Teleindustrien klager over kommunalt brug af skattekroner på bredbånd

12. januar 2016 kl. 11:1548
Ringkøbing-Skjern Kommune har fået Teleindustrien til at klage til Statsforvaltningen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En aftale om fiberbredbånd mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Energimidt får nu Teleindustrien til at klage til Statsforvaltningen. Det fortæller DR Nyheder.

Aftalen går ud på at sikre fiberbredbånd til alle kommunens husstande. Kommunen investerer 70 mio. i den forbindelse.

»Men ifølge EU's regler må der kun bruges skattekroner på bredbånd, hvis man forinden har kortlagt de eksisterende bredbånd og lavet en høring blandt teleselskaberne,« siger Jakob Willer, direktør i teleoperatørernes brancheforening Teleindustrien, til DR.

Han er utilfreds med kommunens svar i sagen, og nu har Teleindustrien klaget til Statsforvaltningen over svaret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det afgørende er, at de ikke bruger skattekroner på at skævvride markedet,« siger Jakob Willer.

Kommunikationskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune Jesper Lemming siger, at man afventer Statsforvaltningens behandling af klagen og ikke har yderligere kommentarer.

48 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
47
16. januar 2016 kl. 15:38

Det er så ikke helt korrekt, for en erhvervsvirksomhed kan få reduktion i prisen, hvis det er til produktion.
En privat husstand kan få reduktion i prisen hvis det er til opvarmning..

Ja ja, det ved jeg godt, det var også derfor jeg skrev liberal erhverv i mit eksempel - og som udgangspunkt skelnes der ikke hvis behovet er nogenlunde sammenligneligt, dvs taler vi belysning osv, men ikke varme eller produktion, så betaler de to huse præcis det samme.

Det er i øvrigt endnu værre i Sverige, der er mange adresser hvor der er installeret fiber, og mange der udbyder på fibernettet, og hvis man siger det er til privatbrug, så koster det en slik, men nævner man det magiske ord "erhverv" så hopper tælleren lige en faktor 10.

44
16. januar 2016 kl. 13:24

Jeg må indrømme at jeg undrer mig stærkt over at det er tilladt at teleselskaberne kan lave den skelnen mellem "erhverv" og "privat".

For vores vedkommende er det blot et navn der reflekterer hvem produktet er henvendt imod. Vi har flere virksomheder der har købt "privat" produktet og det har vi det fint med. TDC har ligeledes pligt til at levere til en virksomhed, såfremt der er mindre end 30 meter til et fibertilslutnigspunkt. Private må også købe vores erhvervsprodukt, dog kan man som privat ikke bindes mere end 6 måneder (lovgivning), så man er nødt til at betale for etablering eller få sig et CVR nummer.

Problemet er at der ikke er ret mange virksomhedsadresser der opfylder 30 meter kriteriet. Derudover har myndighederne defineret to typer af fibernetværk. Det ene kalder de FTH (fiber til hjemmet) og er defineret som et netværk hvor der er et finmasket net af fibertilslutningspunkter, således at de fleste huse på en vej er indenfor de 30 meter. Det andet net kaldes BTO (har glemt hvad det står for) og er defineret ved at der er længere mellem tilslutningspunkterne end ved FTH (typisk et par hundrede meter mellem punkter). Den regulerede fiberleje på BTO netværket er væsentligt højere end for FTH. Argumentet herfor er at der er længere mellem tilsluttede kunder på BTO nettet, så derfor er udgiften per kunde per meter fiber også højere.

Fiberlejen på FTH er cirka 70 kr per måned (ex moms) uanset afstand. Fiberlejen på BTO afhænger af afstand og om det er by eller landzone. Den typiske fiberleje på BTO er 1000-2000 kr per måned.

Hvis vi kigger på din adresse i Helsinge, så er det muligt at de har anvendt BTO fiber til at levere til rækkehusene. Det kan løbe rundt fordi de installerer en optisk splitter i kælderen, så at mange boliger deles om en fiber. Men hvis du som nabo spørger om du også kan komme på, så får du et BTO tilbud som du kun kan sige nej tak til.

43
16. januar 2016 kl. 13:06

Jeg vil tro at faste kredsløb i dag også er fiber. TDC sælger fiber til samtlige adresser i Danmark, det er bare ikke til priser som er interessant for private. Typisk abonnement er 2000 kr og opefter per måned ex moms.

Jeg må indrømme at jeg undrer mig stærkt over at det er tilladt at teleselskaberne kan lave den skelnen mellem "erhverv" og "privat".

Hvis vi har to ens huse lige ved siden af hinanden, hvor der er liberalt erhverv i det ene og det andet er en privat bolig, så skelner Dong ikke om hvorvidt de 400/230V er til erhvervsmæssigt brug eller privat - men når vi taler bits, så er erhvervsbits 5-10 gange så dyre.

Og jo jeg har hørt den patetiske sang om at erhverv får bedre service ved nedbrud, men det kunne da bare være en tillægsydelse, som både private og erhverv kunne købe, hvis de følte behovet.

42
14. januar 2016 kl. 12:12

Men på sigt skal der laves love så der åbnes op for andre kan bruge fiberen, måske efter et eller andet antal år. Som man nu kan få adgang til TDC.

Det kommer ikke til at ske. Det er mere sandsynligt at TDC bliver så små at kravet om adgang bliver fjernet. Desværre så forstår folk ikke konsekvenserne. Men det gør de når de senere rammes på pengepungen af (nye) monopol tilstande

Synes nu at Stofas og andre udbyders priser på TV er langt være. Hvis du vil bare vil se de åbne TV kanaler og TV2 som koster 20,- kr, så skal du have en pakke typisk langt over 200,- kr.</p>
<p>Canal digital har også sat priserne op med den begrundelse at priserne for TV stiger ?
Synes nu ikke at streaming er så dyr :-) Men det er vel krampetrækninger ?

Problemet er netop at TV de næste år flytter over til at blive et streaming produkt. Det kommer til at gøre av på dem der har baseret deres indtjening på både Internet og TV...

41
14. januar 2016 kl. 10:19

Man regner pt. med at levetiden for en fiber er 30 år inden den skal udskiftes. Så fiber er ikke nødvendigvis lykken på sigt.

Du får nok lidt svært ved at dokumentere den påstand. Her er lidt konkret information:

http://www.zdnet.com/article/the-life-expectancy-of-fibre/

Armidale might be live, but for how long? Will the fibre need replacing in 20 to 25 years?</p>
<p>No, is the short answer. Despite NBN detractors claiming that fibre lasts only a couple of decades, people building networks are working on 40 years as a minimum, and some are expecting it to last 100.

40
13. januar 2016 kl. 22:54

Man regner pt. med at levetiden for en fiber er 30 år inden den skal udskiftes. Så fiber er ikke nødvendigvis lykken på sigt.

Disse er gamle påstande, der er svære at få til at dø. Det er vist rigtig, at der var noget fiber tilbage fra 1980'erne, der kunne få glaspest. Men idag regner man med at fiber holder 60 år plus, nogen siger over 100 år. Det er helt den samme påstand, som stadigvæk lever, at man ikke kan benytte Linux uden at skulle benytte en terminal. Gamle skrøner er svært at få taget livet af. Dem der holder rygterne i live, er som regel dem som vil tabe noget, hvis fiber tager over. Og man må ikke forveksle levetid og afskrivnings tid, for der er ikke mange fiberejere, hvis nogen, som afskriver deres fiber ud over 30 år.

39
13. januar 2016 kl. 22:04

nu er det dyre jo ikke fiberen, men det at grave tomrøret ned?

hvis man så skal blæse en ny fiber ned om 30 år, så er det vist stadig lykke

38
13. januar 2016 kl. 21:59

Man regner pt. med at levetiden for en fiber er 30 år inden den skal udskiftes. Så fiber er ikke nødvendigvis lykken på sigt.

37
13. januar 2016 kl. 11:25

Baldur et ret teknisk spørgsmål.</p>
<p>Når nu TDC har trukket fiber til 36a-r betyder det så at der er opsat en gravsten uden for bebyggelsen ved selve vejen, hvor der så fordeles til husene, eller er der sort fiber hele vejen fra centralen?</p>
<p>Hvis der er en gravsten, kan det så forventes at der er reservekapacitet?

Det er formodentlig en GPON installation hvor de har installeret en optisk splitter i kælderen (antager a det er rækkehuse eller lignende?). Fra den optiske splitter kan der gå en enkelt fiber op til centralen.

De siger nok nej hvis du vil tilsluttes medmindre du køber erhvervsfiber. Men man kan ikke vide det før at du har ringet og spurgt :-). Og så kan det godt være at du er nødt til at starte med en TDC løsning, men du kan så eventuelt skifte efter 6 måneder.

36
13. januar 2016 kl. 11:10

Hvis i ligger mærke til det så er det TDC(Teleindustrien) går efter at få aktindsigt så de kan finde et bevis på at det er offentligt tilskud, for så skal nettet åbnes i følge EU regler.

TDC har en helt klar plan for ikke selv at have fiber net uden for store byer og dongs område.

Det skal nok komme til at ske, lige nu er fiber nettet bare delt op i så mange net at det er svært. Når de konsulderinger der er i sit slut spild falder på plads giver det nok sig selv. Selv om det vil tage tid at få en teknisk løsning på plads i stil med det som vi ser på tdc adsl i dag.

/vivilhavefiber.dk

35
13. januar 2016 kl. 11:04

Angående priser på fiber ved stofa, her taler jeg om det gamle fiber fra sydenerginet

Synes nu ikke at priserne er helt urimelige, prøv at få en pris på 90/90 ved TDC ? Synes nu også at det er i orden at der er nogen lidt højere priser i starten, når vi taler om et helt nyt backbone som lige er lagt ned. Det kan vel også gøre at der er penge og ide i at udlægge mere fiber.

Men på sigt skal der laves love så der åbnes op for andre kan bruge fiberen, måske efter et eller andet antal år. Som man nu kan få adgang til TDC.

Synes nu at Stofas og andre udbyders priser på TV er langt være. Hvis du vil bare vil se de åbne TV kanaler og TV2 som koster 20,- kr, så skal du have en pakke typisk langt over 200,- kr.

Canal digital har også sat priserne op med den begrundelse at priserne for TV stiger ? Synes nu ikke at streaming er så dyr :-) Men det er vel krampetrækninger ?

33
13. januar 2016 kl. 10:24

Og så er vi tilbage i gode gamle monopol dage. Nu bare med mange selskaber der sidder (hårdt) på hver deres infrastruktur, med deraf manglende konkurrence.
Det er med stor sandsynlighed det vi vil se fremadrettet.

Det tror jeg også. Så må man som borger glæde sig over, at man hører til de 90% der trods alt har adgang til rimeligt bredbånd. jf.

http://www.computerworld.dk/art/235994/ny-rapport-du-har-ikke-krav-paa-hurtig-internetforbindelse-i-danmark

Men på den lange bane er jeg alligevel optimist. Vi kan ikke blivende stå uden for en international tendens. Spørgsmålet er blot, hvor meget det skal "koste" inden der skiftes kurs.

32
13. januar 2016 kl. 09:51
30
13. januar 2016 kl. 09:15

Vi har været vidt omkring i denne tråd. Men man kan måske drage følgende delkonklusioner:

1 . Hvis der bygges et nyt område i Ringkøbing vil det blive forkablet med fiber af det lokale fiberselskab. TDC vil næppe få adgang til en parallel forkabling, og de kommende beboere vil i al fremtid være bundet til de fastnettjenester, der udbydes af det lokale selskab, da nettet ikke er åbent. Og det sker med kommunal støtte.

2a. Vi står ved et vejvalg i telepolitikken. I det ene scenarie vil TDC på den ene eller den anden måde miste sin landsdækkende dominans med over 50% markedsandel. Med gældende regler vil krav om åbenhed dermed forsvinde og alle net i Danmark vil være vertikalt integreret. Dermed udbydes kun de tjenester, som ledningsejeren vælger.

2b. I det andet scenarie udstrækkes krav om åbenhed til alle net uanset landsdækkende markedsandel og åbenhed af ledningsnet bliver på sigt normen. Men så skal man jo starte med de net, der nyder offentlig støtte. Det gjorde man på Bornholm, selv om endnu større åbenhed (som i Sverige)ville være ønskværdig og rimelig med en så massiv offentlig støtte. Men i Ringkøbing går man den modsatte vej og støtter et vertikalt integreret net. Så hvad bliver normen fremover, og hvilken af de 2 scenarier vil vi opleve i fremtiden ? Svaret blæser i den vesjyske vind mens TI og myndigheder tavst støtter vertikal integration som nødvendig for et forretningsgrundlag.

28
13. januar 2016 kl. 06:02

Det er i så fald en ny politik, der er indført inden for de senere år. Når der slet ikke er kobberpar kræver det jo også at pligttjenester såsom faste kredsløb (herunder analoge), alarmtjenester osv er transformeret væk fra kobber.</p>
<p>Men det har de måske gjort?

Jeg ved ikke hvad TDC har af pligttjenester. Telefoni kan de levere på fiberen eller via et mobilt produkt. Med hensyn til de andre, så nævner du jo selv at TDC ikke kan tvinge bygherre til at indlægge kobberpar fra starten. Det kan være at de tilbyder at gøre det efterfølgende, men så bliver det som "rød ordre" hvor kunden skal betale en milliard (cirka) for at få det gjort.

Jeg vil tro at faste kredsløb i dag også er fiber. TDC sælger fiber til samtlige adresser i Danmark, det er bare ikke til priser som er interessant for private. Typisk abonnement er 2000 kr og opefter per måned ex moms. Mere hvis vi taler om sort fiber mellem to adresser.

27
13. januar 2016 kl. 05:48

"Frederiksborgvej 36A, 3200 Helsinge har fiber og KUN fiber."</p>
<p>Er det så et sted hvor I leverer?</p>
<p>Så må TDC's liste være opdateret, for den sidste jeg så var ingen steder på Frederiksborgvej med.</p>
<p>Og hvis vi går længere ned end 36, mao. 34 eller 32, hvad er status så?

Ja vi kan levere, tilmed med billig oprettelse da stedet er bygget med fiber etableret fra start af. Vores gamle hjemmeside kan dog ikke vise det, så man skal kontakte kundesupport for at bestille. Ny og meget bedre hjemmeside er på vej :-).

Nummer 34 og 32 er til gengæld negative. Der er kun kobber. Den vil end ikke give en afstand til fiber. Men du kan måske forsøge dig med at kontakte TDC og spørge om det kan være rigtigt, at der ikke kan etableres fiber i #34 når de har fiber i #36. Det er set før at de har rettet en adresse.

Hvis jeg kigger på Google Maps, så ligner det at nummer 36 er nybyggeri og de to andre er eksisterende bygninger. Hvilket stemmer overens med at TDC etablerer fiber i nybyggeri hvis det har et vist omfang.

26
13. januar 2016 kl. 00:04
25
12. januar 2016 kl. 23:21

TDC har som den eneste dominerende udbyder 60% af bredbåndsmarkedet, og de skal som de eneste give adgang for andre.

He he, så varer det nok ikke mange år, før de ikke længere skal give adgang. For de kan da snart ikke være dominerende længere, med alle de konkurrenter der ånder dem i nakken.

Men hvis f.eks. Yousee og og GET udsondres i et nyt selskab, hvor TDC ejer mindre end 100%, vil kravene om adgang til TDCs fiber forsvinde.

Det vil da være gevaldigt skidt for de udbydere, som baserer deres net på TDCs kabler, hvis TDC så vælger at lukke for adgang, hvis det skete. Lad os da håbe for dem at de har taget forbehold for det i kontrakten med TDC.

23
12. januar 2016 kl. 23:04

@jens

Helt enig. Og det er den manglende åbenhed, som TI burde klage over.

Alle offentlige støttede akcesnet bør selvfølgelig være åbne.

