Telefonpæle og højspændingsmaster kan fordele bredbånd til yderområder

6 kommentarer.  Hop til debatten
Det amerikanske teleselskab AT&T er i gang med et forsøg med en ny radioteknik, der potentielt kan bringe gigabit-hastigheder frem til yderområder uden at nedlægge kabler.
21. september 2016 kl. 10:37
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En af de væsentlige barrierer for at bringe hurtigt internet ud til yderområderne er udgiften til at grave de kabler ned, der skal bruges til transmissionen. Nu arbejder det amerikanske teleselskab AT&T på et forsøg med at bygge radiokæder, der udnytter de telefonpæle og højspændingsmaster, der alligevel står i det amerikanske landskab. Det skriver The Verge.

Radioteknologien bruger bølgelængder i millimeterområdet, og selvom udstyret sidder i elmasterne, så bruger det ikke de elektriske kabler, oplyser AT&T. I stedet kan udstyret fungere som relæ for 4G LTE og den kommende 5G-teknologi.

Den væsentligste fordel ved teknologien, som AT&T har døbt AirGig, er dog, at installationen er forholdsvis simpel, fordi den bruger de eksisterende master. Det gælder også den sidste kilometer ud til kunderne i landområderne.

Dermed skal der altså ikke graves kobber- eller fiberkabler ned, når der i forvejen står telefonpæle, udstyret kan monteres på. Mens de danske telefonpæle til eltransmission efterhånden er erstattet af nedgravede elkabler, så er pælene stadig udbredte i USA.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
22. september 2016 kl. 13:49

Sjovt at man i 60'erne uden videre fik luftledningerne erstattet med nedgravede kabler til alle, når det nu er uoverstigeligt at få fiber til alle på landet

Da jeg som nyuddannet civilingeniør kom til telebranchen i 1974 regnede vi med, at investeringen i nyanlæg af kobbertråde var ca. 10.000 kr. pr. abonnent i gennemsnit.

Min løn var 5500 kr. pr. måned før skat.

Fiber til alle vil i dag koste 15-20.000 pr. tilslutning i anlægsomkostninger. På Gotland er man under 15.000 dkr. med deres fiber-til-alle projekt på trods af, at Gotland har meget lav befolkningstæthed.

Ja ja. Der var monopol i 1974.

Men hvorfor kan markedet ikke eksekvere det, som i virkeligheden er blevet lettere med nye teknikker som nedpløjning?

Er det reguleringen, der blokerer for udviklingen?

Jeg mener ja. Vi mangler simpelthen strukturel adskillelse for at forene et naturligt monopols effektivitet og langsigtethed med konkurrence om udnyttelsen. Som de gør på Gotland.

4
21. september 2016 kl. 22:35

Hvordan får udstyret strøm, hvis det sidder i en telefonmast eller højspændingsmast ? (bortset fra det er jeg enig i, at det må være en billigere måde end fiber til at få bedre net i tyndt befolkede områder).

3
21. september 2016 kl. 15:18

Telefonpæle på landet forsvandt i 60'erne.

Sjovt at man i 60'erne uden videre fik luftledningerne erstattet med nedgravede kabler til alle, når det nu er uoverstigeligt at få fiber til alle på landet.

Men det har nok noget at gøre med viljen til at se langsigtet på det.

2
21. september 2016 kl. 14:21

Jeg er rimelig sikker på at fænomenet "Telefonpæle" forsvandt for 15+ år siden... måske endda længere siden. selv ude på lars tyndskidsmarker... hvertfald her i danevang.

1
21. september 2016 kl. 10:52

Har for mange år siden, skudt internet ind fra en udbyder 19 km væk, også delt Internet med naboer op til 3-4 km.væk. Men vi har da heldigvis fiber nu. Hvad gør sådan en PR nyhed her på version2.