Teleselskab dropper ågerpriser: 15 kroner om dagen for fri datatrafik i udlandet

Britiske Vodafone lancerer nu billig datatrafik i udlandet for kunderne med en fast, lav pris pr. dag. Herhjemme arbejder TDC også på nye, lavere priser.

Med udbredelsen af datatrafik over mobiltelefonen fik en tur til udlandet et nyt, alvorligt faremoment: Vanvittige regninger, der kunne løbe op i mange gange rejsens pris.

Det fik EU til at lave regler, så dataforbindelsen automatisk blev spærret ved 450 kroner, og de store danske teleselskaber valgte også at bruge den model for besøg i lande uden for EU.

Men priserne pr. megabyte er stadig astronomiske, og fornuftige rejsende skynder sig derfor at slå al roaming af datatrafik fra på telefonen, så snart grænsen passeres.

Læs også: Her er softwaren der stopper løbske mobilregninger

Den praksis vil både EU's politikere og det britiske teleselskab Vodafone lave om på. I stedet for 20 kroner pr. downloadet megabyte, eller hvad prisen hos nogle selskaber ellers kan løbe op i, tilbyder Vodafone nu fri surf i hele Europa for bare 15 kroner om dagen for kunderne. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Målet er, at kunderne fremover tør åbne for dataforbindelsen i udlandet, i stedet for som nu at snøre den godt til, siger teleselskabet. Det kan bedre betale sig, mener Vodafone, men den vurdering delte aktiemarkedet dog ikke. Firmaets aktiekurs røg 3,6 procent ned efter udmeldingen.

Læs også: Sådan stopper du kæmpe-regninger for datatrafik i udlandet

Hos TDC arbejder man også på nye måder at betale for data i udlandet, fortæller firmaets pressetjeneste, da Version2 ringer og spørger, om ikke Vodafones træk var et eksempel til efterfølgelse.

»Det er ikke lige på trapperne, men vi arbejder på tilsvarende produkter med feriemoduler. Lige nu er vi i fuld gang med at analysere kundernes forbrug af tale og data, når de er i udlandet,« forklarer Rasmus Avnskjold, presserådgiver hos TDC.

Læs også: It-chef afkrævet betaling for lukket abonnement hos 3

Af konkurrencehensyn kan firmaet ikke fortælle nærmere, hvad planerne er. Men TDC er enige med Vodafone i, at den nuværende model med høje megabyte-priser og yderst forsigtige kunder ikke fungerer.

»Det er ikke optimalt, at en telefonregning kan løbe løbsk i udlandet. Det er hverken kunderne eller vi selv interesserede i,« siger Rasmus Avnskjold.

Hvorfor har I så ikke taget skridtet langt tidligere og undgået sager med kunder, der får en kæmperegning og bliver sure?

»Antallet af kunder med problemer har ikke været vanvittigt stort tidligere, og nu har vi spærringen ved 450 kroner, som man aktivt skal fjerne for at få højere regning. For et år siden var det også ganske få, der havde smartphones, mens forbruget af data nu er eksploderet, fordi halvdelen af de solgte telefoner i dag er smartphones,« forklarer han.

EU har ad flere omgange grebet ind over for høje telepriser ved roaming i andre lande. Priserne for datatrafik er nu reguleret på engros-niveau, så et teleselskab ikke kan sælge en megabyte videre til et andet selskab for mere end seks kroner.

Men EU-politikerne har meldt ud, at de er klar til flere indgreb, hvis ikke markedet selv regulerer priserne ned, så der ikke er så enorm forskel på at købe teleydelser i sit eget land og i andre EU-lande.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jens Holm

Det var da på tide... O2 har i forbindelse med deres blackberry abonnement haft global roaming til en ca 350.- kr på blackerries. Godt nok er trafikken mindre, men det er altså også en del år siden.

Jeg ser frem til tilsvarende priser hos alle danske udbydere.

 • 0
 • 0
#2 Ove Andersen

Lige nu er vi i fuld gang med at analysere kundernes forbrug af tale og data, når de er i udlandet

Mon ikke det viser, at de fleste kunder ikke bruger data i udlandet? Og så kan TDC jo selv konkludere hvad de vil, eksempelvis at folk ikke vil bruge data i udlandet?

Jeg bruger selv ikke data når jeg krydser en grænse, da en Android telefon jo slubrer data til sig, med synkronsering af diverse ting. Heldigvis er standard indstillingen i Android at den ikke bruger data når der roames.

 • 0
 • 0
#4 Martin Jakobsen

Præcis, mon ikke de siger at der ikke er noget marked for det.

Til 15kr om dagen, gider jeg ikke rende rundt for at finde hotspots.

Hvis ikke hotellet har WiFi til fornuftig pris(=gratis) finder jeg en Cafe hvor man kan bruge deres gratis.

At bruge roaming på datatrafik er økonomisk selvmord. Så heller betale for en kop kaffe og en muffin og man har stadig sparet 100 vis af kroner i forhold til at tænde for data roaming.

 • 1
 • 0
#5 Rasmus Lundsgaard

Helt korrekt Martin og Svend.

Jeg plejer også at rende rundt efter Starbucks for en kaffe og et online update på verden. Og hvorfor Hoteller ikke oftere tilbyder gratis Wifi idag forstår jeg simpelthen ikke (ha' dog en startside med tilbudene i restauranten, og i laver sikkert penge på det) - gratis Wifi er ofte DEN afgørende parameter for mig ihvertfald...

Jeg skiftede netop til onfone (ikke TDC) fordi de var (på det tidspunkt ihvertfald) de eneste der tilbød en måde at betale mindre end 2,60 for at sende 180 tegn til udlandet :-O Det er så crazy!

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere