Teleselskaber går sammen om at komme spoofing til livs

29. november 2022 kl. 09:358
Teleselskaber går sammen om at komme spoofing til livs
Illustration: Blagoy Nikolaev.
Som et led i en aftale mellem de store teleselskaber, kan myndigheder og finansvirksomheder nu give fuldmagt til, at deres numre blokeres, således de ikke kan bruges til spoofing.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landets fire største teleselskaber – Nuuday/TDC, Telenor, Telia og 3 – har i regi af brancheorganisationen Teleindustrien indgået en aftale om, at myndigheder og finansvirksomheder og kan give fuldmagt til, at der blokeres for, at bestemte af deres telefonnumre kan misbruges til såkaldt spoofing.

Det skriver Berlingske.

Læs også: CFCS-chef: Cyberangreb på Europa-Parlamentet var politisk motiveret

Spoofing er, når svindlere udgiver sig for at ringe fra eksempelvis myndigheder eller finansvirksomheder, mens de forsøger at svindle ofre til at overføre penge eller følsomme oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det danske politi er blandt de organisationer, der er blevet misbrugt af spoofing-svindlere, ligesom Danske Bank er blevet beskyldt for at hjælpe svindlerne. For nylig kom det frem, at flere end 100 personer er blevet arresteret som led i en politioperation, der efterforsker en sag, hvor ofrene er blevet svindlet for samlet 100 millioner af kroner. Systemet, der gør det muligt for svindlere at spoofe er blevet kaldt »idiotisk« af Torben Rune, der er telekonsulent for blandt andet danske teleselskaber.

Læs også: USA forbyder nye Huawei-produkter af frygt for den nationale sikkerhed

Adskillige hundrede numre er ifølge Berlingske allerede beskyttet mod spoofing, og Nets, NemID og MitID er beskyttet mod spoofing på sms.

»Vi ved, at svindlere i relativt stort omfang bruger spoofing som et redskab til at snyde. Erfaringen er, at når vi først blokerer for, at opkald kan se ud, som om de kommer fra et bestemt nummer, så forsvinder opkaldsforsøgene,« siger direktør i Teleindustrien Jakob Willer til Berlingske.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. november 2022 kl. 11:46

Det var godt nok bagvendt løsning!

De skal bare spærre for alt hvad der kommer fra udlandet med enten +45 eller manglende landenr. på de internationale forbindelser og så vil hele forretningsmodellen falde til jorden - problemet er bare at teleselskaberne tjener tykt på spoofing så den model er ikke noget de har lyst til at lave.

...og ja naturligvis kender de nummret ellers ville det ikke kunne vises!

Hvis et firma har behov for dansk nummer i udlandet så må det jo bare whitelistes.

7
30. november 2022 kl. 13:53

De skal bare spærre for alt hvad der kommer fra udlandet med enten +45

Så ville danske mobiltelefoner i udlandet ikke kunne ringe hjem.

I modsætning til IP-nettet tager man sin addresse med sig i tele-nettet.

8
1. december 2022 kl. 11:40

Det holder de skam øje med selv, for at forhindre SIM spoofing. Det har de gjort i 20 år så de er udemærket klar over hvor en dansk mobiltelefon befinder sig. Det ved jeg fra en Digital (DEC) medarbejder som skulle passe anlægget for Sonofon.

Det vil bare kræve en snabel ind i danske mobiloperatørers database.

4
29. november 2022 kl. 23:53

Det var godt nok på tide!!! Udbred det tak og stop med SMS til 2FA! Den ENESTE grund til at verdenen ikke er kommet videre fra 70’ernes SS7 protokol er, at staterne kan bruge sårbarhederne til spionage.

Der er begyndt at være værktøjer i USA til blokering af nogle af spoofing opkaldende:

“Consumers in the U.S. are receiving fewer robocalls than a year ago, but billions of unwanted calls continue to get through.

Phone providers were mandated last June to affirm that they have anti-robocall technology known as Shaken/Stir installed on their networks. The digital fingerprinting technology is designed to identify spoofed calls, which use a fake number to trick you into answering your phone.

Calls that aren’t recognized by the system get flagged, and the phone carrier can either block the call or tag it with a likely scam or spam call label, which appears on users’ phone screens. 

Yet the number of robocalls this year is expected to reach 48.5 billion, down only slightly from 50.4 billion in 2021, according to the latest figures by YouMail, a robocall blocking and tracking firm. And while the improvement is welcome, it still breaks down to an eye-popping 4 billion monthly robocalls.”https://www.consumerreports.org/robocalls/robocalls-decline-but-fcc-efforts-still-have-long-way-to-go-a3207179545/

3
29. november 2022 kl. 14:15

Enig, den bør vendes om. Alle er låste til eget nummer per definition og så må man eksplicit meddele ens teleselskab, hvem der lovligt må spoofe ens nummer (call centre etc).

2
29. november 2022 kl. 12:47

Det er da positivt, at "Teleselskaber går sammen om at komme spoofing til livs".

Men hvorfor skal "myndigheder og finansvirksomheder nu give fuldmagt til, at deres numre blokeres" når det vel er i deres interesse, at det allerede var det til at starte med - som standard?

Og hvorfor i alverden kan ETHVERT nummer, UANSET hvad eller hvem det end måtte være til, ikke blive "beskyttet mod spoofing" eller som mimimum få valget/tilbuddet om det?

1
29. november 2022 kl. 12:40

Hvorfor i alverden er det kun store, og rige, selskaber og koncerner, der kan få deres numre sikrede? Hvorfor kan man ikke lukke for, at nogen som helst kan ringe fra et andet nummer, end deres eget? Jeg kan ikke komme i tanke om andre end svindlere, der kan have et behov for, at få deres telefonnummer til, at ligne noget andet.

6
30. november 2022 kl. 13:16

Der kan være mange gode grunde til det som virksomhed. F.eks. medarbejdere der arbejder hjemme fra og benytter mobil, som de ikke ønsker tilbagekald på. Der kan det være en fordel at sætte virksomhedens hovednummer frem for at ringe fra "ukendt nummer". Grey routing er et andet tilfælde. Ofte kan der være mange penge at sparer ved at benytte en anden udbyder end sit danske telefonselskab til udgående opkald.