Telegrams stifter kendte til ISIS' brug af tjenesten

Det kom ikke som en overraskelse for chat-tjenesten Telegram, at de var en af terroristernes foretrukne kommunikationsplatforme.

Chat-tjenesten Telegram kunne i onsdags meddele, at de oven på sidste uges terrorangreb i Paris havde valgt at blokere for 78 offentlige chat-kanaler med forbindelse til ISIS.

»Vi blev meget foruroligede over at opdage, at Telegrams offentlige chat-kanaler bliver brugt af ISIS til at sprede deres budskab,« skrev Telegram i en offentlig erklæring.

Læs også: Telegram blokerer 78 chat-kanaler med forbindelse til ISIS

På den måde fik Telegram det til at lyde, som om ISIS’ brug af tjenesten kom som lidt af en overraskelse. Sådan forholder det sig imidlertid ikke, for stifteren af Telegram, russeren Pavel Durov, har kendt til terroristernes brug af hans tjeneste længe før angrebet i Paris. Det kan The Washington Post fortælle.

Pavel Durov deltog i september i arrangementet TechCrunch Disrupt, hvor han i et interview blandt andet kunne fortælle, at han kendte til, at ISIS benyttede Telegram.

Læs også: Forsker om kryptoforbud mod terror: »Det svarer til at ville forbyde simpel anvendelse af regning eller matematik«

Intervieweren spurgte blandt andet Pavel Durov, om han sov godt om natten velvidende, at terrorister benytter hans software.

»Jeg mener, at privacy, og retten til privacy, er vigtigere end vores frygt for, at der skal ske noget grimt som for eksempel terrorisme,« udtalte Durov og fortsatte:

»ISIS vil altid finde en måde at kommunikere på. Og hvis en måde at kommunikere på ikke længere føles sikker for dem, finder de blot en anden løsning. Så jeg mener ikke, vi rent faktisk tager del i disse aktiviteter. Jeg mener ikke, vi er skyldige eller skal føle os skyldige. Jeg tror stadig på, at vi gør det rette ved at beskytte vores brugeres privacy.«

Se interviewet med Pavel Durov herunder:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer ()
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Peter Jensen

Jeg har nogle forslag til nogle flere super relevante nyheder:

Google kendte til at terrorister kunne bruge Google. Samsung kendte til at terrorister kunne bruge deres telefoner. Apple kendte til at iPhones kunne bruges af terrorister. Toyota kendte til at terrorister kunne bruge Toyota-biler. Vejdirektoratet kendte til at terrorister kunne køre på vejene.

Intervieweren spurgte blandt andet Pavel Durov, om han sov godt om natten velvidende, at terrorister benytter hans software.

Kan alle de ovenstående sove godt om natten velvidende at terrorister benytter deres produkter?

 • 0
 • 0
#3 René Nielsen

Det har Telegram til gengæld - derfor er det en nyhed.

Nu er jeg ikke bekendt med de finere nuancer i sagen, men Telegram kan jo bruges på flere måder. Der er ”åbne kanaler” og lukkede chats. Af din kilde fremgår det ikke, hvilken del af programmelet vi taler om!

Og skal vi tale om kildekritik – så har Gleen Greenwald (ham med Snowden afsløringerne) mener end en gang antydet at visse aviser i USA incl. Washington Post alt for ofte ”vinkler historien” udfra en regeringsvenlig synsvinkel.

Det som Telegram sagde forleden var at man lukkede for ”åbne ISIS kanaler” på baggrund af henvendelser fra brugere. Og det er vel OK – for hvordan skulle man dog kunne identificerer individuelle ISIS brugere i et miljø med end-to-end kryptering og uden centrale nøgler?

Og er du på jagt efter en historie så kunne du prøve denne Cryptoguide for journalister http://www.cryptoguide.dk/ og så sammenholde den med ISIS manualen http://www.wired.com/wp-content/uploads/2015/11/ISIS-OPSEC-Guide.pdf

 • 0
 • 0
#5 Jan Nielsen
 • 0
 • 0
#7 Morten Jensen

Ingen af de firmaer, du nævner, har for to dage siden udsendt en erklæring om, at de ikke vidste, at deres software blev brugt af terrorister. Det har Telegram til gengæld - derfor er det en nyhed.

Er det nyheden der skal formidles i denne artikel? Jeg synes ærligt talt det er en lidt søgt nyhed i så fald. Jeg er helt enig i Peter Jensen + Jan Nielsens kommentarer ovenfor. Jeg vedligeholder et open source AES-library der er skrevet i C. Jeg vil ærligt talt skrupsk*de på om en lille håndfuld galninge kunne finde på at bruge min software, jeg ved at der er mange flere mennesker rundt omkring der bruger til det fredelige og legale formål.

Terror virker kun hvis man lader sig terrorisere. Hvis man ophøjer den infinitesimale trussel, som terror udgør mod dit og mit liv, til en ting man skal tænke på i hverdagen, så har terroristerne vundet! Tag det som en hvilken som helst anden tragedie med dødsfald i samme proportioner, og agér rationelt og eftertænksomt på det, i stedet for denne her panik og undtagelsestilstand der manes frem pga. religiøse tosser.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere