Teleindustrien: Roaming kan ikke lukke huller i mobildækning

7 kommentarer.  Hop til debatten
Teleindustrien: Roaming kan ikke lukke huller i mobildækning
Illustration: LARS BERTELSEN.
Kommune kalder på automatisk skift til andre teleselskaber som svar på dårlig mobildækning. Men det kan ikke løse problemet, siger direktør for Teleindustrien.
25. august 2014 kl. 14:11
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er huller i mobildækningens Danmarkskort. Men at lade mobiler søge frit mellem teleselskabernes net, når ens eget abonnement må give op, er ikke løsningen. Det siger direktør for Teleindustrien Jakob Willer til Kit-Magasinet, som udgives af foreningen for kommunale it-chefer, Kita.

»Der er store tekniske udfordringer med at få det til at fungere. Og markedsmæssigt vil det ikke fungere på teleområdet, da der ikke vil være incitamenter for teleselskaberne til at investere,« siger Jakob Willer til magasinet.

Ringkøbing Skjern Kommune har kørt kommunen tynd med tre telefoner og lige så mange antenner. Ved hjælp af en app, der registrerer mobilsignalet, har de kortlagt mobildækningen i kommunen, og den lader noget tilbage at ønske. Dækningskortet viser dog, ifølge kommunen, at teleselskaberne i Danmark supplerer hinanden godt. Det får nu kommunens kommunaldirektør Niel Erik Kjærsgaard til at kalde på roaming mellem de forskellige telenet som en mulig løsning.

»Dér, hvor TDC viser svagheder, er Telenor stærkere og omvendt. Sådan er det langt hen ad vejen, og det fører os frem til, at roaming eller samarbejde mellem selskaberne må være løsningen,« siger han og henviser til, at man i udlandet kan skifte mellem forskellige telenetværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det er en anden teknisk funktion, som ikke vil løse problemet med den hullede dækning, mener Jakob Willer.

»Du kan godt roame internationalt. Samtalen vælger et net, når der er et samarbejde mellem to selskaber. Men samtalen springer ikke fra net til net på tværs af leverandører i realtid. Det kan ikke lade sig gøre,« siger han.

I stedet mener Jakob Willer, at dialog mellem teleselskaber og kommuner om for eksempel billig jord til telemaster kan gøre en forskel for borgere uden mobilsignal.

Telenor og Telia har valgt at slå deres mobilnetværk sammen til ét, mens TDC og 3 driver deres egne netværk. Dermed er der nu tre selvstændige mobilnetværk blandt de fire store teleselskaber i Danmark.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. august 2014 kl. 14:49

Mobilselskabet 3 anvender såvidt jeg kender til national roaming med TDC, sandsynligvis med det resultat at 3's kunder oplever noget bedre dækning enkelte steder. Så helt umulig kan det ikke være. Det er rigtig at national roaming måske ikke er optimalt når man raser ud over marken i sin traktor og det derfor kan opstå situationer hvor skiftende netværk mangler dækning.

Jeg vil umiddelbart tro at roaming aftalen mellem 3 og TDC har motiveret 3 til at bygge dækning der hvor de har haft meget roaming trafik, da roaming trafikken har påført selskabet omkostninger til TDC. Så på det vis burde det i teorien være mulig at skru sammen en model som ivaretager incitamentet til at investere. Med national roaming kan man også sige at det for forbrugeren er mindre kritisk at alle operatører har dækning, da man uanset har frit valg af operatør under forudsætning at minimum een operatør har dækning, selv om den operatør som har dækning nok fortsat vil have en konkurrencefordel i form af bedre tjenestekvalitet specielt i mobile brugssituationer.

3
25. august 2014 kl. 17:14

3's løsning, hvor de roamer hos TDC, betyder ikke at TDC's og 3's mobilnet taler sammen. Det er eksempelvis ikke muligt at overføre en igangværende samtale fra TDC's til 3's net, omvendt kan en igangværende samtale godt overføres fra 3's til TDC's net. 3's mobilnet kan altså tale med TDC's net, men TDC's net kan ikke tale med 3's.

