Teleindustrien glad for kommende lognings-ændringer: »Samlet set står vi et bedre sted«
Teleselskaberne er positive over for, at Danmark nu på ny skal ændre i de omstridte regler for telelogning. Det sker, efter at EU-Domstolen i april afsagde dom i en sag fra Irland, der fastslog, at politiet under efterforskning af grov kriminalitet ikke kan få adgang til trafikdata logget generelt og udifferentieret af teleudbyderne, selv hvis det er med henblik på at beskytte den nationale sikkerhed, som regeringen ellers havde ønsket det.
Der er dog ifølge teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien, et enkelt hår i suppen, skriver Berlingske.
Målrettet logning
Ovenpå sidste uges udmelding om, at der er behov for at ændre de danske logningsregler, er Teleindustrien i dialog med Justitsministeriet og Rigspolitiet om kravene til den målrettede logning, og hvordan den skal udføres i praksis.
»Vi har tidligere meldt ud, at det vil tage os 15 måneder at udvikle den »maskine«, som skal bruges til dataindsamling ved målrettet logning. Det er stadig rigtigt. Nu ønsker man at lave en form for midlertidig løsning i kølvandet på dommen. Så samlet set står vi et bedre sted: Vi har fået begrænset anvendelsen af generel og udifferentieret logning, der er en proces i gang om den målrettede logning, der er fokus på den praktiske håndtering, så det ikke udløser en stor ekstraregning til teleselskaberne og til forbrugerne, og der er en løsning, så politiet har adgang til data, som teleselskaberne gemmer til andre formål, men hvor adgangen begrænses, så de ikke kan bruges i bagatelsager,« siger Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, til Berlingske.
Han påpeger dog, at man politisk bør forholde sig til, at teleselskaberne kan pålægges at hastesikre tele- og internetdata uden en dommerkendelse.
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er torsdag formiddag klokken 10.15 indkaldt til åbent samråd i Folketingets retsudvalg. Udvalget vil have ministerens redegørelse for, hvilken indflydelse EU-dommen har på indsamlingen af data om danskerne og betydningen for politiets efterforskning af alvorlige forbrydelser.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.