Teleselskabet Telenor har i Sverige indstillet den massive dataindsamling om kunders trafik, som selskabet har været pålagt at indsamle.
Det sker efter EU's højeste domstol kort før jul slog fast, at Sveriges logningsregler er i strid med EU-borgernes grundlæggende rettigheder.
'Beskeden fra EU-domstolen er meget tydelig i spørgsmålet om den omdiskuterede svenske datalagring. Det kan ikke tolkes anderledes, end at det svenske system svigter,' siger Telenor Sveriges chefjurist Anna Byström i en meddelelse.
'Dette indbærer, at de oplysnigner om vores kunders trafik, som vi tidligere var pålagt at gemme i seks måneder, ikke længere behøves at opbevares i samme udstrækning som tidligere,' fortsætter hun.
Hos Telenor Danmark vil man dog fortsætte med den eksisterende registrering og afvente, hvad justitsministeriet får ud af at tolke på dommen fra EU.
'Telenor overholder med den registrering, vi foretager i dag, den eksisterende lovgivning,' oplyser selskabet i en mail til Version2.
'Den nye dom kan dog få indflydelse på regeringens nye udspil, som de forventer at fremsætte i starten af det nye år, og vi har derfor bedt Justitsministeriet om at vurdere EU-dommen og regner med at høre fra dem først i det nye år,' fortsætter beskeden fra Telenor Danmark.
Den nye VLAK-regering vil i begyndelsen af 2017 'fremlægge nye regler om logning, der målrettet skal styrke politiets muligheder for at opklare kriminalitet, og som ikke vil pålægge telebranchen for mange byrder', hedder det i regeringsgrundlaget.
Teleselskabet Tele2, der ved at klage over de svenske logningsregler fik sagen behandlet ved EU-domstolen, meddelte allerede d. 23. december, at man stoppede den politisk vedtagne logning.
I dommen lyder det, at det kun er tilladt at indsamle oplysninger, hvis det er nødvendigt for at bekæmpe alvorlige forbrydelser med høje strafferammer - og myndighederne kan først få oplysningerne at se, når en domstol har været inde over.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.