Da 3 ikke har et 2G net, har de plads tilovers, som de kan konfigurere til at matche TDC's. Omvendt har TDC ikke plads i sit 2G net, til både at konfigurere deres eget 2G net og 3G net samt 3's 3G net.

Et mobilnet virker kun, fordi hver mast kender de andre master i området. Hvis den ikke gør, vil den ikke kunne overdrage forbindelsen til den næste mast, når man flytter sig.

Måden 3 får kunderne tilbage til eget mobilnet på, er gennem SIM-kortet, som er programmeret til at prioritere 3's eget mobilnet over TDC's. Dette er dog ikke helt uden risiko, da der kan ske fejl i HLR (Home Location Register) ved denne metode.

Fri roaming mellem tre mobilnet også resultere i flere fejl i HLR. Når man er på ferie i udlandet, øges risikoen for at der sker fejl i denne tabel, grundet skiftet mellem mobilnet. Når der sker fejl, vil man eks. opleve ikke at kunne bruge sin mobil, indtil man genstarter den og mobilen på ny registrerer sig i HLR. Derfor vil det få modsatte effekt, og folk vil oftere opleve at deres mobil er helt låst - indtil de genstarter den.

For 4G/LTE vil det dog ikke være noget problem, da softwaren til den teknologi har rigeligt med plads til at konfigurere alle andre antenner i området - også konkurrenternes.

5
25. august 2014 kl. 19:28

Gode pointer fra Martin vedrørende performance udfordringer. Det er ikke problemfrit. Men med den dækning operatørerne hævder at de nu er ved at kunne tilbyde, så er jo risikoen for at man skulle komme udenfor dækning, og derfor skulle roame, nærmest ubetydelig og kun af teoretisk interesse... ;). Jeg kan heller ikke helt klart se for mig hvorfor statens provenu ved lisensauktioner skulle blive mindre ved national roaming hvis vi er enige om at man ved national roaming kan tilbyde brugerne bedre dækning til en lavere anlægsomkostning. Jeg kan godt se at noget af konkurrencefordelen ved at tilbyde dækning der hvor ingen andre dækker vil kunne bortfalde med national roaming, men det vil så kun være tilfælde hvis national roaming virkede fejlfrit. For hvis det er behæftet med kvalitetsforringelser at anvende national roaming så vil den operatør med egen dækning fortsat have en væsentlig konkurrencefordel.

6
26. august 2014 kl. 03:22

Hvor der er en vilje, er der som regel også en vej.

Absolut. Alle teleselskaber skal bare udskifte deres 2G og 3G hardware, til en standard der endnu ikke er på markedet, hvor de kan lave hand-over til fremmede mobilnet. Da softwaren er bundet meget tæt sammen med hardwaren, tvivler jeg på, at det er nok blot at lave en software opdatering. Hvis det var tilfældet, tror jeg at 3 for længst havde betalt TDC for at lave denne opdatering.

Svar til Jan

Ja, der er helt sikkert en del problematikker, når det kommer til incitamentet til selv at gøre noget. Vi kan hurtigt ende i en situation, hvor teleselskaber kan snylte på hinanden - og dermed ikke sikre kapacitet i yderområderne.

Èn ting der dog ville kunne gøre en forskel, ville være hvis det blev muligt at dele samme antenne. Sådan at det kun er nødvendigt med en antenne til hver retning (her er der normalt tre retninger på hver mast). Men i Danmark tillader vi ikke teleselskaberne at dele selve antennen, og hvert teleselskab er derfor tvunget til at finde plads på en mast eller høj bygning. Det vil ikke betyde noget for performance, hvis to eller flere teleselskaber deler samme antenne, da de benytter forskellige frekvenser. Det vil dog betyde, at teleselskaberne ikke blot kan dreje en antenne, for at optimere performance for en enkelt kunde - så hvis teleselskabet har en vigtig kunde, må de selv opsætte en antenne på stedet (på masten).