I en tidligere debat sagde SE til mig, at de alene så åbenhed som et værktøj over for en dominerende operatør, mens alle andre frit kunne låse kunder ind i vertikal integration.

Det viser bare hvor meget ideologien er kørt af sporet. For hvor er hensynet til kunderne i denne tankegang?

Er det kun kunder hos en dominerende ledningsejer, der har gavn af pluralisme?

TDC har som den eneste dominerende udbyder 60% af bredbåndsmarkedet, og de skal som de eneste give adgang for andre.

Men hvis f.eks. Yousee og og GET udsondres i et nyt selskab, hvor TDC ejer mindre end 100%, vil kravene om adgang til TDCs fiber forsvinde.

Det viser også ideologiens skrøbelighed.

22
12. januar 2016 kl. 22:51

Jeg har altid synes at fiber er en god idé og vejen frem. Men måden det efterhånden foregår på i Danmark er helt galt afmarcheret. Specielt i det omtalte tilfælde Ringkjøbing/Skjern kommune.

Årsagen er først og fremmest at en kommune giver kr. 70 millioner til et selskab, som i forvejen har milliarder i egenkapital. Allerede her går den helt galt.

Der hvor det går helt galt i min optik er efterfølgende at man fra kommunen overhovedet ikke har været i dialog med andre udbydere i området. F.eks. Vestjyllands.net og AirNet.dk. Og det er selvom de nævnte udbydere har forsøgt at komme i dialog med kommunen.

Og så går det for alvor galt, når man vælger at smide 70 millioner i skattekroner efter et fibernet, som vil være lukket for andre udbydere. Et net der ikke engang kommer til at dække 100% af husstandene i området.

Så ikke nok med at man gør det sværere for eksisterende udbydere i området (som investerer en masse i udbygning), så skræmmer man dem samtidigt væk. Når så ikke samtlige husstande får fiber (http://dagbladetringskjern.dk/ringkoebing/kom-foran-i-koeen-til-fiberbredbaand)

Med til historien hører, at der skal samles lokal opbakning på mellem 30 og 50 procent, inden skovlen bliver sat i jorden. Folk på landet behøver ikke at frygte, at de bliver flået, hvis de bor langt fra nærmeste opkobling. Har man mere end to kilometer vil tilslutningsafgiften løbe op i 5.000 kroner. Det er halvdelen af den maksimumpris Ringkøbing-Skjern kommune havde stillet krav om i sit udbud.

så går det da helt helt galt. For kr. 5.000,- i tilslutningsafgift vil rigtigt mange sige NEJ TAK, simpelthen fordi det er for dyrt... Så de tyndt befolkede områder vil igen blive taget i r...... Og er det i virkeligheden ofte ikke dem der har det største behov for ny infrastruktur i fht. dem i byerne ?

Det lugter så i øvrigt af at der er nogen der klapper hinanden på ryggen:http://dagbladetringskjern.dk/ringkoebing/fibernet-bedste-bud-var-ikke-det-billigste-bud

Igen er telepolitiken i Danmark forfejlet BIG TIME! Ringkjøbing/Skjern får nyt fibermonopol (lukket net) og områder der stadig ikke får adgang til hurtigt net, og sjovt nok de områder der nok behøver det mest... Samtidigt går skattekronerne til et stort energiselskab med milliarder i egenkapital.

Men danskerne >vil< åbenbart tages i r.....

Lad os se på prisen på 100/100 Mbit/s på et lukket fibernet:

SE/Stofa: 90/90 Mbit/s kr. 333,- pr. månedhttps://stofa.dk/fiberbredbaand#stofa-fiberbredbaand

WAOO (Bla. EnergiMidt): 100/100 Mbit/s kr. 399,- pr. månedhttp://www.waoo.dk/bestil/waoo-2

Og lad os så se prisen på et net der er åbent for andre udbydere:

Gigabit: 100/100 Mbit/s til kr. 249,- pr. månedhttp://www.gigabit.dk/#!/internet

Værsgo danskere..... Monopol på fiberen og ingen alternative udbydere til at levere konkurrencedygtige priser, da de er skræmt væk af tilskud af kommunen, betalt af egne skattekroner....

