Telenor stopper logning af svenske kunders trafik - men fortsætter som hidtil i Danmark

Den svenske del af Telenor stopper indsamling af data om kunders tale- og internetforbrug efter EU-dom. I Danmark afventes svar fra justitsministeriet.

Teleselskabet Telenor har i Sverige indstillet den massive dataindsamling om kunders trafik, som selskabet har været pålagt at indsamle.

Det sker efter EU's højeste domstol kort før jul slog fast, at Sveriges logningsregler er i strid med EU-borgernes grundlæggende rettigheder.

'Beskeden fra EU-domstolen er meget tydelig i spørgsmålet om den omdiskuterede svenske datalagring. Det kan ikke tolkes anderledes, end at det svenske system svigter,' siger Telenor Sveriges chefjurist Anna Byström i en meddelelse.

Læs også: Længe ventet EU-dom: Teleselskabers massive dataindsamling er ulovlig

'Dette indbærer, at de oplysnigner om vores kunders trafik, som vi tidligere var pålagt at gemme i seks måneder, ikke længere behøves at opbevares i samme udstrækning som tidligere,' fortsætter hun.

Hos Telenor Danmark vil man dog fortsætte med den eksisterende registrering og afvente, hvad justitsministeriet får ud af at tolke på dommen fra EU.

'Telenor overholder med den registrering, vi foretager i dag, den eksisterende lovgivning,' oplyser selskabet i en mail til Version2.

Læs også: Tele2: Vi standser dataindsamling og sletter data efter EU-dom

'Den nye dom kan dog få indflydelse på regeringens nye udspil, som de forventer at fremsætte i starten af det nye år, og vi har derfor bedt Justitsministeriet om at vurdere EU-dommen og regner med at høre fra dem først i det nye år,' fortsætter beskeden fra Telenor Danmark.

Den nye VLAK-regering vil i begyndelsen af 2017 'fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder', hedder det i regeringsgrundlaget.

Læs også: Ny EU-dom mod dataindsamling er mavepuster til britisk overvågning

Teleselskabet Tele2, der ved at klage over de svenske logningsregler fik sagen behandlet ved EU-domstolen, meddelte allerede d. 23. december, at man stoppede den politisk vedtagne logning.

I dommen lyder det, at det kun er tilladt at indsamle oplysninger, hvis det er nødvendigt for at bekæmpe alvorlige forbrydelser med høje strafferammer - og myndighederne kan først få oplysningerne at se, når en domstol har været inde over.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Knud Larsen

At noget er ulovligt stopper ikke den danske regering jvf. Jesper Thynells undersøgelser og bog om emnet. Men at der er tale om en klart ulovlig handling burde får regeringen til at stoppe straks, og der burde indledes en anklage procedure mod de skyldige for dette klare brud på personfirheden.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere