning dømt ude
EU-Domstolen kom kort før jul med en afgørelse, der fastslår, at medlemslande ikke må indføre love, der kræver masseovervågning af samtlige borgere.
»Den totalt bevidstløse, bagudrettede, maskinmæssige masselogning af alle menneskers kommunikation, som hidtil har fundet sted i Danmark, må vi skrotte. Det er hævet over enhver tvivl, at de danske regler skal ændres drastisk,« lød vurderingen fra professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet tidligere på måneden.
Teleselskaberne venter dog fortsat på svar fra Justitsminsteriet, før man agter at trække stikket til logningen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.