21
12. januar 2016 kl. 22:15

Så det er en lidt meningsløs kritik, hvis teleindustrien ikke samtidigt kan påvise, at man nu kan opnå det samme på en billigere og mere effektiv måde. Og det gør man selvsagt ikke ved at henvise til mobilt bredbånd og kobber som ligeværdige fremtidssikrede løsninger.

Ikke I dette tilfælde Mogens. Billigere og effektiv ?

Fiber og åbne net er vejen frem. Også for Teleindustrien, der hænger fast i et forældet syn baseret på vertikal integration.

Det er vi ikke uenige om, men problemet er jo netop her at Ringkjøbing/Skjern fibernettet bliver jo ikke et åbent net. Og EnergiMidt der kommer til at eje nettet, lægger jo kun fiberen ned i kommunen, hvor interessen er der. Selv med 68 gratis millioner i nakken, så er der stadig steder i området, som ikke vil få fiber. Snak lige om vertikal integration....

Glæd jer i stedet over større kapacitet til brugerne, som kan skabe grundlag for yderligere teleudvikling og en reel konkurrence som brændstof for udviklingen.

Der er desværre ikke meget at glæde sig over. Der kommer ikke fiber ud til alle og nettet vil være lukket, så kun EnergiMidt kan levere på det. Med andre ord et nyt monopol, nu sponsoreret for skattekroner....

Kunne kommunen i det mindste ikke have stillet krav om 100% dækning og 100% udbyder neutralt net ? Så >alle< udbydere kunne levere på.

20
12. januar 2016 kl. 22:06

Hvordan kan det være konkurrenceforvridende. når TDC ikke vil lægge fiber i jorden.

Nu er TDC for det første ikke det eneste teleselskab i Danmark....

For det andet, så er elselskabernes net lukkede. Andre udbydere kan ikke komme ind..

Vi opnår derfor kun nye små monopoler og effekten af det er vi allerede begyndt at se. Stigende priser.....

Tag et kig på f.eks. Stofa. Deres fiberprodukt er steget i pris og har også resulteret i ændring af hastigherne:

https://stofa.dk/fiberbredbaand

Hvad siger du til et fiberprodukt på 40/20 Mbit/s ? Hvorfor nu den forskel i down- og upload hastighed ?

19
12. januar 2016 kl. 21:57

Uanset hvordan det forholder sig i det enkelte tilfælde er det som udgangspunkt bygherren, der bestemmer. For der er som sagt ingen regler på samme måde som for el, gas, vand og kloak. I princippet kan ejendomme opføres helt uden kabelforbindelser. Men det vil en bygherre sjældent vælge, da det gør ejendommen mindre attraktiv.

Hvis bygherren vil have fiber kommer TDC slet ikke ind med mindre ønsket opfyldes. Så kan bygherren vælge en anden, hvilket er sket flere steder (typisk med PDS-kabling til bredbånd). Så må et par stilles til rådighed gratis for TDC, hvis kunden absolut vil have en damptelefon.

Men omvendt er der også bygherrer, der overlader valget til TDC. Og så har det indtil for nylig været hovedreglen, at TDC valgte fiber fra til den enkelte slutbruger, som jeg beskrev det tidligere.

17
12. januar 2016 kl. 21:40

Frederiksborgvej 36A, 3200 Helsinge har fiber og KUN fiber.

13
12. januar 2016 kl. 16:56

...så ville kommuneren slet ikke blande sig ind i bredbånd, hvis TELEINDUSTRIEN LEVEREDE VAREN!!!

11
12. januar 2016 kl. 16:43

TDC lægger fiber ned hvis det er nyudstykninger i et større område. Eventuelt kombineret med coax hvis det er YouSee område. Men ingen kobber.

Men hvis det er et mindre område eller et enkelt hus, så bliver du bare tilsluttet hvad der nu end er i området.

Nogle oplever at få udleveret et kombikabel med fiber, kobber og coax. Disse kabler kan IKKE bruges til fiber... fordi det ender i et kobberskab. Så hvis det ligger i et fiberområde, så skal vi bestille gravning og der kommer så et andet fiberkabel ind ved siden af det første.

10
12. januar 2016 kl. 15:59

Umiddelbart ser det ud til at TDC ingen fiber lægger mere i andet end backbone forbindelser - resten er lagt i mølpose efter de fik Dongs fiber forærende til mølposen.

Det er jeg som sagt enig i. Dog lægger TDC noget der ligner fiber to the curb i nye udstykninger. Men så er det sidste stykke jo stadig en barriere for konkurrenter.

Hele miseren skyldes, at adgang til kobber for nybyggeri i sin tid var helt overladt til telefonselskaberne. De besøgte kommunerne for at få oplysninger om nybyggeri. Og så kontaktede de bygherrerne og lagde kobber ind uden omkostninger for bygherren.

Det er stort set bare kørt videre, og det giver TDC en dominerende indflydelse på udviklingen af det faste accesnet.

Der burde have været regler på området, da monopolet blev ophævet i 1996.

Men Telestyrelsen sov i timen. Medvirkende hertil var, at Telestyrelsen var domineret af DJØF-folk og tidligere P&T folk. Der var ingen med erfaring fra det virkelige liv ude i telenettets accesdel.

Og med en magtfuld leder i styrelsen blev spørgsmålet "fejet ind under gulvtæppet".

Den retsløse tilstand gav i øvrigt senere problemer, da nogle bygherre nægtede at give TDC adgang til at forkable bygninger. Men så blev der jo et problem med forsyningspligt for telefoni.

Det blev klaret med, at forsyningspligten også kunne opfyldes med mobil.

Det grundlæggende problem blev således aldrig løst..

9
12. januar 2016 kl. 15:42

Så vidt jeg ved, lægger TDC ikke kobber længere (ved nybyggeri osv.)?

Det er jo nu ret sikker på de gør - eksempelvis er der lige blevet bygget nogle rækkehuse i "min baghave", og selv om der kun er nogle få hundrede meter til centralen (og fiberen), så er jeg ret sikker på der ikke blev lagt fiber ind, kun kobber.

Umiddelbart ser det ud til at TDC ingen fiber lægger mere i andet end backbone forbindelser - resten er lagt i mølpose efter de fik Dongs fiber forærende til mølposen.

8
12. januar 2016 kl. 15:32

Så vidt jeg ved, lægger TDC ikke kobber længere (ved nybyggeri osv.)?

Jeg ved ikke om det er rigtigt. Der er jo ikke så meget nybyggeri.

Men indtil for nylig lagde TDC ikke fiber ind i nybyggeri. De førte fiber frem til området, men alene kobber og i nogle tilfælde koax helt frem til slutbrugeren efter aftale med bygherren.

Det var åbenlyst taktisk begrundet med, at konkurrenter bedre kunne komme frem til slutbrugeren, hvis der var en rå fiber hele vejen. For TDC havde jo ikke nogle gode produkter til private på fiber. Hvis fiberen ikke er ført hele vejen, kan konkurrenterne selvsagt ikke let få adgang til den. Det var tankegangen.

Det sjove er, at der slet ikke er offentligretlige regler om sikring af en eller anden fast forbindelse i forbindelse med nybyggeri og byggemodning.

Det er bygherrens egen vurdering, og mange har ud fra traditionen overladt det til TDC.

Når nu Ringkøbing og andre målsætter fiber til så mange som muligt, var det måske en ide, at der i det mindste skulle sikres en fiber stikledning som et krav i byggesagen.

Det tror jeg måske, at kommunerne godt kan bestemme via lokalplaner mv. Nogle kommuner krævede på denne måde kabel-tv for nybyggeri i sin tid. Så må det også kunne kræves for fiber.

7
12. januar 2016 kl. 14:41

Uden at være belastet af viden om de konkrete planer, så tror jeg mest på at forklaringen hedder profitoptimering.

TDC har sikkert ment at man ”kunne presse kunder over på en kobberbaseret løsning som ikke kræver gravearbejder”. Dermed ville man skabe en bedre forretning (for TDC) fordi man en indtægt på ”fiberniveau” men med beskedne merudgifter.

At man nu bliver bliver overhalet indenom af udviklingen er et sundhedstegn som viser at markedskræfterne virker fordi TDC ikke har fulgt med udviklingen.

6
12. januar 2016 kl. 13:46

Hvis der kommer fiber til hjemmet, må det vel være op til interesserede tjenesteudbydere at samarbejde med fiberejerne om at få aftaler på plads om, hvordan brugerne tilbydes adgang til udbydernes tjenester. På samme måde som det har været med kobberet i mange år.

Bum, bum, bum.

Hvis du mener at fiberselskaberne skulle åbne deres net, så der kunne skabes konkurrence, ville det da være godt.

Desværre er det slet ikke det der er ved at ske, da politikerne jo (også i denne sammenhæng) snorksover, så det eneste der vil ske er at der dannes nye vertikale monopoler, men ingen reel konkurrence.

5
12. januar 2016 kl. 12:50

Hvis der kommer fiber til hjemmet, må det vel være op til interesserede tjenesteudbydere at samarbejde med fiberejerne om at få aftaler på plads om, hvordan brugerne tilbydes adgang til udbydernes tjenester. På samme måde som det har været med kobberet i mange år.

4
12. januar 2016 kl. 12:18

Mig bekendt har der været flere kortlægninger af teleselskabernes planer i kommunen, og der var endog et åbent udbud baseret på de huller, som ikke ville blive dækket af teleselskabernes planer.

Formålet med reglen om høring er selvfølgelig at sikre, at der ikke kommer dobbelte investeringer.

Med forhistorien forekommer det ikke at være et brud på reglens substans, hvis man formelt har undladt endnu en gang at spørge teleselskaberne.

Så det er en lidt meningsløs kritik, hvis teleindustrien ikke samtidigt kan påvise, at man nu kan opnå det samme på en billigere og mere effektiv måde. Og det gør man selvsagt ikke ved at henvise til mobilt bredbånd og kobber som ligeværdige fremtidssikrede løsninger.

Fiber og åbne net er vejen frem. Også for Teleindustrien, der hænger fast i et forældet syn baseret på vertikal integration.

Glæd jer i stedet over større kapacitet til brugerne, som kan skabe grundlag for yderligere teleudvikling og en reel konkurrence som brændstof for udviklingen.

3
12. januar 2016 kl. 12:00

Så vidt jeg ved, lægger TDC ikke kobber længere (ved nybyggeri osv.)?

Hvad hjælper det når TDC ikke gider gøre noget som helst på eksisterende linier?

I min optik har TDC ikke vist nogen som helst interesse i at udbygge deres net ude på landet. Jeg snakker her KUN om fast forbindelse - ikke mobile forbindelser, da min erfaring er at det kører som vinden blæser, og ikke kan bruges til noget særligt seriøst. Og slet ikke hvis man samtidig har brug for mængder større datatrafik.

Jeg kæmpede for år tilbage i årevis for at få en bare nogetlunde stabil internetforbindelse via kobber. Men uden held.

Eller det vil sige indtil SE lagde fiber ned i området. 4-6 måneder efter kunne TDC pludselig finde ud af at sætte udstyr op så de kunne levere fornuftige forbindelser via kobber. Bare synd for dem at da var løbet kørt.

/Henning

2
12. januar 2016 kl. 11:27

Så vidt jeg ved, lægger TDC ikke kobber længere (ved nybyggeri osv.)?

1
12. januar 2016 kl. 11:25

Hvordan kan det være konkurrenceforvridende. når TDC ikke vil lægge fiber i jorden.

Kan god se at de får svært ved at konkurrere når det bedste de kan levere på ADSL er 120Kbps/50Kbps til alternativ ISDN. Samt 16-18 bps på Mobildata.

Men hvis man ikke vil investere når tidshorisonten på indtjening er over maximal 4-5 år, så er det bare kikse tid, og de har ikke kendt deres besøgelsestid.