Som markedet er i dag, tvivler jeg dog på at de forskellige teleselskaber vil få en kæmpe fordel af nye samarbejdsaftaler. TDC var i skarp konkurrence med 3 om 800 MHz frekvensen, som TDC endte med at betale kassen for. TDC's interesse var at beskytte deres ADSL-produkt, som er millarder værd. Derfor tilbyder TDC kun 10GB data, hvor man skal betale ekstra for 4G/LTE. Telia/Telenor som vandt den lille del af 800 MHz licensen tilbyder noget mere data, men kan ikke benytte frekvensen i hele landet. TDC vandt 2x20 MHz og Telia/Telenor vandt 2x10 MHz. Derfor tabte "yderkantsdanmark" den auktion. TDC skal nok levere og tilbyde den krævede hastighed, men mængden er der ikke sat regler for - så TDC tilbyder sølle 10GB data i deres største abonnement til private.

I Irland gjorde man noget helt andet. Her valgte de at tilbyde "gratis" frekvenser til den operatør, som ville leverer billigt bredbånd via mobilnettet. Den operatør der vandt frekvenserne, blev tvunget til at leverer mobilt bredbånd til en fastsat pris. Men I Danmark vælger vi at "score" 1 millard kroner på 800 MHz frekvensen, fremfor at sikre billigt bredbånd - med høj hastighed i yderkantsområderne. 1 millard tilsvarer 181 kr. pr. person. Havde vi i stedet lavet en skønhedskonkurrence på 800 MHz frekvensen, ville det havde givet os bedre mobildækning, da 800 MHz og 900 MHz er tæt på hinanden (900 MHz bruges til 2G og 3G, 800 MHz bruges til LTE). Men vi valgte at få penge i statskassen, fremfor billigt bredbånd i yderkantsområderne. Så problemet ender tilbage hos de lokale politikere, der ikke har været i stand til at råbe de nationale politikere op. Med rette skal jeg sige, at de lokale politikere måske heller ikke har haft viden på området, til at forstå problematikken - men den burde deres nationale politikere have resourcer til at regne ud, hvorefter de kunne give besked tilbage gennem gelederne.

7
26. august 2014 kl. 07:32

I forhold til incitament vil jeg mene det er et spørgsmål om prissætning for national roaming.

Mig bekendt må operatørerne nu godt dele antenner. Det er ikke ofte de ønsker dette, men der er konkrete eksempler på at det sker.

I forhold til dækningskrav mener jeg man nu er nået til et punkt hvor det bliver relevant at stille krav om indendørs dækning, som i UK.

Når nu dækningen udendørs bliver så god som vi forventer, så vil vel behovet for national roaming i størst grad være tilstede for de stationære terminaler. Såvidt jeg ser i initiativerne fra de som foreslår national roaming står der intet om at multi-plmn handover skal understøttes. Så udskiftningen af al 2G / 3G HW må stå for din egen regning... Og realistisk set så er det nok ikke et forslag som kan realiseres umiddelbart, så måske passer det med udfasningen af 2G.

4
25. august 2014 kl. 17:45

@martin

Hvor der er en vilje, er der som regel også en vej.

Samdrift i yderområder kan opnås på mange måder, men det er klart, at der skal sluges nogle kameler i forhold til den gængse administration af fleroperatørmiljøet.

Jeg minder også om, at Sonofon og TDC i sin tid aftalte afvikling af hinandens kunder ved større langvarige nedbrud.

Måske kan en etableret metode for samdrift i yderområder (måske med særlig operatør-id, hvad ved jeg?) også spille en vis beredskabsmæssig rolle?

2
25. august 2014 kl. 16:23

Helt rigtigt.

Man kan ikke sammenligne national og international roaming.

Udover eksemplet med 3, der roamede til 2g hos TDC, da de kun havde frekvenser til 3g, kan man også pege på USA, hvor abonnementer med national roaming er almindelige. Det skyldes, at de store mobilselskaber af historiske grunde har god dækning i forskellige dele af landet.

Det vil specielt lette national roaming, hvis det gøres til et krav i øde områder ved tildeling af frekvenser.

Men så bliver statens provenu ved auktionerne nok også mindre.