Teleindustrien savner på linje med en række danske it-folk afklaring på, hvordan Danmark forholder sig til logningsdommen fra EU-Domstolen, som har fastslået, at teleselskabernes masseindsamling af data er ulovlig. Samtidig vil selskaberne dog ikke stoppe med at logge danskernes teledata, før en ny dansk lov er på plads.
»Justitsministeren har i foråret 2017 oplyst, at regeringen forventer at kunne fremsætte et lovforslag om revision af logningsreglerne i folketingssamlingen 2017/2018, og at de gældende danske logningsregler opretholdes, indtil ændringerne er gennemført,« skriver Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, i en ny status.
Han tilføjer desuden, at:
»Regeringen og Justitsministeriet har vurderet og klart meldt ud, at man opretholder de eksisterende logningsregler, indtil nye regler er på plads. I det lys skal teleselskaberne ikke tilsidesætte gældende danske regler, som justitsministeren aktivt har taget stilling til.«
Svar på it-aktivisme
Version2 og Ingeniøren bragte fredag en fællesleder, der satte fokus på, at Justitsministeriet og den danske teleindustri fortsat logger danskernes televaner - selvom en EU-dom har dømt den praksis ulovlig i 2016.
Teleindustriens svar ligner et mere eller mindre direkte svar på Twitter-tråden, der opstod ud fra nedenstående tweet, der i sidste ende førte til, at danske it-folk på tværs af branchen nu gør klar til at køre en sag mod TDC.
Hvor længe står I blot på sidelinjen i denne sag, @jakobwiller? https://t.co/OgHRZyBGpk
— Christian Panton (@christianpanton) January 5, 2018
»Fra Teleindustriens side har vi forståelse – og sympati for disse aktørers ærinde om at få taget nogle konsekvenser af den dom, der blev truffet i december 2016. Samtidig er det dog vores opfattelse, at man skyder efter de forkerte, når man kritiserer og retsforfølger teleselskaberne,« skriver Jakob Willer.
Teleindustrien linker til et brev fra justitsminister Søren Pape Poulsen fra marts 2017, der understreger, at:
»... det er vigtigt for regeringen, at et lovforslag fremsættes for Folketinget, som tilpasser de gældende danske logningsregler i overensstemmelse med dommen i Tele2-sagen, uden unødigt ophold...«
Ministeren skriver dog derefter, at det også er vigtigt, at loven bliver lavet på det rigtige grundlag, hvilket bl.a. betyder, at det skal være i samarbejde med øvrige EU-lande og EU-Kommissionen.