Da danskere i timevis ikke kunne ringe 112 på grund af alvorlige driftsforstyrrelser tilbage i august, skyldtes det, at teleselskabets medarbejdere afveg fra standardprocedurerne.
Det viser TDC's egen rapport, som Version2 har fået aktindsigt i.
I rapporten beskrives det konkret, hvordan »Change management-proceduren ikke blev fulgt« af underleverandøren.
TDC ønsker ikke at uddybe, hvad den pågældende procedure dækker over, eller at stille op til interview om dette af forretningsmæssige og sikkerhedsmæssige årsager. Det fremgår heller ikke, hvilken underleverandør der begik fejl.
»Budskabet i denne rapport fra TDC er, at det er en menneskelig fejl, og at man har klokket i det,« siger Torben Rune, der er civilingeniør og stifter af Teleanalyse.
Læs også: Justitsminister: Rigspolitiets håndtering af teledata har været særdeles utilfredsstillende
Han kan ikke gennemskue præcis, hvilken karakter fejlen har haft, men Torben Rune vurderer, at der er tale om en fejl i forbindelse med en softwareopdatering.
»Det undrer mig altså lidt, fordi man plejer at følge nogle meget slaviske retningslinjer for, hvordan man håndterer opdateringer, der har så store konsekvenser. Man kan netop ende i en situation, hvor alt holder op med at virke,« siger Torben Rune.
Tyder på mangelfulde testforsøg
Version2 har forsøgt at kontakte TDC for at få uddybende kommentarer til TDC’s redegørelse, men TDC refererer til en tidligere pressemeddelelse, man lavede i samarbejde med Region Syddanmark.
Derfor er det heller ikke muligt at få bekræftet, hvad TDC har arbejdet på i forbindelse med standardproceduren eller hvilke forholdsregler, man har gjort sig som forberedelse til arbejdet.
Torben Rune stiller da også spørgsmålstegn ved de sikkerhedsmæssige omstændigheder og eventuelle testforsøg, hvor man installerer ny software.
»I rigtig mange It-systemer opdaterer man ikke, medmindre man har prøvet det af i et test-system, hvor man ser, hvordan dette kopisystem reagerer på den nye software,« siger telekonsulenten og fortsætter:
»Derefter kan man så rulle software på i produktionssystemet. Det håber jeg, man har gjort her, men det undrer mig i så fald, at så alvorlig en fejl ikke skulle have vist sig i testsystemet,« siger Torben Rune.
Umærkeligt i hovedstaden
Driftsforstyrrelserne den 28. og 29. august fandt sted i forskellige tidsintervaller og i forskellige perioder alt afhængigt af, hvor i landet man befandt sig. Som TDC-kunde i Storkøbenhavn resulterede driftsforstyrrelserne eksempelvis i, at man ikke kunne ringe 112 via TDC’s egen service i tre timer den 29. august.
Region Hovedstadens Akutberedskab, der varetager 112 ved regionens vagtcentral, blev gjort opmærksomme på driftsforstyrrelserne, da de den 29. august oplevede et dyk i telefontrafikken klokken 10.09 og få minutter frem.
Driftsforstyrrelserne i regionen varede næsten tre timer, men selvom der var et dyk de første minutter, var der intet samlet trafiktab i den samlede periode sammenlignet med en almindelig dag i regionen.
Det skyldes, at Region Hovedstadens Akutberedskab, TDC og nyhedsmedier var hurtige til at melde ud på diverse platforme, hvordan man som TDC-kunde på alternativ vis kunne komme i kontakt med 112.
Læs også: Rigspolitiet sender aben videre i tele-skandale: Teleselskaber har sendt mangelfulde rådata
Til Version2’s spørgsmål om, hvorvidt manglende mulighed for at ringe 112 i dette tidsrum har ført til dødsfald eller andre omfattende sundhedskonsekvenser, oplyser Region Hovedstadens Beredskab, at man ikke har kendskab til sådanne hændelser som resultat af driftsforstyrrelserne.
Opdatering onsdag den 9. oktober klokken 9.05: Artiklen indeholder nu TDC's forklaring om, at det er af forretnings- og sikkerhedsmæssige årsager, at man ikke ønsker at uddybe, hvad den omtalte 'Change management procedure' dækker over.
Har du været forhindret i at få akut nødhjælp i forbindelse med driftsforstyrrelserne den 28-29 august, må du gerne tage kontakt til Version2 på tip@version2.dk